Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαμελισμός Ουκρανίας – Αρχές φθινοπώρου 2022 τα δημοψηφίσματα σε Zaporizhia, Kherson για ένωση με Ρωσία

Διαμελισμός Ουκρανίας – Αρχές φθινοπώρου 2022 τα δημοψηφίσματα σε Zaporizhia, Kherson για ένωση με Ρωσία
Πιθανότατα θα ακολουθήσουν και οι επαρχίες του Luhansk και του Donetsk με το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων
Σχετικά Άρθρα

Σε δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία αναμένεται να προχωρήσει η επαρχία της Zaporizhzhia το φθινόπωρο του 2022 όπως ανακοίνωσε σε σημερινές του δηλώσεις ο Yevhen Balitsky, ο επικεφαλής της στρατιωτικό – πολιτικής διοίκησης που έχει ορίσει η Μόσχα στην περιοχή.
Σε αντίστοιχη ενέργεια έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει την ίδια χρονική περίοδο και η επαρχία της Kherson, εξελίξεις που αν υλοποιηθούν, θα σημάνουν τον περαιτέρω διαμελισμό της Ουκρανίας, μετά και την απώλεια της Κριμαίας το 2014.
«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο.
Με έχουν προσεγγίσει εργατικές συλλογικότητες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, δημόσιες προσωπικότητες προκειμένου να καθορίσουμε το status της περιοχής μας το συντομότερο δυνατό.
Από την επικοινωνία μας με αυτούς τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι αυτό που θέλουν είναι η περιοχή της Zaporizhzhia να γίνει μέρος της Ρωσίας.
Ως επικεφαλής της ανώτατης διοίκησης, αποφάσισα το δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία να γίνει νωρίς το φθινόπωρο.
Πλέον οι μηχανισμοί μας λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση» υποστήριξε ο Balitsky, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τήρηση κανόνων

Όπως είπε, το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες και θα είναι μια διαφανής έκφραση της βούλησης των κατοίκων της επαρχίας.
«Αυτό το δημοψήφισμα θα καθορίσει τι θέλουν οι κάτοικοι της Zaporizhzhia.
Ότι πουν, θα πράξω και μετά το δημοψήφισμα θα απευθυνθώ στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας» υποστήριξε ο Balitsky.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι αρχές της Zaporizhzia, πάνω από το 60% των κατοίκων θέλει την ένωση με τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως ο ρωσικός στρατός ελέγχει περίπου το 70% της επαρχίας με τη Melitopol να αποτελεί την έδρα της επαρχίας, δεδομένου ότι η ομώνυμη πόλη της Zaporizhzia τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Δημοψήφισμα και στην Kherson

Την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να διεξαχθεί το σχετικό δημοψήφισμα και στην επαρχία της Kherson, η οποία τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων παρά τις σποραδικές αντεπιθέσεις των Ουκρανών τις τελευταίες ημέρες.
Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικό – πολιτικής διοίκησης της Kherson, πράγματι γίνονται προετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.
«Ναι προετοιμαζόμαστε για το δημοψήφισμα, και θα το κάνουμε.
Η περιοχή της Kherson θα λάβει την απόφαση για την ένωση με τη Ρωσία, θα γίνει πλήρες μέλος της» υπογράμμισε ο Stremousov, ο οποίος έχει αναφέρει πως το δημοψήφισμα θα γίνει το φθινόπωρο του 2022.

Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων

Η Kherson ήταν η πρώτη περιοχή που έπεσε στα χέρια των Ρώσων - ήδη από τις 3 Μαρτίου – χωρίς να προβληθεί κάποια ιδιαίτερη αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις. Έκτοτε έχει οριστεί από τη Μόσχα μια νέα στρατιωτικό – πολιτική διοίκηση, έχει αποκατασταθεί η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κριμαία, έχουν αρχίσει να εκπέμπουν ρωσικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, λειτουργούν υποκαταστήματα ρωσικών τραπεζών, το ρούβλι έχει καταστεί το επίσημο νόμισμα και καταβάλλονται συντάξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες και επιχειρηματίες να αρχίσουν τη δραστηριότητα τους χωρίς να πρέπει να πληρώνουν φόρους στο ουκρανικό κράτος.
Επιπλέον, χορηγούνται ρωσικά διαβατήρια σε όσους πολίτες το επιθυμούν.

Δεν επιστρέφει το Donbass στην Ουκρανία

Την ίδια πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και το Donbass, η κατάληψη του οποίου αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πρωταρχικό στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Ήδη ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την επαρχία του Luhansk και εξαπολύει επιθέσεις στην επαρχία του Donetsk προκειμένου να την «απελευθερώσει».
Σημειώνεται πως η Μόσχα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια πως οι δύο αυτές περιοχές, όπου έχουν ιδρυθεί και οι αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες, δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Ουκρανία.
Συνεπώς, το πιθανότερο είναι και εφόσον οι περιοχές αυτές περάσουν πλήρως στον έλεγχο των Ρώσων και των φιλορωσικών δυνάμεων, να προχωρήσουν και αυτές σε ένα δημοψήφισμα ένωσης με τη Ρωσία, που θα σφραγίσει το διαμελισμό της Ουκρανίας και της απώλειας τουλάχιστον του 30% του ουκρανικού εδάφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης