Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι ράλι ανακούφισης σε στερλίνα και FTSE 100 εν αναμονή της παραίτησης Johnson

Μίνι ράλι ανακούφισης σε στερλίνα και FTSE 100 εν αναμονή της παραίτησης Johnson

Οι αγορές εκλαμβάνουν ως θετική εξέλιξη την παραίτηση Johnson

Με κέρδη κινείται και σήμερα η στερλίνα λόγω των προσδοκιών ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson θα παραιτηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η λίρα σημείωσε άνοδο 0,35% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί στα 1,1971 δολ. περίπου, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο πάνω από 1%, εν αναμονή της παραίτησης Johnson.
Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε στα 2,181%.
Και τα τρία αυτά στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές εκλαμβάνουν ως θετική εξέλιξη την παραίτηση Johnson, καθώς αποχωρούν όλο και περισσότερα μέλη από την κυβέρνησή του.

Ανακούφιση στις αγορές

Ο Roger Jones, επικεφαλής των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου στη London and Capital, δήλωσε ότι υπάρχει «κάποια ανακούφιση» στις αγορές συναλλάγματος, επειδή φαινόταν ότι «η παραίτηση δεν θα αργήσει πολύ», ενώ ο Johnson δείχνει να μην θέλει να προκαλέσει πολιτικό αδιέξοδο.
Οι πρώτες παραιτήσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 5/7, αλλά ο Johnson παρέμεινε στη θέση του, διορίζοντας αντικαταστάτες υπουργούς.
Ωστόσο, ακόμη και ορισμένοι από τους νέους διορισμένους του είπαν τώρα ότι πρέπει να φύγει.
Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Nadhim Zahawi είπε σε μια επιστολή «ξέρεις μέσα σου ποιο είναι το σωστό και πήγαινε τώρα».
Οι παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται ήδη τι θα σήμαινε για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μια παραίτηση.
«Εάν ο Johnson παραιτηθεί από πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα σήμερα, όπως αναφέρουν τώρα τα μέσα ενημέρωσης, τότε είναι πιθανό η δημοσιονομική πολιτική να είναι λίγο πιο χαλαρή και η νομισματική πολιτική να πρέπει να είναι λίγο πιο αυστηρή», δήλωσε ο Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης