Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα - «Δυσαρεστημένοι» πολίτες αρνούνται να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο

Κίνα - «Δυσαρεστημένοι» πολίτες αρνούνται να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτώση της αξίας των κατοικιών μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας για την άρνηση να πληρωθούν τα στεγαστικά δάνεια.
Σχετικά Άρθρα
Ένα φαινόμενο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως οι Κινέζοι πολίτες περπατούν όλο και περισσότερο.
Και γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρώτον, ήταν η βίαιη κατακραυγή κατά των υποχρεωτικών εμβολίων κατά του Covid 19 που έβαλε τέλος στην επιθυμία της Κίνας να εμβολιάσει βίαια όλους τους κατοίκους του Πεκίνου μέσα σε μόλις 48 ώρες.
Δεύτερο, είναι δυνατό χτύπημα στο πρόσωπο των οικονομικών αξιωματούχων, καθώς εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών σταματούν ξαφνικά να πληρώνουν τα στεγαστικά δάνειά τους.
Πρόκειται για μια κίνηση που έχει προκαλέσει σοκ στις κεφαλαιαγορές της Κίνας και έχει πυροδοτήσει πανικό στους πολιτικούς ηγετικούς κύκλους της Κίνας.

Οι Κινέζοι σταματούν να πληρώνουν τα δάνεια τους

Όπως αναφέρει το Bloomberg ένας ταχέως αυξανόμενος αριθμός «δυσαρεστημένων Κινέζων αγοραστών κατοικιών» αρνούνται να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια για ημιτελή κατασκευαστικά έργα, επιδεινώνοντας τα δεινά της χώρας στα ακίνητα και ενισχύοντας τους φόβους ότι η κρίση θα εξαπλωθεί στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς αμέτρητα στεγαστικά δάνεια χρεοκοπούν.
Σύμφωνα με ερευνητή της China Real Estate Information, οι αγοραστές κατοικιών έχουν σταματήσει τις πληρωμές στεγαστικών δανείων για τουλάχιστον 100 έργα σε περισσότερες από 50 πόλεις από την Τετάρτη 13/7, από 58 έργα την Τρίτη 12/7 και μόλις 28 τη Δευτέρα 11/7, σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies Financial Group Inc. συμπεριλαμβανομένου του Shujin Chen .
«Τα ονόματα στη λίστα διπλασιάζονταν κάθε μέρα τις τελευταίες τρεις ημέρες», έγραψε ο Chen σε ένα σημείωμα.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το κίνημα βάσης για την πλήρη διακοπή των πληρωμών στεγαστικών δανείων;

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτώση της αξίας των κατοικιών μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας για την άρνηση να πληρωθούν τα στεγαστικά δάνεια.

Τι λέει η Citi

Σύμφωνα με αναλυτές της Citi, οι μέσες τιμές πώλησης ακινήτων σε κοντινά έργα το 2022 ήταν κατά μέσο όρο 15% χαμηλότερες από το κόστος αγοράς τα τελευταία τρία χρόνια.
Εν τω μεταξύ, επιδεινώνεται μόνο καθώς οι τιμές κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν για ένατο μήνα τον Μάιο, με τα στοιχεία του Ιουνίου να ανακοινώνονται την Παρασκευή 15/7.

Αρνητικό ΑΕΠ στην Κίνα

Οι αρνήσεις πληρωμών, οι οποίες έρχονται σε μια στιγμή που η οικονομία της Κίνας πρόκειται να δημοσιεύσει κάτι που μπορεί να είναι αρνητικό ΑΕΠ λόγω της τελευταίας οικονομικής διακοπής λειτουργίας λόγω των καταστροφικών πολιτικών του Xi για τον μηδενισμό του Covid, υπογραμμίζουν πώς η καταιγίδα που τυλίγει τον τομέα ακινήτων της Κίνας επηρεάζει τώρα εκατοντάδες χιλιάδες των μέσων πολιτών, που αποτελεί απειλή για την κοινωνική σταθερότητα ενόψει του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος αργότερα αυτό το έτος.
Οι κινεζικές τράπεζες που ήδη αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις από το άγχος ρευστότητας μεταξύ των πωλητών πρέπει τώρα να προετοιμαστούν και για τις χρεοκοπίες των αγοραστών κατοικιών.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης