Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μισό υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται στην Downing Street και πιέζει τον Johnson να παραιτηθεί

Το μισό υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται στην Downing Street και πιέζει τον Johnson να παραιτηθεί
Πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρουν ότι ο Johnson βλέπει έναν προς έναν τους υπουργούς, όπως έκανε η Margaret Thatcher, πριν από τη δική της παραίτηση
Σχετικά Άρθρα
Μια σειρά από κορυφαίους υπουργούς, του στενού κύκλου του Johnson, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών που όρισε μόλις χθες, πέρασαν το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας από τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να παραιτηθεί.
Ο Nadhim Zahawi, υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Ουαλίας Simon Hart, ο Βόρειας Ιρλανδίας Brandon Lewis και ο Μεταφορών Grant Shapps, ένα πρόσωπο που θεωρείται πολιτικά πιστό στον Johnson ήταν μεταξύ των συνεργατών που πιέζουν για παραίτηση.
Το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Politico, και η Michel Donelan, η επίσης νεοδιορισμένη υπουργός Παιδείας.
Αργότερα έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Ann- Marie Trevelyan, αλλά και η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel που μπήκε από πλαϊνή είσοδο.

Ακόμη και ο νέος υπουργος Οικονομικών Zahawi έκανε πίσω

Όπως τονίζουν στον πρωθυπουργό Johnson οι συνομιλητές του, βασικά υπουργεία μένουν πρακτικά ακέφαλα μέσα στη δίνη των παραιτήσεων, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Νωρίτερα σήμερα, ο Zahawi που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών χθες το βράδυ, την ώρα που ξεκινούσε η χιονοστιβάδα παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, είχε δώσει την πλήρη στήριξή του στον Johnson, αλλά στη συνέχεια έκανε πίσω.
Παρά το κύμα παραιτήσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 30 μέσα σε μόλις μία ημέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και θα συνεχίσει.
Μιλώντας σε βουλευτές του είπε ότι δεν θα σχολιάσει δημοσίως τα δραματικά γεγονότα.
Πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρουν ότι ο Johnson βλέπει έναν προς έναν τους υπουργούς, όπως έκανε η Margaret Thatcher, πριν από τη δική της παραίτηση.
Η πρωθυπουργός θεωρούσε ότι αν τους έβλεπε όλους μαζί θα πιεζόταν από την ομάδα, ωστόσο όλοι της ζητούσαν να φύγει.
Λίγο ως πολύ αυτό συμβαίνει και με τον Johnson.

Δεν άλλαξε προς το παρόν το καταστατικό η Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, γνωστός για την κλασική του παιδεία, επικαλείται το ήθος των πολεμιστών της Ιλιάδας, όπως γράφει ο Guardian, και θεωρεί ότι είναι καλύτερο να «πέσει» στη μάχη και να μην παραιτηθεί.

Επί του παρόντος όπως έγινε γνωστό, οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος δεν πρόκειται να ζητήσουν ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Boris Johnson τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς αποφάσισε πρώτα να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών και μετά να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα, 11/7.
Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Boris Johnson.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης