Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανηγυρίζει το Kaliningrad μετά τις οδηγίες της ΕΕ – Αίρεται πάνω από το 80% των κυρώσεων – Νίκη της Ρωσίας

Πανηγυρίζει το Kaliningrad μετά τις οδηγίες της ΕΕ – Αίρεται πάνω από το 80% των κυρώσεων – Νίκη της Ρωσίας
Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως τα ρωσικά προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις μπορούν να μεταφερθούν σιδηροδρομικά στο Kaliningrad
Σχετικά Άρθρα

Για νίκη της Ρωσίας και του Kaliningrad κάνει λόγο ο Anton Alikhanov, κυβερνήτης στο ρωσικό θύλακα, υποστηρίζοντας πως με βάση τις χθεσινές οδηγίες της ΕΕ, αίρεται πάνω από το 80% των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στο Kaliningrad, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο για απόφαση που αποτελεί κίνηση ρεαλισμού και λογικής.
«Θέλω να πω ότι αυτή η απόφαση είναι μια νίκη για τη Ρωσία, είναι μια νίκη για το Kaliningrad, είναι μια νίκη για τη διπλωματία μας.
Ένας σημαντικός αριθμός, πάνω από το 80% των κυρώσεων που είχε επιβληθεί στη διαμετακόμιση προϊόντων στο Kaliningrad, αίρεται» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia – 1 o Alikhanov.
Μάλιστα ο Alikhanov υποστήριξε ότι οι προτάσεις που διατύπωσε πρόσφατα για αντίποινα στην Ευρώπη, παραμένουν στο τραπέζι μέχρι να αρθούν και οι περιορισμοί εκείνοι που αφορούν την οδική διαμετακόμιση εμπορευμάτων.
«Οι προτάσεις που κάναμε, παραμένουν στο τραπέζι και ποικίλλει η διαβάθμιση της οικονομικής τους επίδρασης και καταστροφικότητας.
Σε κάθε περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίποινα σε περίπτωση που δεν αρθούν οι περιορισμοί όσον αφορά την οδική διαμετακόμιση εμπορευμάτων» υπογράμμισε ο κυβερνήτης του Kaliningrad, επισημαίνοντας πως η λήψη τέτοιων αποφάσεων γίνεται σε επίπεδο προέδρου και κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τι αποφάσισε η ΕΕ

Οι πανηγυρισμοί του Ρώσου κυβερνήτη του Kaliningrad εστιάζουν στις οδηγίες που έδωσε προς τα κράτη - μέλη χθες Τετάρτη 13/7 η ΕΕ σχετικά με τη διέλευση εμπορευμάτων από τη Ρωσία προς το ρωσικό θύλακα.
Η ΕΕ αναφέρει ότι η διαμετακόμιση στρατιωτικών και διπλής χρήσης αγαθών και τεχνολογίας που υπόκεινται σε κυρώσεις απαγορεύεται πλήρως σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, η οδική διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις με ρωσικούς φορείς δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τα μέτρα της ΕΕ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει παρόμοια απαγόρευση για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, με την επιφύλαξη της υποχρέωσης των κρατών μελών να διενεργούν αποτελεσματικούς ελέγχους.
Τα κράτη μέλη ελέγχουν εάν οι όγκοι διαμετακόμισης παραμένουν εντός των ιστορικών μέσων τιμών των τελευταίων 3 ετών, αντανακλώντας ιδίως την πραγματική ζήτηση για βασικά αγαθά στον προορισμό, και ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες ροές ή εμπορικές συνήθειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστρατήγηση.
Σκοπός των οδηγιών είναι να προσδιοριστούν οι κανόνες και να υπενθυμίσουν ότι τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να αποτρέπουν κάθε πιθανή μορφή καταστρατήγησης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των αμφίδρομων εμπορικών ροών μεταξύ της Ρωσίας και της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ για να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν μπορούν να εισέλθουν στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.

Επιμένει η Λιθουανία

Πάντως, σε σημερινές της δηλώσεις η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ingrida Simonite υποστήριξε πως η Λιθουανία θα διατηρήσει τους περιορισμούς για το εμπόριο στο Kaliningrad ενώ θα επεξεργάζεται κανόνες για το πώς να αποκατασταθούν οι εμπορικές συναλλαγές.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας υπογράμμισε ότι η Λιθουανία θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων, θα παρακολουθεί, θα αξιολογεί και θα ελέγχει αποτελεσματικά, εάν η Ρωσία προσπαθεί να καταχραστεί τις ευκαιρίες διέλευσης.
Σημειώνεται πως στις 18 Ιουνίου, η Λιθουανία εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προχώρησε σε μπλόκο στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών προς το Kaliningrad, περιορισμοί που επηρέασαν περίπου το 30% των συνολικών παραδόσεων στο ρωσικό θύλακα.
Οι απαγορεύσεις αυτές αφορούσαν τη διέλευση από το έδαφος της Λιθουανίας προϊόντων χάλυβα ή αγαθών από σιδηρομετάλλευμα, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα 11/7 η Λιθουανία ανακοίνωσε νέους περιορισμούς που αφορούσαν αφορούν το αλκοόλ, τα βιομηχανικά χημικά με βάση την αλκοόλη, την ξυλεία καθώς και το τσιμέντο.
Στα τέλη Ιουνίου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν πως θα βρεθεί λύση για το Kaliningrad, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο επικοινωνίας με το Kaliningrad μέσω του εδάφους της Λιθουανίας, ενώ στις 8 Ιουλίου και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova έλεγε ότι η Μόσχα έχει διαβεβαιώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Λιθουανία για την επίλυση του ζητήματος.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Εκδήλωση ρεαλισμού και λογική η απόφαση της Κομισιόν

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova χαρακτήρισε την απόφαση της Κομισιόν ως μια κίνηση ρεαλισμού και λογικής, αναφέροντας πάντως πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών οδηγιών.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε οτι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών μέτρων για το θέμα της διαμετακόμισης προϊόντων στο Kaliningrad.
To Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει πως οι κυρώσεις της Λιθουανίας προς το Kaliningrad είναι παράνομες και ότι εάν δεν αρθούν στο σύνολο τους, θα ακολουθήσουν μέτρα - αντίποινα καά της Λιθουανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης