Διεθνή

Γαλλία: Στην τελική ευθεία η πλήρης κρατικοποίηση της EDF - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση

Γαλλία: Στην τελική ευθεία η πλήρης κρατικοποίηση της EDF - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση
Η Γαλλία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της «γαλλικής ΔΕΗ»
Σχετικά Άρθρα
Στην τελική ευθεία μπαίνει η κρατικοποίηση της EDF, καθώς η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει έως τις 19 Ιουλίου λεπτομέρειες για τα σχέδιά της να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου ενέργειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας κοινής ωφέλειας ανεστάλη μέχρι νεωτέρας.
Η Γαλλία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της «γαλλικής ΔΕΗ», στην οποία το κράτος κατέχει ήδη μερίδιο 84%, χωρίς να εξηγήσει τον τρόπο.
Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ξεκαθαρίσει τα σχέδια το αργότερο μέχρι το πρωί της 19ης Ιουλίου.

Προσωρινή αναστρολή διαπραγμάτευσης

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η αναστολή των μετοχών της EDF, η οποία ζητήθηκε από την εταιρεία, ήταν προσωρινή και η διαπραγμάτευση θα ξαναρχίσει μόλις η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές πώς θα εθνικοποιήσει πλήρως την εταιρεία κοινής ωφέλειας.
Η πλήρης προσχώρηση της EDF υπό κρατικό έλεγχο θα έδινε στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία για την αναδιάρθρωση του φορτωμένου με χρέη ομίλου, την ώρα που αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.
Η EDF παλεύει με έκτακτες διακοπές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων και ανώτατα όρια τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για να προστατεύσει τους Γάλλους καταναλωτές από τις ραγδαίες υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να πληρώσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ (8,03 δισεκατομμύρια δολάρια) και έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει το μερίδιο 16% που δεν κατείχε ήδη.
Οι μετοχές της EDF έχουν σημειώσει άνοδο 30% από τις 5 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση εθνικοποίησης.
Έκλεισαν στα 10,2250 ευρώ την Τρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης