Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Bill Gates ορκίζεται να γίνει... απλός θνητός: «Θα βγω από τη λίστα των πλουσίων - Θα δώσω την περιουσία στην κοινωνία»

Ο Bill Gates ορκίζεται να γίνει... απλός θνητός: «Θα βγω από τη λίστα των πλουσίων - Θα δώσω την περιουσία στην κοινωνία»
Προς το παρόν πάντως, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 20 δισ. δολάρια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε ο ίδιος και η πρώην σύζυγος του
Σχετικά Άρθρα

Ο δισεκατομμυριούχος Gates Bill δεσμεύτηκε να δώσει στην κοινωνία την περιουσία του, προσθέτοντας ότι τελικά έτσι θα «πέσει» από τη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου.
Προς το παρόν πάντως, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 20 δισ. δολάρια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε ο ίδιος και η πρώην σύζυγος του.
Μέσω της δωρεάς, οι μισθοί που καταβάλει το ίδρυμα θα αυξηθούν κατά 50%, αγγίζοντας τα 9 δισ. δολάρια μέχρι το 2026, σύμφωνα με τον ίδιο.


Εάν προστεθούν τα 20 δισ., ο Gates θα έχει δωρίσει συνολικά στο ίδρυμα 70 δισ. δολάρια.
Εν ολίγοις, ο Gates σχεδιάζει να προσφέρει όλη του την περιουσία στο ίδρυμα Gates και όπως δήλωσε:
«Μακροπρόθεσμα, σκοπεύω να προσφέρω σχεδόν όλο μου τον πλούτο και τελικά θα βγω από τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου» καθώς «έχω υποχρέωση να επιστρέψω τα περιουσιακά μου στοιχεία στην κοινωνία με τρόπους που θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα».
Η περιουσία του Gates αποτιμάται στα 114 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Index και οι ανακοινώσεις του εντάσσονται στο πλαίσιο του κινήματος The Giving Pledge για τους πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους που αποφασίζουν να παραχωρήσουν για καλό σκοπό το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους.
Ήδη η πρωτοβουλία συγκεντρώνει υπογραφές από περισσότερους από 200 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο.

Το ίδρυμα και οι ανησυχίες 

Το Ίδρυμα Gates εργάζεται σε χώρες για την εξάλειψη ασθενειών όπως η ελονοσία, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση της κακής υγιεινής. Θεωρήθηκε ότι ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο το 2020, με περιουσιακά στοιχεία 49,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστηρίζεται από άλλους πλούσιους ευεργέτες, όπως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett.
Αν και το ίδρυμα έχει κάνει καλή δουλειά, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική μιας ιδιωτικής προσπάθειας που ασκεί τόσο μεγάλη επιρροή.
Το ίδρυμα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης δωρητής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεύτερος μόνο μετά τις ΗΠΑ με την ετήσια δωρεά του το 2018.
Οι ανησυχίες σχετικά με αυτό έγιναν πιο έντονες όταν ο πρώην πρόεδρος Donald Trump απείλησε να αποσύρει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ.
Ο κ. Gates κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από το Forbes μεταξύ 1995 και 2010 και ξανά από το 2013 έως το 2017.
Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, τον έριξε από την πρώτη θέση το 2017 πριν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, πάρει την pole position το 2022.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης