Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα βρήκαν Ρωσία - ΕΕ για Kaliningrad; - Ευρωπαϊκό έγγραφο ικανοποιεί Μόσχα - Peskov: Αναμένουμε πρόοδο

Τα βρήκαν Ρωσία - ΕΕ για Kaliningrad; - Ευρωπαϊκό έγγραφο ικανοποιεί Μόσχα - Peskov: Αναμένουμε πρόοδο
Όλα εξαρτώνται από τη στάση της Λιθουανίας που παίρνει εντολές από τις ΗΠΑ αναφέρει δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Izvestia
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την θέση πως δεν έχουν καμία ενημέρωση ή κάποιο επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις 18 Ιουνίου στο Kaliningrad διατύπωσαν οι τοπικές αρχές του ρωσικού θύλακα.
Δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Izvestia αναφέρει, επικαλούμενο υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, πως ΕΕ και Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά αγαθών στο Kaliningrad.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι Βρυξέλλες παρουσίασαν ένα έγγραφο που ικανοποιεί απόλυτα τη Μόσχα, βάσει του οποίου επισημαίνεται πως δεν μπορεί να περιοριστεί ούτε οδικά ούτε σιδηροδρομικά η διακίνηση αγαθών εντός της επικράτειας της Ρωσίας
Μάλιστα αναφέρεται πως η πρόβλεψη αυτή ενδεχομένως να ενταχθεί στο επικείμενο έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, κάτι που αν και φαίνεται οξύμωρο, εκτιμάται πως είναι η καλύτερη και πιο άμεση λύση για την άρση των περιορισμών, ενώ υποστηρίζεται πως το τελικό έγγραφο συζητείται εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ Βρυξελλών και Λιθουανίας.
Από την πλευρά του, πάντως, το Κρεμλίνο επισημαίνει πως το θέμα με το Kaliningrad δεν έχει επιλυθεί, αν και αναμένεται πρόοδος. «Δεν υπάρχει ακόμα οριστικοποίηση της κατάστασης. Αναμένουμε κάποια πρόοδο αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει φύγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, απαντώντας σε αναφορές για το ότι μπορεί να είναι κοντά μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας προκειμένου να επιτραπούν οι αποστολές κάποιων φορτίων.

Ή λύση ή επικίνδυνη κλιμάκωση

Η ρωσική εφημερίδα επισημαίνει πως αν δεν υπάρξει άμεσα λύση για την άρση των περιοριστικών αυτών μέτρων, τότε υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η αντιπαράθεση να πάρει διαστάσεις και να εξελιχθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο αδιέξοδο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Όπως αναφέρεται, όλα εξαρτώνται από το εάν οι Βρυξέλλες θα καταφέρουν να πείσουν τη Λιθουανία να άρει τα μέτρα, δεδομένου ότι η λιθουανική κυβέρνηση τηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή στάση και επισημαίνει πως οι κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Izvestia, οι Ρώσοι αποδίδουν τη σκληρή στάση της Λιθουανίας στο ότι παίρνει εντολές από τις ΗΠΑ, αν και επισημαίνεται πως η κυβέρνηση πλέον το εξετάζει.
Σημειώνεται πως στις 18 Ιουνίου, η Λιθουανία εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προχώρησε σε μπλόκο στη μεταφορά προϊόντων και αγαθών προς το ρωσικό θύλακα του Kaliningrad, περιορισμοί που επηρέασαν περίπου το 30% των συνολικών παραδόσεων στη ρωσική περιοχή.
Στα τέλη Ιουνίου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν πως θα βρεθεί λύση για το Kaliningrad, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο επικοινωνίας με το Kaliningrad μέσω του εδάφους της Λιθουανίας, ενώ στις 8 Ιουλίου και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova έλεγε ότι η Μόσχα έχει διαβεβαιώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Λιθουανία για την επίλυση του ζητήματος.

Καμία ενημέρωση

Παρά την αισιοδοξία που προκάλεσε το δημοσίευμα αυτό, οι αρχές του Kaliningrad υποστηρίζουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε έχουν δει κάποιο επίσημο έγγραφο που να επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τη ρωσική ή την ευρωπαϊκή πλευρά προς την περιφερειακή κυβέρνηση.
Ούτε έχουν δημοσιευθεί κάποια έγγραφα» ανέφερε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο επικεφαλής της υπηρεσίας τύπου της κυβέρνησης του Kaliningrad, Dmitry Lyskov, ο οποίος υποστήριξε πως η τοπική κυβέρνηση περιμένει με ανυπομονησία τα επίσημα έγγραφα.
Πάντως, όπως είπε, θα είναι αρκετό για το Καλίνινγκραντ εάν αρχίσουν κανονικά και πάλι οι διελεύσεις και η μεταφορά εμπορευμάτων, όπως ήταν στις 17 Ιουνίου.

Νέοι περιορισμοί

Υπενθυμίζεται πως μόλις προχθές Δευτέρα 11/7 η Λιθουανία ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στη μεταφορά εμπορευμάτων προς το Kaliningrad, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Όπως έγινε γνωστό από τις τελωνειακές αρχές της Λιθουανίας, οι νέοι περιορισμοί αφορούν το αλκοόλ, τα βιομηχανικά χημικά με βάση την αλκοόλη, την ξυλεία καθώς και το τσιμέντο.

Alikhanov (κυβερνήτης Kaliningrad): Δεν είναι νέοι περιορισμοί, είναι κυρώσεις που είχαν ήδη αποφασιστεί

Την θέση πως η Λιθουανία δεν επέβαλε νέους περιορισμούς στη μεταφορά εμπορευμάτων στο Kaliningrad από τη Ρωσία διατύπωσε ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Anton Alikhanov, επισημαίνοντας πως τα σημερινά μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή κυρώσεων που είχαν ήδη αποφασιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.
«Μαθαίνω ότι η Λιθουανία διεύρυνε τον κατάλογο κυρώσεων για τη μεταφορά εμπορευμάτων στο Kaliningrad.
Δεν ισχύει.
Οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Μάρτιο, έχουν σταδιακό χαρακτήρα.
Εγκρίθηκαν τον Μάρτιο, τώρα αρχίζουν να εφαρμόζονται σε μια σειρά εμπορευμάτων» αναφέρει ο κυβερνήτης του Kaliningrad σε ανάρτηση του στο Telegram.

Τι αντίποινα προτείνει

Επιπλέον, ο Alikhanov υπογράμμισε πως προτείνει την πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον «αποκλεισμό» που έχει επιβάλει η Λιθουανία στον θύλακα.
«Ως αντίμετρο προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της διαμετακόμισης προϊόντων (περιλαμβανομένων όσων περνούν από τρίτες χώρες) μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας» είπε ο Alikhanov.
Υπενθυμίζεται πως κατά καιρους η Μόσχα έχει προειδοποιήσει τη Λιθουανία και την ΕΕ ότι θα υιοθετήσει «σκληρά μέτρα» εναντίον τους, αν δεν αποκατασταθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» η διαμετακόμιση κάποιων προϊόντων από και προς το Kaliningrad.

Kοινή απάντηση εξέτασαν Putin – Lukashenko

Το σενάριο μιας κοινής απάντησης στη Λιθουανία για το μπλόκο στο Kaliningrad συζήτησαν πρόσφατα οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες «έδωσαν έμφαση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους παράνομους περιορισμούς που επιβάλλει η Λιθουανία στη μεταφορά εμπορευμάτων στην περιοχή του Kaliningrad».
«Υπό αυτά τα δεδομένα, κάποια πιθανά κοινά βήματα συζητήθηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ρωσική προεδρία, κατά την οποία Putin και Lukashenko συζήτησαν για το διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, επισήμαναν την πρόθεση τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Σφοδρή ρωσική απάντηση

To Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει πως οι κυρώσεις της Λιθουανίας προς το Kaliningrad είναι παράνομες και έχει καταστήσει σαφές πως ακόμα επεξεργάζεται τα μέτρα – αντίποινα κατά της Λιθουανίας.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov έχει υποστηρίξει πως τα μέτρα ετοιμάζονται, ότι δεν υπάρχει καμία προθεσμία για τη λήψη και εφαρμογή αυτών των αντιποίνων και ότι κύριο μέλημα της Ρωσίας είναι να απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο στη Λιθουανία.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση του Kaliningrad καθώς αυτές αντιβαίνουν στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Λιθουανία, ενώ επισημαίνει πως δεν πρόκειται μόνο για παραδόσεις αγαθών από το έδαφος της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά για transit παραδόσεις που γίνονται μέσω της επικράτειας της ΕΕ.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι «εχθρικές αυτές ενέργειες της Λιθουανίας» γίνονται κατόπιν υπόδειξης της Δύσης, και δη των ΗΠΑ, με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Nikolai Patrushev να υποστηρίζει πως τα ρωσικά αντίποινα θα γίνουν αισθητά σε όλους τους Λιθουανούς πολίτες.

Oι πρώτες απαγορεύσεις

Υπενθυμίζεται πως η Λιθουανία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απαγόρευσε τη μεταφορά συγκεκριμένων εμπορευμάτων και αγαθών μέσω του εδάφους της προς και από το Kaliningrad.
Οι αρχές της Λιθουανίας είχαν απαγορεύσει τη διέλευση από το έδαφος της προϊόντων χάλυβα ή αγαθών από σιδηρομετάλλευμα, αναφέροντας πως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα διακινούνταν κανονικά και πως δεν υπήρχε κανένα θέμα αποκλεισμού του Kaliningrad.
Σύμφωνα με τον Λιθουανό ΥΠΕΞ, λιγότερα από τα μισά αγαθά που συνήθως μεταφέρονται μέσω της Λιθουανίας, θα ενέπιπταν στο καθεστώς των κυρώσεων που άρχισαν να εφαρμόζονται από τις 17 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης