Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden εξάντλησε τα δημοσιονομικά περιθώρια στο μέτωπο της Ουκρανίας – Τώρα ζητά και από τα SDRs του ΔΝΤ

Ο Biden εξάντλησε τα δημοσιονομικά περιθώρια στο μέτωπο της Ουκρανίας – Τώρα ζητά και από τα SDRs του ΔΝΤ

Οι κεντρικές τράπεζες ήταν ο δανειστής της τελευταίας λύσης, αλλά τώρα το ΔΝΤ παρουσιάζεται ως ο νέος νομισματικός σωτήρας

Καθώς η συζήτηση για τα Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (CBDC) έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ένα θέμα αναδύεται συνεχώς σε σχέση τη δημιουργία ενός παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.

Και μαζί με αυτήν την ιδέα, αναφέρεται πάντα ένας άλλος όρος - Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs).
Ενόψει των πολλαπλών παγκόσμιων γεγονότων κρίσης, το ΔΝΤ απολαμβάνει μια αναβαθμισμένη θέση ως ο «λύτης προβλημάτων» στον οποίο στρέφονται τα περισσότερα κράτη για βοήθεια.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ηγέτες των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ζητούν ακόμη περισσότερα χρήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά θέλουν το ΔΝΤ να παρέμβει με τα SDR.

Τι συμβαίνει με τα SDRs

Το παγκόσμιο τραπεζικό ίδρυμα δημιούργησε ήδη 650 δισ. δολάρια σε SDR πέρυσι για «ανακούφιση από τον κορωνοϊό», αλλά οι περισσότερες χώρες χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό για να αγοράσουν αποθέματα εμβολίων.
Τώρα, με τον πληθωρισμό τιμών να παρασύρει τις εθνικές οικονομίες προς τα κάτω και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας να συνεχίζουν να καταπνίγουν το εμπόριο, η έκδοση κινήτρων fiat από τις κεντρικές τράπεζες έχει αντισταθμίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι κεντρικές τράπεζες ήταν ο δανειστής της τελευταίας λύσης, αλλά τώρα το ΔΝΤ παρουσιάζεται ως ο νέος νομισματικός σωτήρας.
Όσο περισσότερα SDR δημιουργεί και εκδίδει το ΔΝΤ, τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζεται ο μηχανισμός και τόσο πιο αποδεκτός γίνεται ως πιθανός αντικαταστάτης του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Κάθε νέα κρίση φέρνει τις παγκόσμιες τράπεζες πιο κοντά στον στόχο τους: την εισαγωγή των εθνικών ψηφιακών νομισμάτων και το καλάθι SDR που έγινε το defacto εργαλείο συναλλαγών αποθεματικών για τον κόσμο.

Βαρέλι δίχως πάτο η Ουκρανία

Δισεκατομμύρια σε διεθνή βοήθεια έχουν ήδη δοθεί στην Ουκρανία, μέρος για βοήθεια των πολιτών και μερικά για όπλα.
Μόνο οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 54 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες στην Ουκρανία.
Αυτό είναι περίπου το ίδιο ποσό χρημάτων που ξόδεψε η Αμερική κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου στο Ιράκ, αλλά οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η έκκληση για υπέρβαση της έκδοσης SDR των 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον περασμένο Αύγουστο δεν είναι εντελώς νέα.
Πίσω στο 2020, λίγο πριν την εκλογή του Biden, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers, ο οποίος επέβλεψε την εκστρατεία για την οικονομική πολιτική, και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Gordon Brown, ζήτησαν την έκδοση «πολύ πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια».
Αυτή τη φορά, ο ισχυρισμός είναι ότι χρειάζεται ανακούφιση για την Ουκρανία ΚΑΙ οποιεσδήποτε άλλες χώρες επηρεάζονται από τις συνθήκες που προκαλούνται από τη σύγκρουση.

Για όλα «φταίει» η Ουκρανία

Ο Joe Biden φαίνεται να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ προκαλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν εισροή SDR;
Αυτό το είδος λανθασμένου επιχειρήματος σίγουρα θα προβληθεί από πολλές χώρες προκειμένου να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα των SDR.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η δημιουργία οποιουδήποτε ποσού μέχρι περίπου 650 δισεκατομμύρια δολάρια είναι μια πρόταση που οι ΗΠΑ μπορούν να υποβάλουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, επειδή η κατανομή των ΗΠΑ δεν θα υπερέβαινε την τρέχουσα ποσόστωση ή μερίδιο του ταμείου.
Αυτό το μεγαλύτερο ζήτημα, ωστόσο, είναι η αυξανόμενη οικονομική εξάρτηση των εθνικών κυβερνήσεων από παγκοσμιοποιητικούς θεσμούς με κάθε κρίση που περνά.
Γιατί οι Δημοκρατικοί θέλουν συγκεκριμένα τη βοήθεια που εκφράζεται σε SDR;
Επειδή οι χορηγήσεις χρηματοδότησης στις ΗΠΑ έχουν ήδη φτάσει στο μέγιστο και οι νέοι λογαριασμοί χρηματοδότησης απορρίπτονται στη Γερουσία.
Στο ΔΝΤ δεν υπάρχουν έλεγχοι και ισορροπίες.
Μπορούν να ζητήσουν σχεδόν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό με τη μορφή SDR χωρίς επίβλεψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης