Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός; Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI προειδοποιούν από κοινού για αυξανόμενη απειλή από την Κίνα

tags :
Συναγερμός; Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI προειδοποιούν από κοινού για αυξανόμενη απειλή από την Κίνα
Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση «αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για την οικονομική και εθνική ασφάλεια, για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις ΗΠΑ

Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI προειδοποίησαν για την αυξανόμενη μακροπρόθεσμη απειλή που αποτελεί η Κίνα για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, στην πρώτη τους κοινή εμφάνιση την Τετάρτη 6/7.
Ο Γενικός Διευθυντής της MI5, Κεν ΜακΚάλουμ, δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει ήδη «υπερδιπλασιάσει τις προηγουμένως περιορισμένες προσπάθειές κατά της ανησυχητικής κινεζικής δραστηριότητας», προσθέτοντας ότι έχει διενεργήσει επταπλάσιες έρευνες σε σχέση με το 2018.
Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση «αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για την οικονομική και εθνική ασφάλεια, για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις ΗΠΑ.
«Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει τον κόσμο παρεμβαίνοντας στην πολιτική μας (και σε αυτές των συμμάχων μας, θα πρέπει να προσθέσω)», είπε ο Ρέι, λέγοντας ότι το Πεκίνο είχε άμεσα παρέμβει στις εκλογές για το Κογκρέσο στη Νέα Υόρκη φέτος, καθώς δεν ήθελε να εκλεγεί ένας υποψήφιος που είναι επικριτικός του κινεζικού καθεστώτος αλλά και πρώην διαδηλωτής στην πλατεία Τιενανμέν.
Ο Ρέι προειδοποίησε εξάλλου ότι η κινεζική κυβέρνηση «αποτελεί μια ακόμη σοβαρότερη απειλή για τις δυτικές επιχειρήσεις από ό,τι συνειδητοποιούν ακόμη και πολλοί εξελιγμένοι επιχειρηματίες» και πως «είναι έτοιμη να υποκλέψει την τεχνολογία σας».
Το πρόγραμμα χάκινγκ της κινεζικής κυβέρνησης είναι «μεγαλύτερο από τα προγράμματα όλων των άλλων μεγάλων χωρών μαζί», σύμφωνα με τον Ρέι.
Τον περασμένο χρόνο, το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκε πληροφορίες με 37 χώρες για να τις βοηθήσει να αμυνθούν από την κυβερνοκατασκοπεία, είπε ο ΜακΚάλουμ, προσθέτοντας ότι τον Μάιο αντιμετώπισε επιτυχώς μια εξελιγμένη απειλή που στόχευε κρίσιμες αεροδιαστημικές εταιρείες.
Μιλώντας για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της, ο Ρέι δήλωσε πως η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να την καταλάβει δια της βίας και, αν αυτό συμβεί, «θα αποτελέσει μία από τις πιο τρομακτικές διαταράξεις των επιχειρήσεων που έχει δει ποτέ ο κόσμος».
«Η διαδεδομένη δυτική υπόθεση ότι η αύξηση της ευημερίας μέσα στην Κίνα και η αυξανόμενη συνδεσιμότητά της με τη Δύση θα οδηγήσει αυτομάτως σε μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία φοβάμαι πως αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος», δήλωσε ο Μακάλουμ.
«Οι κατηγορίες αμερικανών και βρετανών αξιωματούχων εναντίον της Κίνας είναι εντελώς αβάσιμες και οι αποκαλούμενες υποθέσεις τις οποίες απαρίθμησαν είναι καθαρές σκιαμαχίες», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο απαντώντας σε ερώτηση του Reuters σχετικά με τα σχόλια των Μακάλουμ και Ρέι.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Κίνα καλεί και τις δύο χώρες «να κατανοήσουν καλά την τάση της εποχής, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, που έχει από καιρό ξεπερασθεί, να σταματήσουν να μιλούν για ‘κινεζική απειλή’ και να σταματήσουν να δημιουργούν αντιπαράθεση και συγκρούσεις».
Μιλώντας στο αρχηγείο της MI5 στο Τέιμς Χάουζ, στο Λονδίνο, οι δύο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας έδωσαν πολυάριθμα παραδείγματα ζητημάτων που συνδέονται με την Κίνα, ζητώντας από το ακροατήριο, που περιλάμβανε επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, να είναι προσεκτικό και ενθαρρύνοντάς το να συμπράττει με το FBI και την MI5 ώστε να έχει τις κατάλληλες πληροφορίες γι′ αυτή την απειλή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης