Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγγίζει το 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια

Αγγίζει το 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια
Τα δύο νομίσματα απέχουν λιγότερο από ένα σεντ από την ισοτιμία.
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ είναι σχεδόν η ίδια.
Τα δύο νομίσματα απέχουν λιγότερο από ένα σεντ από την ισοτιμία.
Το ευρώ κυμάνθηκε γύρω στο 1,007 δολ. το πρωί της Δευτέρας 11/7, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 15% από την αρχή του έτους.
Οι φόβοι για ύφεση στην ήπειρο αφθονούν, υποκινούμενοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λάμβανε περίπου το 40% του φυσικού της αερίου μέσω ρωσικών αγωγών πριν από τον πόλεμο, προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και πρόσφατα μείωσε τη ροή στον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία κατά 60%.
Τώρα αυτό το κρίσιμο κομμάτι της υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει κλείσει για προγραμματισμένη συντήρηση λόγω των τελευταίων 10 ημερών.
Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ενδέχεται να μην ενεργοποιηθεί ξανά.
Η ενεργειακή κρίση έρχεται παράλληλα με μια οικονομική επιβράδυνση, η οποία έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σφίξει επαρκώς την πολιτική για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 8,6%.

Η Ευρώπη δεν ήταν τόσο φθηνή για τους Αμερικανούς εδώ και δεκαετίες

Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πίσω από την καμπύλη και ότι μια σκληρή προσγείωση είναι εντελώς αναπόφευκτη.
Η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο εμπορικό της έλλειμμα σε αγαθά από το 1991 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές των καυσίμων και το γενικό χάος της αλυσίδας εφοδιασμού αύξησαν σημαντικά τις τιμές των εισαγωγών.
«Δεδομένης της φύσης των εξαγωγών της Γερμανίας που είναι ευαίσθητες στις τιμές των εμπορευμάτων, παραμένει δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το εμπορικό ισοζύγιο θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά από εδώ μέσα στους επόμενους μήνες, δεδομένης της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης», έγραψαν οι αναλυτές της Saxo Bank. πρόσφατη σημείωση.
Μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα διατηρήσουν την πίεση στο ευρώ ενώ θα στείλουν τους επενδυτές προς το δολάριο ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο, λένε οι αναλυτές.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τη σύσφιξη, αφού αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ δείχνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αυτόν τον μήνα.
Αυτή η ασφαλής υποχώρηση στο δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ακραία εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Deutsche Global FX Research George Saravelos.
Αυτά είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα μπορούσαν να σημαίνουν άσχημα νέα για την οικονομική παγκόσμια σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης