Τελευταία Νέα
Διεθνή

Societe Generale: Πώς το εργαλείο της ΕΚΤ για τη μείωση του κόστους δανεισμού θα είναι αποτελεσματικό - Κίνδυνος αποτυχίας

Societe Generale: Πώς το εργαλείο της ΕΚΤ για τη μείωση του κόστους δανεισμού θα είναι αποτελεσματικό - Κίνδυνος αποτυχίας
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να αντιδράσουν οι αγορές με άτακτο τρόπο, επισημαίνει  το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβούλίου Lorenzo Bini Smaghi 
Σχετικά Άρθρα

Το νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την καταπολέμηση της κρίσης θα πρέπει να έχει το στοιχείο της έκπληξης για να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της πίεσης των αγορών και να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ευρωζώνης, δήλωσε το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Lorenzo Bini Smaghi (Societe Generale), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022.
Ο Bini Smaghi, ο οποίος τώρα είναι πρόεδρος της Societe Generale, δήλωσε ότι η χρήση του προγράμματος Securities Markets το 2010 -όταν ήταν ακόμη μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ- αρχικά λειτούργησε επειδή ήταν μεγάλη και αιφνιδιαστική.
«Η ΕΚΤ πρέπει να είναι σε θέση να στέλνει μηνύματα στις αγορές ότι αν τα spreads και ο κατακερματισμός αποκτήσουν ενδιαφέρον, θα είναι έτοιμη να δράσει, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα δράσετε», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg σε οικονομικό συνέδριο στην Aix-en-Provence της Γαλλίας.
«Πρέπει να εκπλήσσετε τις αγορές, δεν μπορείτε να είστε πάντα πολύ προβλέψιμοι»

Μετάδοση της νομισματικής πολιτικής

O Jean-Claude Trichet , ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του Bini Smaghi, δήλωσε την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στην τηλεόραση του Bloomberg ότι ο θεσμός έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης όταν η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής παρεμποδίζεται από αβάσιμες κερδοσκοπικές δραστηριότητες και ότι οι αγορές κάνουν λάθος που στοιχηματίζουν εναντίον της Ευρωζώνης.

Το νέο εργαλείο

Τα σχόλια έρχονται καθώς οι διάδοχοί τους στη Φρανκφούρτη εργάζονται για να υλοποιήσουν την υπόσχεση που έδωσαν σε έκτακτη συνεδρίαση τον Ιούνιο για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού των όρων δανεισμού για τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
Ενώ έχουν έναν προσωρινό τίτλο -τον Μηχανισμό Προστασίας της Μεταφοράς- υπάρχουν ακόμη διαφορές σχετικά με την τακτική και τον θεμελιώδη σχεδιασμό του, ανέφερε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα.
Ο Bini Smaghi δήλωσε ότι η σωστή διαμόρφωση του μέσου είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να αντιδράσουν οι αγορές με άτακτο τρόπο.

Αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Για την καταπολέμηση του πληθωρισμού οιυ έχει διαμορφωθεί σε ύψος ρεκόρ, υποστηρίζει το σχέδιο της ΕΚΤ για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου και δήλωσε ότι στη συνέχεια θα πρέπει πιθανώς να επιταχύνει το ρυθμό με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης το φθινόπωρο.
«Η ΕΚΤ πρέπει να επικεντρωθεί στον πληθωρισμό -- όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο περισσότερο το περιβάλλον θα είναι κατάλληλο για την ανάκαμψη», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης