Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα ύφεσης στις ΗΠΑ στέλνει η αντιστροφή της καμπύλης στα ομόλογα - Εντείνεται η ανησυχία στις αγορές

Σήμα ύφεσης στις ΗΠΑ στέλνει η αντιστροφή της καμπύλης στα ομόλογα - Εντείνεται η ανησυχία στις αγορές
Ένα βήμα πριν από την ύφεση η αμερικανική οικονομία…
Σχετικά Άρθρα

Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα χτυπήματα η αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών να ξεπερνούν αυτών των διετών, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή δείκτη ότι η ύφεση είναι προ των πυλών, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.
Ο κανόνας λέει ότι, εφόσον γνωρίζουμε λιγότερα για το μέλλον από ό,τι για το τι θα συμβεί αύριο, τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Έτσι, όταν η διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων συρρικνώνεται, ο όρος αναφέρει ότι η καμπύλη τείνει στο να γίνει μια ευθεία γραμμή (flattens).
Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις γίνονται μικρότερες από τις βραχυπρόθεσμες, αυτό είναι γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης (inverted yield curve).

Oι «καμπύλες»

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,1%, όπως και η απόδοση του 5ετούς, ενώ το 10ετές ομόλογο είναι στο 3%.
3_13.jpeg
2_15.jpeg
chart_2.jpeg
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η καμπύλη των 2ετών και 10ετών ομολόγων αντιστράφηκε, γεγονός που σηματοδοτεί πιθανή ύφεση.
chart_3.jpeg

Deutsche Bank: Περί ύφεσης…

«Όταν λάβουμε και επισήμως την επιβεβαίωση ότι η ύφεση είναι “εδώ”, με πτώση στα κέρδη και αύξηση της ανεργίας, τα μη ρευστοποιήσιμα προϊόντα, π.χ. τα ομόλογα, πιθανότατα θα γίνουν πιο ελκυστικά.
Αν και αυτή η κατάσταση θα είναι επώδυνη για τους περισσότερους, θα προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες σε όσους είναι αρκετά ευκίνητοι.
Αλλά σε αγορές όπου διαπιστώνεται έλλειψη ρευστότητας, θα υπάρξουν δυσκολίες», λέει ο επικεφαλής αναλυτής της Deutsche Bank Jim Reid και θυμάται:
«Στις αρχές Απριλίου αναθεωρήσαμε την τιμή στόχο για το spread των ευρωπαϊκών – αμερικανικών ομολόγων που έχουν επενδυτική βαθμίδα στις 210 μ.β. και αυτών που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα και θεωρούνται υψηλής απόδοσης στις 850 μ.β., αναμένοντας… ύφεση.
Πρέπει να πούμε ότι τα spreads διευρύνθηκαν στην Ευρώπη, λόγω και της ενεργειακής κρίσης.
Πλέον, η απόδοση στα ομόλογα που έχουν επενδυτική βαθμίδα θα είναι στο peak το 2023.
Υπό το πρίσμα όλων όσων έχουμε δει τους 3 και πλέον μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε αυτές τις προβλέψεις, είναι πιθανό να μην είναι αρκετά υψηλές ώστε να αντικατοπτρίζουν την κορυφή στα πιστωτικά περιθώρια».
Kαι το ανησυχητικό συμπέρασμα: Η έλλειψη ρευστότητας σε μια διαρθρωτικά φτωχή τεχνική αγορά θα εντείνει τα προβλήματα, με την ύφεση να είναι… στο απόγειο.
Και τότε η Fed δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παρατηρεί.

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης