Διεθνή

Προστατευμένο «δωμάτιο», αλά James Bond, φτιάχνει η Κομισιόν για να ξεφύγει των κατασκόπων

Προστατευμένο «δωμάτιο», αλά James Bond, φτιάχνει η Κομισιόν για να ξεφύγει των κατασκόπων
Το προτεινόμενο καταφύγιο θα βρίσκεται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συγκεντρώνει διπλωμάτες και υπουργούς από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ
Το σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ασφαλούς δωματίου για την προστασία των συζητήσεων υψηλού επιπέδου από τους κατασκόπους, διέρρευσε, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια της ένωσης.
Ένα εξαιρετικά ασφαλές δωμάτιο που λέγεται ότι κοστίζει 8 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100 άτομα θα στηθεί σε ένα χώρο για να «μετριαστεί ο κίνδυνος εκμετάλλευσης ευαίσθητων εκπομπών», σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο EUobserver, ο οποίος επικαλείται σημείωμα που περιγράφει το έργο.
Το προτεινόμενο καταφύγιο θα βρίσκεται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συγκεντρώνει διπλωμάτες και υπουργούς από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.
Αποτελεί, επίσης, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να ενισχύσουν την ασφάλεια των ευαίσθητων επικοινωνιών, εγγράφων και εμπιστευτικών συναντήσεων, μετά από χρόνια απόπειρας κατασκοπείας και πειρατείας.

Δεν τηρούνται τα όρια της ασφάλειας;

Το προσχέδιο της πρότασης για το νέο καταφύγιο ώθησε ειδικούς και αξιωματούχους στον κυβερνοχώρο να αναρωτηθούν γιατί η ΕΕ δεν έχει ήδη κατασκευάσει μια ασφαλή εγκατάσταση.
«Ήρθε η ώρα για τη «μεγάλη επαναφορά της κυβερνοασφάλειας», δήλωσε ο Bart Groothuis, Φιλελεύθερος, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εργάστηκε στο παρελθόν ως επικεφαλής της πολιτικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.
«Το καταφύγιο πρέπει να είναι σύμβολο μιας νέας νοοτροπίας και μια αφαίρεση του πέπλου της άγνοιας κάτω από το οποίο βρίσκονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όταν πρόκειται για την απειλή της κυβερνοκατασκοπείας», είπε ο Groothuis.

Συνεχείς οι επιθέσεις από χάκερς

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συγκλονιστεί από μια σειρά από διαρροές τα τελευταία χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών του μπλοκ έκλεισε το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τον Μάρτιο του 2021, αφού ανακάλυψε ότι είχε παραβιαστεί.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραβιάστηκε το 2020.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις στη Μόσχα υπέστη την παραβίαση δύο υπολογιστών, όπως διαπιστώθηκε το 2019.
Τους τελευταίους μήνες, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και κυβερνητικοί ηγέτες συγκλονίστηκαν από μια σειρά περιστατικών παραβίασης κινητών τηλεφώνων που αφορούσαν λογισμικό κατασκοπείας όπως το λογισμικό Pegasus που κατασκευάστηκε από το Ισραήλ.
Βρέθηκε στα τηλέφωνα του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sánchez και, σύμφωνα με το Reuters, ανώτερων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης