Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοήτευση οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα πρώτα «κλιματικά» stress tests - Δεν υπάρχουν καν δεδομένα

Απογοήτευση οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα πρώτα «κλιματικά» stress tests - Δεν υπάρχουν καν δεδομένα

Μόλις το 20% των ευρωπαϊκών τραπεζών θεωρεί τον κλιματικό κίνδυνο ως μεταβλητή όταν χορηγεί δάνεια

Τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν ενσωματώνουν επαρκώς τον κλιματικό κίνδυνο στα εσωτερικά τους μοντέλα.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, 8 Ιουλίου 2022, η ΕΚΤ ανέφερε ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την άποψη ότι οι τράπεζες πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στον κλιματικό κίνδυνο.
«Οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει επειγόντως να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μέτρηση και τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου, κλείνοντας τα τρέχοντα κενά δεδομένων και υιοθετώντας καλές πρακτικές που υπάρχουν ήδη στον κλάδο», δήλωσε ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι 3 ενότητες

Συνολικά 104 τράπεζες συμμετείχαν στη δοκιμή, η οποία είναι η πρώτη του είδους της, είπε η ΕΚΤ, παρέχοντας πληροφορίες για τρεις ενότητες ή κατηγορίες.
Αυτές περιελάμβαναν τις δικές τους δυνατότητες δοκιμών καταπόνησης για το κλίμα, την εξάρτησή τους από τομείς που εκπέμπουν άνθρακα και την απόδοσή τους κάτω από διαφορετικά σενάρια σε αρκετούς χρονικούς ορίζοντες.
Τα αποτελέσματα της πρώτης ενότητας διαπίστωσαν ότι περίπου το 60% των τραπεζών δεν διαθέτουν ακόμη πλαίσιο ελέγχου ακραίων κινδύνων για το κλίμα.
Ομοίως, η ΕΚΤ είπε ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν περιλαμβάνουν τον κλιματικό κίνδυνο στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου τους και μόλις το 20% θεωρεί τον κλιματικό κίνδυνο ως μεταβλητή όταν χορηγεί δάνεια.
Όσον αφορά την εξάρτηση των τραπεζών από τομείς που εκπέμπουν άνθρακα, η ΕΚΤ είπε ότι συνολικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων των τραπεζών από μη χρηματοοικονομικούς εταιρικούς πελάτες προέρχονται από βιομηχανίες έντασης αερίων θερμοκηπίου.
Σε πολλές περιπτώσεις, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι «χρηματοδοτούμενες εκπομπές» των τραπεζών προέρχονται από μικρό αριθμό μεγάλων αντισυμβαλλομένων, γεγονός που αυξάνει την έκθεσή τους σε τομείς έντασης εκπομπών.
Στην τρίτη ενότητα, τα αποτελέσματα περιορίστηκαν σε 41 άμεσα εποπτευόμενες τράπεζες για να διασφαλιστεί η αναλογικότητα προς τις μικρότερες τράπεζες.
Απαιτούσε από τις τράπεζες να προβλέπουν απώλειες σε ακραία καιρικά φαινόμενα κάτω από διαφορετικά μεταβατικά σενάρια.

Δεν υπάρχουν καν δεδομένα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πιστωτικές και οι απώλειες της αγοράς θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά φέτος για τις 41 τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα.
Η ΕΚΤ σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό «υποεκτιμά σημαντικά τον πραγματικό κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα», καθώς αντικατοπτρίζει μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού κινδύνου.
Αυτό οφειλόταν, εν μέρει, στην έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων.
«Αυτή η άσκηση είναι ένα κρίσιμο ορόσημο στην πορεία μας για να κάνουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πιο ανθεκτικό στον κλιματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Frank Elderson, αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Περιμένουμε από τις τράπεζες να αναλάβουν αποφασιστική δράση και να αναπτύξουν ισχυρά πλαίσια για την κλιματική καταπόνηση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».
Η ΕΚΤ είπε ότι συνέλεξε τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές πληροφορίες, με σκοπό την αξιολόγηση της ετοιμότητας του κλάδου για τον κλιματικό κίνδυνο και τη συλλογή βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση του κινδύνου που σχετίζεται με το κλίμα.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες τράπεζες θα πρέπει να εργαστούν περαιτέρω για τη βελτίωση της δομής διακυβέρνησης, της διαθεσιμότητας δεδομένων και των τεχνικών μοντελοποίησης των πλαισίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης