Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτωτικά η Wall, λόγω πληθωριστικής έκρηξης στις ΗΠΑ – Στο -0,92% ο S&P 500, o Νasdaq -0,95%

Πτωτικά η Wall, λόγω πληθωριστικής έκρηξης στις ΗΠΑ – Στο -0,92% ο S&P 500, o Νasdaq -0,95%
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street...

Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες της αμερικανικής χρηματαγοράς την Τρίτη 12 Ιουλίου, καθώς η αγορά αναμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν επικίνδυνα...
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS, o πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο θα σημειώσει έκρηξη.
Ειδικότερα, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας την ερχόμενη Τετάρτη θα «δείξουν» τη δεύτερη μεγαλύτερη εποχικά προσαρμοσμένη μηνιαία αύξηση ΔΤΚ των τελευταίων 40 χρόνων, στο 9%.
Επίσης, η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει μειώσει την όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ενώ παράλληλα οι προοπτικές για τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ φαίνονται δυσοίωνες.
Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει πάνω από 20%.
Αλλά η πτώση του χρηματιστηρίου δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχεί κανείς, καθώς η Wells Fargo βλέπει τώρα την οικονομία των ΗΠΑ να διολισθαίνει σε μια ήπια ύφεση στα μέσα του 2023.
«Κατά την άποψή μας, η ύφεση θα είναι λίγο-πολύ ισοδύναμη σε μέγεθος και διάρκεια της ύφεσης του 1990-1991.
Αυτή η ύφεση διήρκεσε για δύο τρίμηνα με μια απότομη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 1,4%».
Εν προκειμένω, εύλογα οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως τα ομόλογα, απομακρυνόμενοι από τις μετοχές, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να μειώνεται 10 μ.β., στο 2,92%.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,62%, στις 30.981 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 0,92%, στις 3.818 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -0,95%, στις 11.264 μονάδες
fdsafdssfdafsda.JPG
Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε ο τίτλος της Boeing με +7,42%, ενώ ακολούθησαν σε απόσταση η Walgreens Boots Alliance με άνοδο 1,44% και η 3M με +0,92%.
Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές της Salesforce (-4,61%), της Microsoft (-4,10%) και της Travelers (-1,92%).

Στα μάκρο, γεγονός είναι η απόλυτη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ευρώ, λόγω ανησυχιών ότι μια ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση.
Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύεται από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα και πιο πολύ από τις άλλες κεντρικές τράπεζες.
Το ευρώ υποχωρεί στο 1,000 δολ. έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ήτοι στο πιο αδύναμο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, από τον Δεκέμβριο 2002.
Ο δείκτης του δολαρίου έφτασε στις 108,19 μονάδες, στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2002. 

Στα επιχειρηματικά, η PepsiCo ξεκίνησε δυναμικά τη σεζόν εταιρικών αποτελεσμάτων την Τρίτη 12 Ιουλίου.
Η εταιρεία σνακ και ποτών ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη και έσοδα και αύξησε τις προοπτικές εσόδων της για το έτος.
Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1,43 δισ. δολάρια ή 1,03 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,30 δισ. δολαρίων ή 1,70 δολάρια ανά μετοχή στο β' τρίμηνο του 2021.
Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 20,23 δισ. δολάρια έναντι 19,51 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv.
Η Delta Air Lines και η JPMorgan Chase είναι μεταξύ των εταιρειών που πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο κόσμος αλλά κυρίως η Ευρώπη τις εξελίξεις με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 αλλά και ο κίνδυνος για περισσότερα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα λόγω του Covid.
Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -7,1% στα 99,49 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -7,9% στα 95,84 δολ. το βαρέλι.

Η ενεργειακή κρίση πλήττει τις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,9% - Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή Ιουνίου στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το 8,6% του Μαϊου.
Στο επίκεντρο παραμένει η ανησυχία για τα προβλήματα στην προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη με φόντο τον Nord Stream, ενώ τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα επέτειναν τον φόβο για παγκόσμια ύφεση.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο +0,57%, στις 12.905 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε αύξηση +0,18%, στις 7.209 μονάδες.
Στις 6.044 μονάδες με άνοδο 0,8% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,38%, στις 21.485 μονάδες.
γσ.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν πτώση 1,2%, καθώς πολλές κινεζικές πόλεις επέβαλαν νέους περιορισμούς για την Covid-19, σε ένα πιθανόν νέο πλήγμα στην ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Στα μάκρο, ραγδαία επιδείνωση σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο 2022, λόγω της μεγάλης ανησυχίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας, τα lockdown που σχετίζονται με την πανδημία στην Κίνα και την εξαγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανέφερε ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις -53,8 μονάδες από -28,0 τον Ιούνιο.
Δημοσκόπηση του Reuters είχε δείξει ότι η τιμή του Ιουλίου ήταν -38,3.
«Οι προσδοκίες για τους τομείς ενέργειας και εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί ραγδαία», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο -45,8 από -27,6.
Το consecus έκανε λόγο για -34,5.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης