Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Georgieva (ΔΝΤ) προειδοποιεί: Διαταραχές στο φυσικό αέριο θα πυροδοτήσoυν ύφεση στην Ευρώπη

Η Georgieva (ΔΝΤ) προειδοποιεί: Διαταραχές στο φυσικό αέριο θα πυροδοτήσoυν ύφεση στην Ευρώπη
Για τον κίνδυνο, οι ευρωπαϊκές οικονομίες να βυθιστούν σε ύφεση προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva - Υποβάθμιση προβλέψεις για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Για «εξαιρετικά αβέβαιο» outlook της παγκόσμιας οικονομίας έκανε λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω διαταραχή στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα μπορούσε να βυθίσει πολλές οικονομίες σε ύφεση.
Σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ ενόψει της συνάντησης των οικονομικών αξιωματούχων του G20 αυτή την εβδομάδα, η Georgieva επεσήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε επιδεινώσει το οικονομικό outlook και το ΔΝΤ είναι έτοιμο να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για το 2022 και το 2023.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Georgieva είχε δηλώσει στο Reuters, ότι το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει την προηγούμενη πρόβλεψη του για ανάπτυξη 3,6% το 2022 για τρίτη φορά φέτος και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ύφεση το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την Georgieva, ο πόλεμος θα επιδείνωνε την ανθρωπινή τραγωδία ενώ οι κρίσεις των σχετικών εμπορευμάτων επιβράδυναν την ανάπτυξη και ενίσχυαν τις τιμές, επιδεινώνοντας μια κρίση κόστους ζωής που απείλησε να οδηγήσει επιπλέον 71 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια.
«Οι χώρες πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μειώσουν τον υψηλό πληθωρισμό... διότι ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να καταστρέψει την ανάκαμψη και να πλήξει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους» είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας αυξάνουν επίσης τους κινδύνους κοινωνικής αστάθειας.
Για να αποφευχθεί περαιτέρω πείνα, υποσιτισμός και μετανάστευση, οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να παράσχουν επείγουσα σστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη μέσω νέας διμερούς και πολυμερούς χρηματοδότησης, καθώς και να αντιστρέψουν τους πρόσφατους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων, είπε η Georgieva.

Σύσφιξη νομισματικής πολιτικής

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής αποφασιστικά, ειδικά σε χώρες όπου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό άρχισαν να αποσταθεροποιούνται. Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, χωρίς μέτρα αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα «καταστροφικό σπιράλ μισθών-τιμών» που θα απαιτούσε πιο δυναμική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει, επίσης, να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα ή μέτρα διαχείρισης ροών κεφαλαίων σε περίπτωση που τα εξωτερικά σοκ είναι τόσο αποδιοργανωτικά που δεν μπορούσαν να απορροφηθούν μόνο από τις ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες, έγραψε η Georgieva.
Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να μειώσουν την εξάρτηση από τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα και να περιορίσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες για να μειώσουν το βάρος του όλο και πιο ακριβού δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης