Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι για την αποστολή της NASA στον Άρη – Φέρνουν εξωγήινα μικρόβια που θα μολύνουν την Γη;

Φόβοι για την αποστολή της NASA στον Άρη – Φέρνουν εξωγήινα μικρόβια που θα μολύνουν την Γη;
Αρχικά, το χειρότερο σενάριο, αναφέρει ότι σε περίπτωση που προσγειωθεί το διαστημόπλοιο στην Γη, το οποίο θα μεταφέρει τα δείγματα, τότε θα απελευθερωθούν εξωγήινα μικρόβια, τα οποία θα είναι επικίνδυνα για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαστημική αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη, με το ρόβερ Perseverance να ερευνά με ειδικά εργαλεία τους βράχους στον κρατήρα Jezero, ώστε να εντοπίσει σημάδια αρχαίας ζωής και να φέρει στην Γη σχετικά δείγματα.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες διαφωνούν με την συγκεκριμένη διαστημική αποστολή και τονίζουν ότι τα δείγματα θα πρέπει να εξεταστούν στο διάστημα, γιατί ενδέχεται να έχουν εξωγήινα μικρόβια και ιούς, τα οποία αν απελευθερωθούν στην Γη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, ακόμα και να απειλήσουν την ύπαρξη της ζωής, με βάση τα πιο ακραία σενάρια.
Σύμφωνα με την thesun.co.uk, το διαστημικό ρόβερ χρησιμοποιεί ένα τρυπάνι και ένα κοίλο τρυπάνι μήκους 2 μέτρων για την εξαγωγή δειγμάτων, τα οποία είναι λίγο πιο παχιά από ένα μολύβι. Στη συνέχεια τα αποθηκεύει στη βάση του και τα συσκευάζει σε σωλήνες τιτανίου, για να σταλούν στην Γη με ξεχωριστό διαστημόπλοιο μέχρι το 2033.
Η NASA αναμένει να φτάσουν πίσω περίπου 30 δείγματα, με την συγκεκριμένη αποστολή να υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση για το έδαφος του Άρη, ώστε να σχεδιαστούν στο μέλλον διαστημικές αποστολές με ανθρώπους, με απώτερο στόχο τον εποικισμό του κόκκινου πλανήτη.
Το Perseverance μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη

Τα δύο κακά σενάρια

Η επιστημονική κοινότητα μπορεί να αναμένει με αγωνία τα δείγματα από τον πλανήτη Άρη, όμως ορισμένοι επιστήμονες ανυσηχούν και τονίζουν ότι ναι μεν, πρέπει να ληφθούν πετρώματα, αλλά να εξεταστούν στο διάστημα και όχι στην Γη. Μάλιστα, υπάρχουν δύο κακά σενάρια, με βάση τους ειδικούς.
Αρχικά, το χειρότερο σενάριο, αναφέρει ότι σε περίπτωση που προσγειωθεί το διαστημόπλοιο στην Γη, το οποίο θα μεταφέρει τα δείγματα, τότε θα απελευθερωθούν εξωγήινα μικρόβια, τα οποία θα είναι επικίνδυνα για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας. Φυσικά, δεν θα υπάρξει η διασπορά κάποιου μαζικού ιού, όπως γίνεται στις ταινίες, όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μικρόβια που θα απελευθερωθούν θα σκοτώσουν άλλους οργανισμούς, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος σε βάθος χρόνου θα είναι πράγματι απειλή για τον άνθρωπο.

Το Perseverance προσγειώνεται στον πλανήτη Άρη

Έπειτα, υπάρχει και το δεύτερο σενάριο που είναι το λιγότερο κακό και αναφέρει πως όταν ελευθερωθούν τα εξωγήινα μικρόβια στην Γη, θα αλλοιωθούν σε βαθμό, που δεν θα μπορεί να εξεταστεί ακριβώς το δείγμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο συμπέρασμα, καθώς το δείγμα θα έχει καταστραφεί.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->