Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Draghi πήρε ψήφο εμπιστοσύνης - Απείχε το Κίνημα των 5 Αστέρων - Το 10ετές στο 3,50%

Ιταλία: Ο Draghi πήρε ψήφο εμπιστοσύνης - Απείχε το Κίνημα των 5 Αστέρων - Το 10ετές στο 3,50%
H πολιτική κρίση πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η ιταλική κυβέρνηση του Mario Draghi κέρδισε τελικά την κρίσιμη ψηφοφορία που έλαβε τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην Γερουσία του ιταλικού κοινοβουλίου σχετικά με τα μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής, ωστόσο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, από την πλευρά του πραγματοποίησε την απειλή του και απείχε από την την ψηφοφορία.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 172 κατά 39.

Ο πρωθυπουργός Mario Draghi είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του δεν θα μπορούσε να συνεχίσει χωρίς την υποστήριξη των 5 Αστέρων. 
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και παρότι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Mario Draghi εγκατέλειψε το κτίριο της Γερουσίας και πήγε να συναντήσει τον προέδρο Mattarela προκειμένου να του ζητήσει να δώσει λύση στην πολιτική κρίση που άνοιξε στην Ιταλία.
Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε μία ώρα και στο τέλος ο Draghi αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Ο Πρόεδρος Sergio Mattarella, ως ανώτατη πολιτειακή αρχή στην ιταλική πολιτική σκηνή, θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα επιλυθεί η κρίση.
Ο ιταλός πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από τον Draghi να προσπαθήσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αν δεν καταφέρει να την πάρει, να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ισχυρή πολιτική αβεβαιότητα

Το ενδεχόμενο μιας παραίτησης της κυβέρνησης του Mario Draghi  βυθίζει την γειτονική Ιταλία σε κλίμα ισχυρής πολιτικής αβεβαιότητας,  και μάλιστα σε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η αβεβαιότητα είναι ισχυρή κυρίως  διότι και άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν νωρίτερα προειδοποιήσει ότι θα αποχωρούσαν από την κυβέρνηση, αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος ο Draghi είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης από την οποία θα έχει αποχωρήσει το κόμμα του Conte.
Την Πέμπτη o υπουργός κοινοβουλευτικών σχέσεων, Federico D'Incà, βουλευτής του M5S που αντιτάχθηκε στη στάση του Conte, προσπάθησε να μεσολαβήσει και να βρει τρόπο να περάσει το διάταγμα χωρίς να τεθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι ο Draghi απέρριψε αυτή την ιδέα καθώς θεωρούσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.
Οι εξελίξεις προκαλούν τριγμούς στις ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί 3,47% και την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται στο 3,33%.

Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Η απόφαση του Κινήματος των 5 Αστέρων να απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία, με χαρακτήρα ψήφου εμπιστοστύνης, που έγινε σήμερα στη Γερουσία βυθίζει την Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, μεταδίδει το Reuters.
Έπειτα από μία ημέρα έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Conte ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη 13/7 ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα στηρίξει την πρόταση εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα.
«Ανησυχώ πολύ ότι τον Σεπτέμβριο πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φρικτό δίλημμα αν θα πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή θα αγοράσουν τρόφιμα», επεσήμανε ο Conte αναφερόμενος στη ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους.
Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες με τον Draghi προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.
«Είμαστε απολύτως ανοικτοί στον διάλογο, στο να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην κυβέρνηση, στον Draghi, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει απο την Τρίτη 12/7 ότι αν το Κίνημα των 5 Αστέρων πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση, ο πρόεδρος Sergio Matarella είναι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει μετά.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της SWG, το κόμμα Fratelli di Italia είναι πρώτο, με ποσοστό 23,5%.
Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 22% και η Lega του Salvini με 15%.

italy_1.png

Lega και Δημοκρατικό Κόμμα δείχνουν εκλογές - Αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες

O επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, μίλησε για «πλήρη αρμονία εντός της κεντροδεξιάς» συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, καθώς και την Fdi.
Το M5S και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αναμενόταν να είναι σύμμαχοι στις επόμενες εκλογές, οι οποίες είχαν οριστεί να διεξαχθούν στις αρχές του 2023 στο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ο αρχηγός του PD Enrico Letta, δήλωσε ότι η στάση του M5S για την κυβέρνηση Draghiu «αλλάζει το πολιτικό σενάριο.
«Λαμβάνουμε υπόψη αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε η Letta.
«Σήμερα θα υποστηρίξουμε την ψήφο εμπιστοσύνης με πεποίθηση».
Ο Conte είχε παρουσιάσει πρόσφατα στον Draghi μια λίστα με τα αιτήματα του M5S για να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Την Τρίτη ο Draghi έδειξε προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για τη θέσπιση κατώτατου μισθού.
Αλλά τόνισε επίσης ότι η αίσθηση εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του θα «χαθεί» εάν τα κόμματα που την υποστηρίζουν άρχιζαν να βάζουν τελεσίγραφα.
Ορισμένοι πολιτικοί σχολιαστές βλέπουν τη ρήξη με την κυβέρνηση ως έναν τρόπο για να επιβεβαιώσει εκ νέου την ταυτότητά του το άλλοτε αντισυστημικό M5S, σύμφωνα με το ANSA.
Το M5S είναι σήμερα τέταρτο στις δημοσκοπήσεις με την υποστήριξη περίπου 12% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με έρευνες.
Δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Lega (δεξιά) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, εκτίμησαν χθες Τετάρτη ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση.
«Αν ένα κόμμα του συνασπισμού δεν στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τότε αυτό ήταν, αρκετά, φαίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές», δήλωσε ο Matteo Salvini.
Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το πρώτο μισό του 2023.
Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ιταλία, διότι αυτή είναι παραδοσιακά η περίοδος που οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ο οποίος πρέπει να εγκρίνεται ως το τέλος του χρόνου.
Ο Μatarela ζήτησε από τον Draghi να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις αρχές του 2020 προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία covid-19 και έπεισε σχεδόν όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται τον τελευταίο χρόνο καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητά του ξεκάθαρη. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και έχει ζητήσει να δοθεί γενναιόδωρη βοήθεια στις οικογένειες που δυσκολεύονται λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, αλλά και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ενός κοινωνικού προγράμματος που προωθεί για τους πιο ευάλωτους Ιταλούς.
Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης περιλαμβάνει ένα πακέτο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ζωής ύψους 26 δισεκ. ευρώ, αλλά και μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης