Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα τα βλέμματα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ - Η «ψεύτικη» διαρροή για ΔΤΚ στο 10,2% έχει παγώσει τη Fed

Όλα τα βλέμματα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ - Η «ψεύτικη» διαρροή για ΔΤΚ στο 10,2% έχει παγώσει τη Fed
Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ΔΤΚ δεν μπορεί να υπερβεί το 9%, δεν είναι λίγα τα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι μπορεί και να επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριo
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σήμερα, 13 Ιουλίου 2022, είναι το γεγονός της ημέρας, καθώς αναμένεται να επηρεάσει όλες τις αγορές παγκοσμίως και σαφώς την πολιτική της Federal Reserve.
Ενώ οι μέσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένουν τον δείκτη να διαμορφωθεί στο 8,8%, η Goldman και η JPM αναμένουν 8,88% και 8,7% αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται να ανέλθει και στο 9%.
Ένα κομμάτι των «καλών» ειδήσεων, σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι ότι τα στοιχεία μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό των καταναλωτών της NY Fed παρουσίασε μια αξιοπρεπή πτώση και βοήθησε να ενθαρρυνθεί ένα μεγάλο ράλι στα ομόλογα.

Φυσικά, μεγάλο μέρος αυτής της πρώιμης αισιοδοξίας αντιστράφηκε από τη σημερινή διαρροή για τον ΔΤΚ, η οποία ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να δούμε τον δείκτη ακόμη και στο 10,2%.

Διαψεύστηκε η διαρροή...

Αν και η διαρροή από το Γραφείο Στατιστικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν για αρκετές ώρες θέμα συζήτησης μεταξύ των traders, το γραφείο άργησε να τη διαψεύσει.
Image
Image
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ψεύτικη έκδοση του δελτίου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου 2022 που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της BLS, Cody Parkinson, σε δήλωση του Bloomberg.
Κάτι που φυσικά δεν σημαίνει ότι η ανακοίνωση του ΔΤΚ δεν θα είναι 10,2%, αν και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σκληρό για τις αγορές.

Θα μπορούσε ο ΔΤΚ να απογοητεύσει τις αγορές;

Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ΔΤΚ δεν μπορεί να υπερβεί το 9%, δεν είναι λίγα τα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι μπορεί και να επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, η JPMorgan σχολίασε τη διαρροή, ακόμη και αν αναγνώρισε ότι μπορεί να ήταν ψεύτικη.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, παρακολουθούμε το ρόλο της ενέργειας καθώς έχουμε δει μια πτώση στις τιμές της βενζίνης που δεν θα ενσωματωθεί πλήρως στον δομικό CPI, κάτι που έχει πει επανειλημμένα ο Λευκός Οίκος τις τελευταίες δύο ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω είναι ένα γράφημα της βενζίνης με τα κυριότερα σημεία για την απόδοση τιμών Μαΐου και Ιουνίου.
Ξεχωριστά, τα Rates vol και Equity vol παρουσιάζουν απόκλιση πρόσφατα "γι' αυτό μπορεί ο ΔΤΚ να επηρεαστεί και αυτό τα δύο".

Επιφυλακτική η JP Morgan

Εκτός από τις ψεύτικες διαρροές, αυτό πιστεύει ότι θα συμβεί η JP Morgan είναι ότι ο ΔΤΚ θα ενισχυθεί κατά 1,1% σε επίπεδο μήνα και 8,7% ετησίως, αλλά δεδομένων των στοιχείων για την αγορά εργασίας από την περασμένη εβδομάδα, η Fed έχει ήδη κλειδώσει την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. για τον Ιούλιο.
Έτσι, ο βασικός δείκτης CPI αυξάνεται κατά 0,45% και θα είναι πιο ήπιος από τις πρόσφατες ανακοινώσεις.
Οι μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα είναι πλέον πάνω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020.
Οι θέσεις εργασίας JOLTS μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, αλλά υπάρχουν περίπου 1,9 φορές θέσεις εργασίας ανά κάθε άνεργο, σε σύγκριση με ~ 1,2 φορές τον Φεβρουάριο του 2020.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης