Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης Biden – Τα 20ετή ομόλογα, η αδιαφορία και το άλμα του δανεισμού

Μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης Biden – Τα 20ετή ομόλογα, η αδιαφορία και το άλμα του δανεισμού

Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση της ζήτησης των επενδυτών για τα 20ετή ομόλογα θα μπορούσαν τελικά να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη της αγοράς

Μια μεγάλη στρέβλωση στην αγορά των 23 τρισ. δολαρίων συμβαίνει στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τα 20ετή κρατικά ομόλογα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η ζήτηση για το 20ετές κρατικό χρεόγραφο από την επανεισαγωγή του το 2020 ήταν τόσο αδύναμη που η τιμή του δεν συγχρονίζεται πολύ με την υπόλοιπη αγορά και είναι πιο δύσκολο να διαπραγματευτεί.
Οι διακυμάνσεις των τιμών και η έλλειψη ρευστότητας το έχουν κάνει ακόμη λιγότερο δημοφιλές στους μακροπρόθεσμους, συντηρητικούς επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία που θα ήταν συνήθως οι φυσικοί αγοραστές του.
«Το 20ετές κομμάτι της αγοράς είναι απλώς νεκρό», δήλωσε ο Edward Al-Hussainy, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle.

Οι φόβοι μετάδοσης

Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση της ζήτησης των επενδυτών για τα 20ετή ομόλογα θα μπορούσαν τελικά να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη μιας αγοράς που λειτουργούν ως το θεμέλιο της παγκόσμιας χρηματοδότησης, πρόσθεσε ο Mark Cabana, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην Bank of America.
Ως αποτέλεσμα του χαμηλού ενδιαφέροντος, το 20ετές ξεχωρίζει ως το φθηνότερο συμβατικό ομόλογο στην αγορά του Δημοσίου.
Η χαμηλή τιμή σημαίνει ότι οι αποδόσεις των 20ετών ομολόγων είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες των 30ετών, παρά τους μεγαλύτερους κινδύνους που συνδέονται με τη διατήρηση χρέους που λήγει περαιτέρω στο μέλλον.

Το λάθος για τους φορολογούμενους

Ο Cabana είπε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις που απαιτούνται για να πειστούν οι επενδυτές να διατηρούν 20ετή ομόλογα κοστίζουν τελικά τους φορολογούμενους, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης.
«Σταμάτησαν τα 20s μια φορά στο παρελθόν», είπε.
«Και γιατί το διέκοψαν στο παρελθόν;
Γιατί θεώρησαν ότι δεν συμφέρει τον φορολογούμενο.
Δεν επέτυχε το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων για τον φορολογούμενο και αυτό το επιχείρημα μπορεί εύκολα να προβληθεί σήμερα».
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 20 και 30 ετών διευρύνθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σύσφιξε απότομα τη νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Fed έχει επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα, καθώς η αγορά έχει αφεθεί με περισσότερη προσφορά προς απορρόφηση.

Αδύναμη η ζήτηση

Η αναβίωση του 20ετούς ομολόγου, το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών είχε αφήσει για περισσότερες από τρεις δεκαετίες λόγω της αδύναμης διάθεσης, ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για σημαντική αύξηση του δανεισμού της κυβέρνησης μέσω μακροπρόθεσμου χρέους, σε μια προσπάθεια να κλειδώσει χαμηλότερα επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
«Απλώς δεν είχε ποτέ καμία έλξη επειδή το 20ετές έχει τόσο κακές συναλλαγές σε σχέση με άλλα παρόμοια μακροχρόνια μέσα και η ρευστότητα είναι χαμηλή», δήλωσε ο Bob Miller, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ στη BlackRock.
«Η Fed έχει αλλάξει την πολιτικής και προσπαθεί σκόπιμα πολύ επιθετικά να σφίξει τις οικονομικές συνθήκες». . . [και] αυτό έχει επιδεινώσει τις δομικές αδυναμίες που ήταν ήδη εμφανείς», πρόσθεσε.
Το 20ετές αναμένεται να παραμείνει φθηνό στο μέλλον, επειδή το ποσό που εκδίδεται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ υψηλότερο από τη ζήτηση για τους τίτλους.
Όταν το Υπουργείο Οικονομικών επανέφερε το χρέος το 2020, η πρώτη δημοπρασία ήταν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλάσιο από ό,τι είχε προταθεί από την ομάδα εκπροσώπων του κλάδου —τη Συμβουλευτική Επιτροπή Δανεισμού του Δημοσίου— που συμβουλεύει το Υπουργείο Οικονομικών για την χρηματοδότηση.
Καθώς οι δημοσιονομικές δαπάνες της εποχής της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν επιβραδυνθεί, το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε το μέγεθος των 20ετών δημοπρασιών του, παράλληλα με μειώσεις σε άλλες λήξεις, αλλά το τελευταίο τρίμηνο με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προτείνει η TBAC.
Το 20ετές αναμένεται να παραμείνει εκτός επενδυτικού ραντάρ όχι μόνο λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς, αλλά και λόγω της αύξησης της αστάθειας στην αγορά του Δημοσίου, καθώς τα ομόλογα πλήττονται από τους φόβους ύφεσης και τις μεταβαλλόμενες προοπτικές της Fed.
Το 20ετές συνήθως υπομένει μεγάλες διακυμάνσεις τιμών όταν οι αγορές γίνονται ασταθείς επειδή η υποτονική ζήτηση καθιστά δυσκολότερες τις συναλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης