Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία μέρος της λύσης… του προβλήματος των σιτηρών – Πάνω από 130 ουκρανικά πλοία αναμένουν στην Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία μέρος της λύσης… του προβλήματος των σιτηρών – Πάνω από 130 ουκρανικά πλοία αναμένουν στην Μαύρη Θάλασσα
Πάνω από 130 ουκρανικά φορτηγά πλοία με σιτηρά βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία για μια ακόμη φορά εμφανίζεται ως μέρος της λύσης των διαφορών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχε θετική κατάληξη…

Πάνω από 130 ουκρανικά φορτηγά πλοία με σιτηρά βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα

Πάνω από 130 εμπορικά πλοία φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά περιμένουν στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον Δούναβη μέσω των οδών εισόδου και εξόδου των καναλιών των εκβολών Sulina και Bystre.
Ο στόχος είναι να φθάσουν σε μια σειρά από λιμάνια και τερματικούς σταθμούς στη Ρουμανία από όπου τα σιτηρά μπορούν να μεταφορτωθούν σε διαφορετικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο
Οι υπηρεσίες θαλάσσιας παρακολούθησης έδειξαν κυκλοφοριακή συμφόρηση πλοίων που περιμένουν να περάσουν στον Δούναβη από τη στιγμή που άνοιξε μια δεύτερη διαδρομή στις εκβολές του Bystre μετά την πρόσφατη ρωσική υποχώρηση από το κοντινό στρατηγικό νησί Snake, κοντά στην Οδησσό.

Προηγουμένως τα πλοία μπορούσαν να εισέλθουν στον Δούναβη μόνο μέσω της διώρυγας Sulina, η οποία είναι μονόδρομος, με τα εμπορικά πλοία να περιμένουν εβδομάδες για να διασχίσουν το κανάλι.
Παρόλο που τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να περάσουν από τις εκβολές του Bystre, περιορίζοντας την ποσότητα σιτηρών που μπορεί να εξαχθεί, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήδη 16 πλοία έχουν διέλθει από τη διαδρομή Bystre τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από τότε που άνοιξε ξανά.

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη για το σιτάρι

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Akar δήλωσε, μετά τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνάντησης για τους «διαδρόμους σιτηρών» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ότι το τελικό έγγραφο για το θέμα αυτό θα πρέπει να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες ήταν θετικές και εποικοδομητικές, επιτεύχθηκε συμφωνία για βασικά τεχνικά ζητήματα όπως η δημιουργία στην Κωνσταντινούπολημε ενός κέντρου συντονισμού, διασφαλίζοντας κοινό έλεγχο στις εξόδους από τα λιμάνια και στις διαδρομές των πλοίων», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.
«Βλέπουμε ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι αποφασισμένα να λύσουν το πρόβλημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι όλες οι εργασίες για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου σιτηρών» θα γίνουν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Σημαντική αλλά όχι οριστική η συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, απέχουμε από την ειρήνη

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη είναι «ένα σημαντικό βήμα» για την καταπολέμηση της επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης και «ελπίζω» ότι η «τελική» συμφωνία μπορεί να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτέρες , σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τις εξαγωγές σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Μόσχας, του Κιέβου και της Άγκυρας.
Η συνάντηση ανέδειξε την «καλή θέληση» και των δύο πλευρών και είμαι «αισιόδοξος» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το σιτάρι, σύμφωνα με τις συνομιλίες που έδειξαν ότι Ρώσοι και Ουκρανοί, αν θέλουν, μπορούν να έχουν έναν «εποικοδομητικό διάλογο
Όμως, ειλικρινά μιλώντας, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι η συμφωνία δεν ανοίγει συγκεκριμένες προοπτικές για μια ειρηνευτική συμφωνία, για την οποία - κατέληξε - «απομένει πολύ δουλειά ακόμη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης