Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται ρήτρα αναπροσαρμογής και στη Γερμανία - Ο επικεφαλής της Uniper προειδοποιεί για αδιανόητες αυξήσεις

Έρχεται ρήτρα αναπροσαρμογής και στη Γερμανία - Ο επικεφαλής της Uniper προειδοποιεί για αδιανόητες αυξήσεις
Η Uniper θα στείλει επιστολές να ενημερώσει τους πελάτες της για τις αυξήσεις που αναγκαστικά θα επιβληθούν από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, διαφορετικά θα χρεοκοπήσει
Σχετικά Άρθρα
Τα γερμανικά νοικοκυριά και βιομηχανίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «τεράστιο κύμα» πολύ υψηλών τιμών ενέργειας στους λογαριασμούς τους, προειδοποίησε ο επικεφαλής της εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE που ζήτησε επίσημα διάσωση από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Uniper, Klaus Dieter Maubach, οι περισσότεροι πελάτες είχαν «κλειδωμένα τιμολόγια» για ένα χρόνο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν αισθανθεί ακόμη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους στις τιμές χονδρικής.
«Θα συμβεί τεράστια αύξηση, αυτό πρέπει να περιμένουν οι Γερμανοί καταναλωτές και εναπόκειται σε όλους μας τώρα να κάνουμε κάτι για αυτό», είπε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper.
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τους υψηλότερους λογαριασμούς είναι να καταναλώνουμε λιγότερο φυσικό αέριο, πρόσθεσε.

Το αίτημα διάσωσης της Uniper

Τρεις μέρες μετά την πλήρη κρατικοποίηση της EDF από την κυβέρνηση Macron προκειμένου να αποροφηθούν από το Δημόσιο οι μεγάλες ζημιές της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας απο την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η κορυφαία γερμανική εταιρεία Uniper SE ζήτησε επίσημα από τη γερμανική κυβέρνηση πρόγραμμα διάσωσης.

Η Uniper, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ένα «σχετικό» μετοχικό μερίδιο και να της παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση χρέους αυξάνοντας τις κρατικές πιστωτικές διευκολύνσεις.
Η Uniper είναι σε συνομιλίες με την γερμανική κυβέρνηση εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Στις συνομιλίες αυτές οι δύο πλευρές προσπαθούν να διαγράψουν τις βασικές γραμμές ενός σχεδίου διάσωσης, ενώ αξιωματούχοι υπολόγισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ - ποσό υπερδιπλάσιο της χρηματιστηριακής της αξίας.

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τις ενεργειακές εταιρείες - Τι προβλέπει


Προϊόν αυτών των συνομιλιών είναι σε μεγάλο βαθμό ο ειδικός νόμος για τις ενεργειακές εταιρείες που ενέκρινε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο και ο οποίος
Πρώτον επιτρέπει στο κράτος να παίρνει μετοχικά μερίδια και να παρέχει αυξημένο δανεισμό, προκειμένου να σώσει ενεργειακές εταιρειες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία
Δεύτερον, επιτρέπει για πρώτη φορά επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μεταφέρουν τα αυξημένα κόστος αγοράς φυσικού αερίου στους καταναλωτές, ακόμη και κατά παραβίαση μιας σύμβασης σύμβαση σταθερού τιμολογίου. 
Ουισαστικά δηλαδή η γερμανική κυβέρνηση ψηφίζει νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση μιας «ρήτρας αναπροσαρμογής», στα πρότυπα της ελληνικής ρήτρας.
Προς το παρόν όμως, ισχυρίζεται πως δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία αυτή.

Χωρίς τις αυξήσεις η Uniper θα χρεοκοπήσει

Το ποσό που ενδέχεται να επιβαρύνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών ως πρόσθετο κόστος σε 25 ευρώ, αλλά δεν αποκλείουμε να ανέβει περαιτέρω, δήλωσε ο επικεφαλής της Uniper.
O Maubach είπε ακόμη ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Uniper μπορεί σύντομα να χρειαστεί να αντλήσει αέριο από τα αποθέματα για να εκπληρώσει τις συμβάσεις προμήθειας και ότι θα  στείλει επιστολές να ενημερώσει τους πελάτες της για τις αυξήσεις που θα τους επιβάλλει ευθύς αμέσως την ερχόμενη εβδομάδα, διαφορετικά θα χρεοκοπήσει. 

Η Γερμανία αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα

Η Γερμανία απειλείται από το ενδεχόμενο μιας πανευρωπαϊκής ύφεσης η οποία προκαλείται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι ζοφερές προοπτικές της Uniper δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημάδια χαλάρωσης ή βελτίωσης.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες στην Ευρώπη κατά μήκος του αγωγού Nord Stream και κατά τη ρητορική των Ευρωπαίων «χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εν μέσω των επιπτώσεων του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας».
Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 19% αυτή την εβδομάδα και σχεδόν τριπλασιάστηκαν φέτος.
Η τιμή αναφοράς αναφοράς για το φυσικό αέριο στη spot αγορά της Ολλανδίας έχει επίσης επταπλασιαστεί.
power-has-risen-sharply-in-germany-and-show-no-signs-of-easi_1.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης