Τελευταία Νέα
Διεθνή

Twitter - Νέα τροπή στην εξαγορά: Στα δικαστήρια για την υπαναχώρηση του Musk από τη συμφωνία των 44 δισ. δολ.

Twitter  - Νέα τροπή στην εξαγορά:  Στα δικαστήρια για την υπαναχώρηση του Musk από τη συμφωνία των 44 δισ.  δολ.

Λίγα λεπτά αφότου ο Elon Musk αποκάλυψε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία, ο πρόεδρος του Twitter, Bret Taylor, απάντησε με την κατηγορηματική απειλή να οδηγήσει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο στα δικαστήρια

Σχετικά Άρθρα

Η κίνηση Elon Musk να απορρίψει τη συμφωνία του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Twitter Inc. αναμένεται να οδηγήσει μια τιτάνια δικαστική μάχη σε ένα αστικό δικαστήριο του Delaware που συνήθως εναντιώνεται στις προσπάθειες υπαναχώρησης από τις συμφωνίες συγχώνευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 8 Ιουλίου 2022.
Λίγα λεπτά αφότου ο Musk αποκάλυψε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία, ο πρόεδρος του Twitter, Bret Taylor, απάντησε με την κατηγορηματική απειλή να οδηγήσει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο στα δικαστήρια.

To τίμημα και οι όροι

«Δεσμευόμαστε να κλείσουμε τη συναλλαγή με βάση την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Musk και σχεδιάζουμε να κινήσουμε νομικά μέτρα για την επιβολή (κύρωση) της συμφωνίας συγχώνευσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Twitter.
«Είμαστε σίγουροι ότι θα επικρατήσουμε στο Πρωτοδικείο του Delaware ».
Ο συνιδρυτής της Tesla Inc. προσπαθεί να ανατινάξει τη δική του προσφορά 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, ισχυριζόμενος ότι το Twitter απέτυχε να αποκαλύψει πλήρως πόσο μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας της πλατφόρμας οδηγείται από spam και ψεύτικους λογαριασμούς γνωστούς ως bots.
Το Twitter, που διαπραγματεύεται τώρα κάτω από τα 40 δολάρια ανά μετοχή, απάντησε ότι παρείχε στον Musk αυτές τις πληροφορίες και ότι είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο.
fefc12f6ca3ca85a7d6af8423bcaea96_2.webp
Στο δικαστήριο του Delaware

Όπως και με άλλα σημαντικά επιχειρηματικά deals, το Twitter και ο Musk συμφώνησαν ότι οποιεσδήποτε νομικές διαφορές πρέπει να εκδικάζονται από τα δικαστήρια του Delaware, τα οποία είναι καλά έμπειρα στη γρήγορη ταξινόμηση των περιπλοκών συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Με βάση προηγούμενες διαμάχες συγχωνεύσεων, οι προσπάθειες τερματισμού μιας συμφωνίας μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγους μήνες, συχνά καταλήγοντας σε διακανονισμούς για να αποφευχθεί περαιτέρω διαμάχη.

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Η απόφαση του Musk να αποσύρει δημόσια τη συμφωνία δεν είναι μάλλον παρά ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα, δήλωσε ο Charles Elson, καθηγητής nomik;hw στο Πανεπιστήμιο του Delaware και πρώην επικεφαλής του Κέντρου Εταιρικής Διακυβέρνησης του σχολείου Weinberg.
Παρά τον ισχυρισμό του Musk ότι ο χειρισμός του θέματος με τα bots από το Twitter ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας εξαγοράς που δικαιολογεί την ακύρωση της συμφωνίας, αυτός και οι δικηγόροι του γνωρίζουν ότι θα έχουν εξαιρετικά δύσκολο χρόνο να αποδείξουν  αυτόν τον ισχυρισμό, δήλωσε ο Elson.
«Αυτή δεν είναι μια σημαντική αρνητική εξέλιξη», σημείωσε.
«Αυτή είναι απλώς μια διαπραγματευτική θέση.
Γνωρίζει ότι τα δικαστήρια του Delaware είναι εξαιρετικά απρόθυμα να βρουν κάτι τέτοιο σε αυτές τις συμφωνίες».

Oι μομφές του Musk και η μετοχή

Στην επιστολή του την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ο Musk επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι το Twitter απέτυχε να δείξει ότι όχι περισσότερο από το 5% των χρηστών του είναι Bots. Υποστηρίζει επίσης ότι το Twitter έσπασε τη συμφωνία αποκλίνοντας από την κανονική του πορεία απολύοντας στελέχη και επιβάλλοντας πάγωμα προσλήψεων.
Μετά την αποκάλυψη του Musk, οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν περίπου 5% μετά το κλείσιμο της τακτικής διαπραγμάτευσης. Οι μετοχές, που έχουν υποχωρήσει περίπου 15% φέτος, έκλεισαν την κανονική διαπραγμάτευση την Παρασκευή στα 36,81 δολάρια, δίνοντας στην εταιρεία αγοραία αξία 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η σημασία των δικαστηρίων του Delaware

Οποιαδήποτε μήνυση από το Twitter ή τον Musk σχετικά με την επιβολή ή την ακύρωση της συμφωνίας θα εκδικαστεί από δικαστή του δικαστηρίου του Delaware.
Η πολιτεία είναι η εταιρική έδρα σε περισσότερες από τις μισές εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, και πάνω από το 60% των εταιρειών του δείκτη Fortune 500.
Εκεί, οι δικαστές - εμπειρογνώμονες του επιχειρηματικού δικαίου -- εκδικάζουν υποθέσεις χωρίς ένορκους και δεν μπορούν να επιδικάσουν ποινικές αποζημιώσεις.

Επιτάχυνση της εκδίκασης

Σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου του Delaware, είτε ο Musk είτε το Twitter θα μπορούν να ζητήσουν από έναν δικαστή να εκδικάσει την απόφαση με ταχείες διαδικασίες, επιταχύνοντας τις προθεσμίες για την ανταλλαγή πληροφοριών πριν από τη δίκη και επιτρέποντας μια γρήγορη δίκη.
Σύμφωνα με την πολιτειακή νομοθεσία, οι δικαστές μπορούν να διατάξουν τα μέρη να ολοκληρώσουν μια συγχώνευση εάν ο ενιστάμενος αποτύχει να εγείρει νόμιμη υπόθεση για αποχώρηση
Οι κριτές έχουν επίσης λόγο για το αν πρέπει να πληρωθούν τα τέλη χωρισμού.
Στη συμφωνία Musk-Twitter, αυτή η αμοιβή είναι 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Τι πρέπει να αποδείξει ο Musk – To νομικό επίδικο

Για να ακυρώσει τη συμφωνία, ο Musk πρέπει να αποδείξει ότι συνέβη κάποιο «απροσδόκητο θεμελιώδες, μόνιμο δυσμενές συμβάν» που διαμόρφωσε ένα δεδομένο που δεν μπορούσε να επιδιορθωθεί στη συναλλαγή, δήλωσε ο Harry Hamermesh,, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Οι αρχιδικαστές έχουν αναγνωρίσει μόνο μία περίπτωση στην οποία συνέβη το λεγόμενο ουσιώδες ανεπιθύμητο συμβάν.

Το δεδικασμένο

Αυτή η υπόθεση αφορούσε την προσφορά εξαγοράς 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Fresenius SE το 2018 για την ανταγωνιστική εταιρεία φαρμάκων Akorn Inc.
Ένας δικαστής από το Delaware ευλόγησε την απόφαση του Fresenius να αποχωρήσει από τη συμφωνία αφού διαπίστωσε ότι τα στελέχη της Akorn απέκρυψαν μια σειρά από προβλήματα που θέτουν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των δεδομένων που υποστηρίζουν την έγκριση για ορισμένα φάρμακα και την κερδοφορία των εργασιών της.

 Μείωση του τιμήματος

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη νομική αρένα από πολλούς ειδικούς προβλέπεται ότι η θα υπάρξει μείωση του τιμήματος.
«Ακόμη και μετά τη δήλωση του Twitter ότι μένει στα όπλα του, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί κάλλιστα να μπει στον πειρασμό να κάνει ένα κούρεμα σε μια προσπάθεια να τελειώσει αυτό που είναι, νομίζω, ίσως η πιο περίεργη διαδικασία μεγάλης συγχώνευσης τα τελευταία 50 χρόνια.», δήλωσε ο Robert Profusek, επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών στη δικηγορική εταιρεία Jones Day που εδρεύει στο Λος Άντζελες.

Η ομιλία και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Ο Musk πρόκειται να μιλήσει το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 στο συνέδριο Sun Valley της Allen & Co. στο Αϊντάχο και η συμφωνία είναι βέβαιο ότι είναι ο ελέφαντας…, στο δωμάτιο ανεξάρτητα από το αν απευθύνεται απευθείας σε αυτό, ειδικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Twitter, Parag Agrawal, επίσης παρόντα στο συνέδριο.

Τι επισημαίνουν οι νομικοί – Μία ιδιαίτερα περίπλοκη και οδυνηρή νομική μάχη

Ξεκινά μια δαπανηρή νομική διαμάχη που θα μπορούσε να βυθίσει την εταιρεία σε περαιτέρω αναταράξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που συμβουλεύτηκε καταξιωμένους νομικούς.
Το Twitter θα μπορούσε να επιλέξει να αποδεχτεί έναν διακανονισμό ή να διαπραγματευτεί με τον Musk για χαμηλότερο τίμημα για να αποφύγει το κόστος της νομικής αντιπαράθεσης και την περαιτέρω αβεβαιότητα εν μέσω απολύσεων και χαμηλού ηθικού στο εσωτερικό της εταιρείας.
Αλλά αν η συμφωνία αμφισβητηθεί μέχρι τέλους στα δικαστήρια, ο Musk και η νομική του ομάδα αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πρόκληση, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι σημειώνουν ότι το Twitter μπορεί να έχει πλεονέκτημα.
«Πιστεύω ότι θα δούμε επιτέλους αν ο Elon Musk είναι «υπεράνω του νόμου», είπε ο John Coffee από τη Νομική Σχολή της Columbia.
«Είμαι βέβαιος ότι στα δικαστήρια του Delaware η απάντηση είναι αρνητική.
Ο νόμος είναι αρκετά σαφής ότι δεν μπορείτε να αποχωρήσετε από μια συμφωνία με τον τρόπο που αυτός επιδιώκει».

Η υλική αρνητική επίδραση

Οι διστακτικοί αγοραστές προσπάθησαν κατα το παρέλθόν να υποστηρίξουν ότι μια εταιρεία έχει βιώσει μια «υλική αρνητική επίδραση» (material adverse effect - MAE) για να ακυρώσουν μια συμφωνία συγχώνευσης, αναφέροντας ως απόδειξη την επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας-στόχου.
Ωστόσο, τα δικαστήρια του Delaware μόνο μία φορά αποφάνθηκαν ότι μια εταιρεία θα μπορούσε να δραπετεύσει μέσω της MAE, αφήνοντας τους αγοραστές όπως ο Musk να προβάλλουν  άλλα νομικά επιχειρήματα για να αποφύγουν μια συμφωνία.

To νομικό επιχείρημα

Ο Musk ισχυρίζεται ότι το Twitter παραβίασε τρεις ξεχωριστούς όρους του συμβολαίου.
Πρώτον, το Twitter είχε επανειλημμένα αποτύχει να παράσχει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με ψεύτικους και ανεπιθύμητους λογαριασμούς που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του οικονομικού σχεδιασμού για τη συναλλαγή.
Δεύτερον, οι εκπρόσωποι του Musk υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν μια προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των spam και των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα ήταν «εξαιρετικά υψηλότερος» από το 5 % που εκτιμά το Twitter.
Ως εκ τούτου, τα στοιχεία που παρείχε Twitter ως μέρος της συμφωνίας περιέχουν «ουσιαστικά ανακριβείς δηλώσεις», σημειώνεουν.
Τέλος, ο Musk υποστήριξε ότι οι αποχωρήσεις βασικών υπαλλήλων του Twitter από την υπογραφή της συμφωνίας έδειξαν ότι το Twitter παρέκκλινε από την υποχρέωσή του να «διεξάγει τις δραστηριότητές του στη συνήθη πορεία», μια άλλη παραβίαση που θα μπορούσε να παράσχει μια οδό νομικής διαφυγής για τον Musk.

Οι πληροφορίες

Ο Musk είχε συζητήσει για μήνες το θέμα του ψεύτικου λογαριασμού σε συνεντεύξεις και στα δικά του tweets. Το Twitter υπερασπίστηκε το ποσοστό του 5% ως ακριβές και συμφώνησε με ορισμένες από τις απαιτήσεις του για δεδομένα που θα παρείχε.
Ωστόσο, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να μοιραστεί το πλήρες σύνολο δεδομένων που απαιτούνται για την αξιολόγηση με τρίτους, καθώς αυτό περιλαμβάνει ευαίσθητες πληροφορίες χρήστη που προστατεύονται από τη νομοθεσία περί απορρήτου.

Δεν δικαιολογείται

«Η απαίτηση παροχής πληροφοριών δεν δικαιολογεί απαραίτητα την άρνηση να κλείσει η συμφωνία», σημείωσε ο Coffee.
Ευρύτερα, το Twitter είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ανησυχίες του Musk απλώς κρύβουν τον προβληματισμό του αγοραστή για μια ακριβή και υψηλής μόχλευσης συμφωνία.

Οι δεσμεύσεις του Musk

Ο Musk έχει δεσμευθεί να αναλάβει χρέους ύψους 13 δισ. δολαρίων από πολλές τράπεζες της Wall Street.
Η κόστος του χρέους έχει γίνει αισθητά πιο ακριβό τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τράπεζες δυσκολεύτηκαν να τοποθετήσουν τα δάνεια και τα ομόλογα που υποστηρίζουν άλλες εξαγορές με μόχλευση.
Eχει επίσης δεσμευτεί να συγκεντρώσει ο ίδιος περισσότερα από 30 δισ. δολάρια σε ίδια κεφάλαια.
Έχει προαναγγείλει ότι είχε φέρει ορισμένους σεπενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών όπως η Brookfield και η Andreessen Horowitz για να ελαφρύνουν το βάρος.
Οι μετοχές της Tesla έχουν καταρρεύσει με απώλειες περισσότερο από 35% μέχρι στιγμής φέτος και ο Musk πούλησε ο ίδιος μετοχές αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της συμφωνίας.

Πραγματικές παραβιάσεις

«Ο Musk θα πρέπει να αποδείξει ότι πρόκειται για πραγματικές παραβιάσεις της συμφωνίας», δήλωσε η Ann Lipton, καθηγήτρια εταιρικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Tulane.
«Αλλά επειδή η συμπεριφορά του μέχρι τώρα έδειχνε τόσο ευθαρσώς ότι έψαχνε για οποιαδήποτε δικαιολογία για να υποχωρήσει, θα ξεκινήσει την υπόθεση με ένα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας».
Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν ένα «πέναλτι» 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα όφειλε ο Musk εάν ήταν γενικά υπεύθυνος για την κατάρρευση της συναλλαγής.
Το Twitter διαπραγματεύτηκε μια ειδική ρήτρα που δεσμεύει τον Musk να ολοκληρώσει τη συμφωνία εάν πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις.

Το σενάριο για νέα συμφωνία

Μια αντιπαράθεση στο δικαστήριο μεταξύ του Musk και του Twitter μπορεί να αποδειχθεί μακρά, καθώς η διαδικασία θα πρέπει να συμπεριλάβει τις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων του Twitter και των ενεργειών της εταιρείας μετά την υπογραφή.
Αντίθετα, οι πλευρές θα μπορούσαν να προχωρήσουν μια νέα συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί μια δαπανηρή και δυνητικά επώδυνη δικαστική διαδικασία.
Εάν ο Musk και το Twitter συμφωνήσουν στην καταβολή αποζημίωσης αντί για ανάθεώρηση της τιμής, η συμφωνία συγχώνευσης περιλαμβάνει αυτό το ποσό των 1 δισ. δολ..
Ωστόσο, οι πλευρές θα μπορούσαν απλώς να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερο ποσό για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου

Εάν η σύγκρουση φτάσει σε μια αίθουσα δικαστηρίου, η μαρτυρία του Musk θα μπορούσε να αποδειχθεί σε κορυφαίο γεγονός.
Το 2021, είχε αντιμετωπίσει έναν δικηγόρο που εκπροσωπούσε τους μετόχους της Tesla που τον είχαν κατηγορήσει για τη διάσωση της SolarCity, μιας άλλης εταιρείας που είχε αποκτήσει η Tesla το 2017.
«Νομίζω ότι είσαι κακός άνθρωπος», δήλωσε ο Musk στον δικηγόρο που τον ρώτησε.
Το δικαστήριο του Delaware τον απάλλαξε από οποιαδήποτε αδικοπραξία σε αυτήν την εξαγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης