Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book (Fed): Στο βάλτο του στασιμοπληθωρισμού κινδυνεύει να «βουλιάξει» η αμερικανική οικονομία

tags :
Beige Book (Fed): Στο βάλτο του στασιμοπληθωρισμού κινδυνεύει να «βουλιάξει» η αμερικανική οικονομία
Ο πληθωρισμός σε τρόφιμα, εμπορεύματα και ενέργεια, παραμένει υψηλός ενώ αρνητικές είναι οι προσδοκίες για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο των Πολιτειών
Σχετικά Άρθρα
Μέτρια και με σημάδια επιβράδυνσης υπήρξε η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες από τα μέσα Μαΐου και μετά, σύμφωνα με το Beige Book που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed στις 13 Ιουλίου, υψηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός σε τρόφιμα, εμπορεύματα και ενέργεια, ενώ αρνητικές διατηρήθηκαν οι προσδοκίες για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο των Πολιτειών.

Αναλυτικότερα το Beige Book της Fed αναφέρει τα εξής:

Ποια είναι η συνολική εικόνα

Η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό από τα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, αρκετές Πολιτείες ανέφεραν αυξανόμενα σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης και σε πέντε άλλες Πολιτείες καταγράφηκαν ανησυχίες για αύξηση του κινδύνου ύφεσης.
Οι περισσότερες Πολιτείες ανέφεραν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μετριάστηκαν καθώς η αύξηση των τιμών  των τροφίμων και του φυσικού αερίου μείωσαν το διαθέσιμο εισόδμηα των νοικοκυριών.
Λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παρέμειναν υποτονικές στις περισσότερες Πολιτείες.
Οι πληροφορίες απο τους κλάδους φιλοξενίας και τουρισμού ανέφεραν ότι υπάρχει υγιής δραστηριότητα ταξιδιών αναψυχής, με ορισμένους να σημειώνουν άνοδο στις δραστηριότητες του κλάδου.
Η δραστηριότητα της μεταποίησης είχε μεικτά πρόσημα και πολλές Πολιτείες ανέφεραν ότι οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού
συνέχισαν να εμποδίζουν την παραγωγή.
Οι εταιρείες μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είχαν σταθερή έως ελαφρώς υψηλότερη ζήτηση, και ορισμένες ανέφεραν ότι τα έσοδά τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Αγορά ακινήτων

Η ζήτηση κατοικιών μειώθηκε αισθητά καθώς αυξανόταν οι ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα των τιμών οδηγώντας σε μη εποχικές μειώσεις των πωλήσεων, με αποτέλεσμα μια ελαφρά αύξηση των αποθεμάτων και μια πιο ήπια αύξηση των τιμών των κατοικιών.
Οι πωλήσεις των εμπορικών ακινήτων επιβραδύνθηκαν.
Η ζήτηση δανείων ήταν μικτή στις περισσότερες πολιτείες
Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν αυξημένη χρήση ανακυκλούμενων πιστωτικών γραμμών από πελάτες, ενώ άλλα ανέφεραν αποδυνάμωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων στεγαστικών δανείων.
Η ζήτηση για υπηρεσίες μεταφοράς ήταν μικτή.
Μικτές ήταν και οι εκθέσεις για τις συνθήκες της γεωργίας και διέφεραν ανάλογα με την πολιτεία.
Η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα παρέμεινε ισχυρή και η δραστηριότητα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε, η παραγωγή παρέμεινε όμως περιορισμένη λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εργατικού δυναμικού και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες που δεν επέτρεπαν την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων.
Παρόμοια με την προηγούμενη έκθεση, οι προοπτικές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη ήταν κυρίως αρνητικές μεταξύ των Πολιτειών, με τις περισσότερες να αναφέρουν ότι περιμένουν περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης τους επόμενους 6 - 12 μήνες.

Τι γίνεται στις αγορές εργασίας

Οι περισσότερες Πολιτείες συνέχισαν να αναφέρουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό και ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας παρέμειναν σφικτές.
Ωστόσο, σχεδόν όλες οι Πολιτείες σημείωσαν μέτριες βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού εν μέσω ασθενέστερης ζήτησης για εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών.
Οι περισσότερες Πολιτείες συνέχισαν να αναφέρουν αύξηση μισθών.
Ενα τρίτο των Πολιτειών ανέφερε ότι οι εργοδότες εξέταζαν να δώσουν ή είχαν δώσει μπόνους στους εργαζομένους για να αντισταθμίσουν το κόστος που σχετίζεται με τον πληθωρισμό ενώ σε δύο Περιφέρειες, οι εργαζόμενοι ζήτησαν αυξήσεις για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος, λόγω πληθωρισμού.
Το ένα τέταρτο των Πολιτειών ανέφερε ότι η αύξηση των μισθών θα παραμείνει υψηλή για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ λιγότερες σημείωσαν ότι οι μισθολογικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν αργότερα φέτος.

Ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί ως το τέλος του 2022

Σημαντικές αυξήσεις τιμών αναφέρθηκαν σε όλες τις Πολιτείες, σε όλα τα στάδια κατανάλωσης, αν και τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι μετριάστηκαν οι αυξήσεις των τιμών στις εισροές κατασκευών π.χ. την ξυλεία και το χάλυβα.
Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, τα εμπορεύματα και την ενέργεια (ιδιαίτερα τα καύσιμα) παρέμειναν σημαντικές, αν και υπήρχαν αρκετές αναφορές ότι ο πληθωρισμός των τιμών για αυτές τις κατηγορίες
επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες, αλλά πάντως παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά.
Ενώ αρκετές Περιφέρειες σημείωσαν ανησυχίες σχετικά με την «καταστροφή» της μελλοντικής ζήτησης, από την άλλη μεριά, η αγοραστική ισχύς παραμένει σταθερή και σε ορισμένους τομείς, όπως τα ταξίδια και η φιλοξενία, οι εταιρείες πέτυχαν να μεταφέρουν σημαντικές αυξήσεις τιμών στους πελάτες τους χωρίς να χάσουν πολύ τζίρο.
Οι περισσότερες Πολιτείες αναμένουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης