Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υποχώρηση οι διεθνείς τιμές των τροφίμων - Πότε θα «περάσει» η μείωσή τους στους Έλληνες καταναλωτές

Σε υποχώρηση οι διεθνείς τιμές των τροφίμων - Πότε θα «περάσει» η μείωσή τους στους Έλληνες καταναλωτές
Αυξάνονται οι τιμές στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, μειώνονται σε δημητριακά, βρώσιμα έλαια, ζάχαρη

Οι αυξήσεις στις διθνείς τιμές των τροφίμων συνέχισαν να υποχωρούν τον Ιούνιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά τα οφέλη είναι απίθανο να τα δουν οι Έλληνες καταναλωτές στους λογαριασμούς των σούπερ μάρκετ τους επόμενους μήνες.
Τα στοιχεία του τελευταίου Δείκτη για τις Τιμές των Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκαν κατά 2,3% τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο.
Μεταξύ των τιμών που μειώθηκαν ήταν οι τιμές των δημητριακών και των φυτικών βρώσιμων ελαίων, καθώς υποχώρησαν από τα υψηλά που είχαν πιάσει κατά την πρώτη περίοδο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Παρά ταύτα, τα συνολικά επίπεδα τιμών παραμένουν κατά 23% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021.
Ο Δείκτης Τιμών των Τροφίμων του ΟΗΕ παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα διατροφής στον κόσμο, μετρώντας τις μέσες τιμές των δημητριακών, των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών, του κρέατος και της ζάχαρης.
Οι τιμές των τροφίμων είχαν αυξηθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, των ανησυχιών για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και μεταφορών.
«Οι παράγοντες που οδήγησαν τις παγκόσμιες τιμές υψηλά εξακολουθούν να διαδραματίζουν ένα ρόλο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, Maximo Torero Cullen.

Μειώθηκαν οι τιμές δημητριακών, βρώσιμων ελαίων και ζάχαρης

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 4,% και των βρώσιμων ελαίων κατά 7,6% καθώς βρέθηκαν εναλλακτικές πηγές και βελτιώθηκαν οι σοδειές σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Μειώθηκε επίσης η τιμή της ζάχαρης αλλά οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται.
Για να περάσουν όμως οι τιμές χονδρικής στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να ανακουφίσουν τους καταναλωτές χρειάζεται διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
Επιπλέον, οι τιμές των εμπορευμάτων είναι ασταθείς και εύκολα μπορούν να ξαναπάρουν την ανιούσα.
Η άνοδος των διεθνών τιμών βασικών προϊόντων διατροφής ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν τις τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ σε πρωτοφανή υψηλά, γεγονός που με τη σειρά του οδηγησε τον πληθωρισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε ιστορικά υψηλά 40 χρόνων, και στην Ελλάδα πλέον στο 12,1% - υποχρεώνοντας τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Υψηλός πληθωρισμός τροφίμων 

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων είχαν αρχίσει να αυξάνονταν πριν την έναρξη του 2022, λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία.
Αλλά ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας επιδείνωσε την κατάσταση και οδήγησε τις τιμές σε νέα υψηλά, προκαλώντας μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά, σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του παγκόσμιου εμπορίου - αλλά έχουν εξέχονται ρόλο ως κύριοι προμηθευτές βασικών προϊόντων.
Είναι μεγάλοι παραγωγοί δημητριακών, ηλιελαίου και λιπασμάτων και η απουσία των προϊόντων τους από την παγκόσμια αγορά γίνεται αισθητή από εκατομμύρια οικογένειες έως την Αφρική και την Ασία.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 150 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι έχουν πληγεί από την πείνα από την έναρξη του Covid 19 και ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να αυξήσει αυτό το σύνολο έως και 40 εκατομμύρια.
Συν τοις άλλοις, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων σταθεροποιηθεί, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιστροφή σε μια εποχή σχετικά φθηνών τροφίμων είναι απίθανη. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης