Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί ο Biden να στρέψει τη Σαουδική Αραβία κατά της Ρωσίας; - Το μήνυμα της Μόσχας και το πετρέλαιο

Μπορεί ο Biden να στρέψει τη Σαουδική Αραβία κατά της Ρωσίας; - Το μήνυμα της Μόσχας και το πετρέλαιο
Επίκαιρο το αίτημα για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η διπλωματία των ΗΠΑ δεν θα επιδιώξει να στρέψει τη Σαουδική Αραβία εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov , σχολιάζοντας την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στη Μέση Ανατολή.
«Ελπίζουμε βεβαίως ότι η οικοδόμηση και η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και άλλων εταίρων δεν θα στραφούν σε καμία περίπτωση εναντίον μας», είπε ο Peskov, αφήνοντας το μήνυμα για τη αμερικανική διπλωματία.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνουμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταίρων όπως η Σαουδική Αραβία», είπε ο Peskov, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Biden στο Βασίλειο.

Η περιοδεία Biden

Ο Πρόεδρος Biden ξεκίνησε την Τετάρτη μια επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, η οποία θα περιλαμβάνει μια στάση στη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο και βασικό εταίρο της Ρωσίας στη συμμαχία παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+.
Παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν επαναλάβει πολλές φορές τη σημασία της συνεργασίας τους στον ΟΠΕΚ+.
Ο Πρόεδρος Biden, από την πλευρά του, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά αφού έκανε μια στροφή απέναντι στο Ριάντ, καθώς οι τιμές της βενζίνης στην Αμερική έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 5 δολαρίων ανά γαλόνι τον περασμένο μήνα.
Ο ΟΠΕΚ έχει την ικανότητα να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν», είπε ο Sullivan κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Αίτημα για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ο Biden και η ομάδα του θα υποστηρίξουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια συναντήσεων με ηγέτες από τα κράτη του Κόλπου, δήλωσε ο Sullivan.
«Θα μεταφέρουμε τη γενική μας άποψη… ότι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής προσφορά στην παγκόσμια αγορά για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας και για την προστασία του Αμερικανού καταναλωτή στην αντλία», δήλωσε ο Sullivan.
Οι αναλυτές λένε ότι η πραγματική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να είναι μικρότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία και ότι, στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) -δύο παραγωγοί που πιστεύεται ότι κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του κόσμου- δεν μπορούν να αντλήσουν πολύ αργό πετρέλαιο παραπάνω τρέχοντα επίπεδα για μια βιώσιμη περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης