Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Jamie Dimon δηλώνει επιφυλακτικός για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας - Φοβάται στασιμοπληθωρισμό

O Jamie Dimon δηλώνει επιφυλακτικός για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας - Φοβάται στασιμοπληθωρισμό
Αν και απέφυγε να μιλήσει για επερχόμενο οικονομικό τυφώνα όπως είχε κάνει παλιότερα, ο Jamie Dimon στάθηκε επιφυλακτικός μιλώντας στους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, σε σημείωμά του κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, υποστήριξε ότι είαι αρκετοί οι παράγοντες που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν η αμερικανική οικονομία θα πάει σε ήπια προσγείωση ή σε σκληρή ύφεση, καθώς η Federal Reserve προχωρά στην αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
«Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται και τόσο η αγορά εργασίας όσο και οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και η ικανότητα των καταναλωτών να ξοδεύουν, παραμένουν ισχυρές», δήλωσε ο Dimon.
«Όμως, παράγοντες όπως η γεωπολιτική ένταση, ο υψηλός πληθωρισμός, η φθίνουσα καταναλωτική εμπιστοσύνη, η αβεβαιότητα για το πόσο ψηλά πρέπει να πάνε τα επιτόκια και πόσο να προχωρήσει η ποσοτική σύσφιξη καθώς και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ρευστότητα, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αρνητικές επιπτώσεις του στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τις τιμές των τροφίμων είναι πολύ πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία κάποια στιγμή αργότερα», συνέχισε ο Jamie Dimon
Ο Jamie Dimon είχε προειδοποιήσει τον Ιούνιο ότι ένας οικονομικός «τυφώνας» βρισκόταν στον ορίζοντα, αλλά απέκρουσε τις συζητήσεις για επικείμενη καταστροφή μιλώντας σήμερα στους επενδυτές σήμερα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της εταιρείας την Πέμπτη, 14/7: «Φέρεστε σαν να υπάρχει κανένα σύννεφο στον ορίζοντα.. άρα είμαστε σε δύσκολες στιγμές ή όχι;»  και δεν απάντησε.
Στη συνέχεια ο Jamie Dimon στάθηκε στα θετικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας στην παρούσα φάση λέγοντας ότι «οι καταναλωτές είναι σε καλή κατάσταση» επειδή «ξοδεύουν χρήματα, έχουν περισσότερα έσοδα» και «οι θέσεις εργασίας είναι πολλές».
«Οι επιχειρήσεις, με τις οποίες μιλάμε είναι σε καλή κατάσταση και τα πάνε καλά», είπε ο Dimon.
«Ποτέ δεν έχουμε δει καλύτερη επιχειρηματική πίστωση – ποτέ. Αυτό είναι το τρέχον περιβάλλον».
«Το μελλοντικό περιβάλλον, το οποίο δεν είναι και τόσο μακριά, συνδέεται με την αύξηση των επιτοκίων, ίσως και περισσότερο από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι λόγω του πληθωρισμού», συνέχισε.
«Ίσως όλο αυτό μας βγάλει σε στασιμοπληθωρισμό», συνέχισε.
«Απλώς λέω ότι υπάρχουν διάφορα πιθανά αποτελέσματα, από την ομαλή προσγείωση έως την ύφεση, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της αποτελεσματικής ποσοτικής σύσφιξης, των προβληματικών και ασταθών αγορών και προφανώς, αυτής της τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία και του πολέμου και η επίδραση όλων αυτών στα τρόφιμα και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», κατέληξε ο Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης