Τελευταία Νέα
Διεθνή

Twitter: Γιατί υπαναχώρησε ο Musk από τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων; - Τα σενάρια που έφεραν τη... στροφή

Twitter: Γιατί υπαναχώρησε ο Musk από τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων; - Τα σενάρια που έφεραν τη... στροφή
Λίγα λεπτά αφότου ο Elon Musk αποκάλυψε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία, ο πρόεδρος του Twitter, Bret Taylor, απάντησε με την κατηγορηματική απειλή να οδηγήσει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο στα δικαστήρια
Σχετικά Άρθρα

H είδηση της υπαναχώρησης του Elon Musk από την συμφωνία αγοράς του Twitter, μπορεί να έπεσε σαν κεραυντός, ωστόστο η άμεση συνέπεια ήταν να δοθεί άμεσα ώθηση στην μετοχή της Tesla, που είχε δεχτεί σημαντικές πιέσεις το προηγούμενο διάστημα, καθώς η αγορά ανησυχούσε για την μετατόπιση του ενδιαφέροντος του ιδιοκτήτη της αυτοκινητοβιομηχανίας και τα δάνεια που θα έπρεπε να επωμιστεί, με εγγύηση τα περιουσιακά του στοιχεία και προφανώς τις μετοχές του στην Tesla, για να συγκεντρώσει τα 44 δισ. δολάρια του τιμήματος, όπως σημειώνει το Business Insider.
Αναλυτές θεωρούν πως η εικόνα αυτής της ανόδου θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, με την μετοχή της Tesla να καλύπτει το έδαφος που είχε χάσει.
Ο τρόπος ωστόσο που διαλύθηκε η συμφωνία εξαγοράς του Twitter, αποτέλεσε το κίνητρο να ξεπηδήσουν κι άλλες θεωρίες αναφορικά με τα πραγματικά κίνητρα του Musk.

Μια πολύ καλή ευκαιρία να… σπρώξει μετοχές


Μια από αυτές, που έγινε viral από τους χρήστες της πλατφόρμας, είχε σημείο εκκίνησης ένα τιτίβισμα από τον Josh Wolfe, συνιδρυτή της Lux Capital, όπως αναφέρει το Insider, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε πως το όλο θέμα της αγοράς και κατόπιν της διαμάχης για τους ψεύτικους λογαριασμούς της πλατφόρμας στήθηκε από τον Musk, ο οποίος από την αρχή είχε ως μόνο στόχο να μπορέσει να πουλήσει stock options της Tesla που έληγαν συγκεντρώνοντας πάνω από 8,5 δισ. δολάρια.
Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και με την καταβολή της ρήτρας για τη διάλυση της συμφωνίας ύψους 1 δισ. δολαρίων, κατέληξε να… τσεπώσει πάνω από 7 δισ. δολάρια.
Η άποψη του Wolfe δεν βρήκε ανταπόκριση μόνο στους απλούς χρήστες του Twitter, αλλά και σε αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.

H λήξη των 10ετών stock options της Tesla

Για παράδειγμα ο HE, ιδρυτής και CEO του Insider, επαναπροώθησε το tweet προσθέτοντας από την πλευρά του πως όντως 10ετή stock options της Tesla επρόκειτο να λήξουν και θα έπρεπε να πουληθούν, αν ο Musk ήθελε να βγάλει κέρδος.
Η ανάγκη που είχε να συγκεντρώσει χρήματα για την συμφωνία, του επέτρεψαν να προχωρήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις χωρίς να αντιμετωπίσει ερωτήματα και κριτική για το γιατί πούλαγε και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή.
Έτσι, ο ίδιος έβγαλε κέρδος, ενώ η μετοχή της εταιρείας άρχισε να υποχωρεί, ακριβώς λόγω της ανησυχίας που υπήρχε για τις συνέπειες της συμφωνίας, πλήττοντας τους υπόλοιπους μετόχους της Tesla, που τώρα ελπίζουν σε εκ νέου ανάκαμψη της μετοχής.

Η άλλη άποψη για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Η απόφαση του Musk να αποσύρει δημόσια τη συμφωνία δεν είναι μάλλον παρά ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα, δήλωσε ο Charles Elson, καθηγητής nomik;hw στο Πανεπιστήμιο του Delaware και πρώην επικεφαλής του Κέντρου Εταιρικής Διακυβέρνησης του σχολείου Weinberg.
Παρά τον ισχυρισμό του Musk ότι ο χειρισμός του θέματος με τα bots από το Twitter ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας εξαγοράς που δικαιολογεί την ακύρωση της συμφωνίας, αυτός και οι δικηγόροι του γνωρίζουν ότι θα έχουν εξαιρετικά δύσκολο χρόνο να αποδείξουν  αυτόν τον ισχυρισμό, δήλωσε ο Elson.
«Αυτή δεν είναι μια σημαντική αρνητική εξέλιξη», σημείωσε.
«Αυτή είναι απλώς μια διαπραγματευτική θέση.
Γνωρίζει ότι τα δικαστήρια του Delaware είναι εξαιρετικά απρόθυμα να βρουν κάτι τέτοιο σε αυτές τις συμφωνίες».

Oι μομφές του Musk και η μετοχή

Στην επιστολή του την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ο Musk επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι το Twitter απέτυχε να δείξει ότι όχι περισσότερο από το 5% των χρηστών του είναι Bots. Υποστηρίζει επίσης ότι το Twitter έσπασε τη συμφωνία αποκλίνοντας από την κανονική του πορεία απολύοντας στελέχη και επιβάλλοντας πάγωμα προσλήψεων.
Μετά την αποκάλυψη του Musk, οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν περίπου 5% μετά το κλείσιμο της τακτικής διαπραγμάτευσης. Οι μετοχές, που έχουν υποχωρήσει περίπου 15% φέτος, έκλεισαν την κανονική διαπραγμάτευση την Παρασκευή στα 36,81 δολάρια, δίνοντας στην εταιρεία αγοραία αξία 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νομικές ενέργειες από την πλατφόρμα

Η κίνηση Elon Musk να απορρίψει τη συμφωνία του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Twitter Inc. αναμένεται να οδηγήσει σε μια τιτάνια δικαστική μάχη σε δικαστήριο του Delaware που συνήθως εναντιώνεται στις προσπάθειες υπαναχώρησης από τις συμφωνίες συγχώνευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 8 Ιουλίου 2022.
Λίγα λεπτά αφότου ο Musk αποκάλυψε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία, ο πρόεδρος του Twitter, Brett Taylor, απάντησε με την κατηγορηματική απειλή να οδηγήσει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο στα δικαστήρια.

To τίμημα και οι όροι

«Δεσμευόμαστε να κλείσουμε τη συναλλαγή με βάση την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Musk και σχεδιάζουμε να κινήσουμε νομικά μέτρα για την επιβολή (κύρωση) της συμφωνίας συγχώνευσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Twitter.
«Είμαστε σίγουροι ότι θα επικρατήσουμε στο Πρωτοδικείο του Delaware ».
Ο συνιδρυτής της Tesla Inc. προσπαθεί να ανατινάξει τη δική του προσφορά 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, ισχυριζόμενος ότι το Twitter απέτυχε να αποκαλύψει πλήρως πόσο μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας της πλατφόρμας οδηγείται από spam και ψεύτικους λογαριασμούς γνωστούς ως bots.
Το Twitter, που διαπραγματεύεται τώρα κάτω από τα 40 δολάρια ανά μετοχή, απάντησε ότι παρείχε στον Musk αυτές τις πληροφορίες και ότι είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο.
fefc12f6ca3ca85a7d6af8423bcaea96_2.webp
Στο δικαστήριο του Delaware

Όπως και με άλλα σημαντικά επιχειρηματικά deals, το Twitter και ο Musk συμφώνησαν ότι οποιεσδήποτε νομικές διαφορές πρέπει να εκδικάζονται από τα δικαστήρια του Delaware, τα οποία είναι καλά έμπειρα στη γρήγορη ταξινόμηση των περιπλοκών συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Με βάση προηγούμενες διαμάχες συγχωνεύσεων, οι προσπάθειες τερματισμού μιας συμφωνίας μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγους μήνες, συχνά καταλήγοντας σε διακανονισμούς για να αποφευχθεί περαιτέρω διαμάχη.
Η πολιτεία είναι η εταιρική έδρα σε περισσότερες από τις μισές εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, και πάνω από το 60% των εταιρειών του δείκτη Fortune 500.
Εκεί, οι δικαστές - εμπειρογνώμονες του επιχειρηματικού δικαίου -- εκδικάζουν υποθέσεις χωρίς ένορκους και δεν μπορούν να επιδικάσουν ποινικές αποζημιώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης