Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «τεχνολογική τρομοκρατία»

Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «τεχνολογική τρομοκρατία»
Η Ουάσιγκτον πίεσε επίσης την Ιαπωνία να σταματήσει να στέλνει μηχανές ημιαγωγών στην Κίνα.
Σχετικά Άρθρα
Εξελίξεις προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιπ και ο εξοπλισμός ημιαγωγών έχουν γίνει το επίκεντρο των προσπαθειών στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για το Πεκίνο.
Την ίδια στιγμή που όλα δείχνουν να κινούνται προς την τεχνολογική αποσύνδεση των δύο χωρών.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ελέγχους στις εξαγωγές σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας στην αγορά τσιπ και εξοπλισμού.
Τώρα η Ουάσιγκτον πιέζει την Ολλανδία να απαγορεύσει σε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές τσιπ να πουλά εξοπλισμό ημιαγωγών σε κινεζικές εταιρείες.
Το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά τη σύσταση της Ουάσιγκτον προς την ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ ASML Holding NV να σταματήσει την πώληση ορισμένων από τα παλαιότερα συστήματα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους λιθογραφίας ή DUV.
Παρόλο που αυτά τα μηχανήματα είναι μια γενιά πίσω τεχνολογικά, μπορούν ακόμα να παράγουν τσιπ υψηλής τεχνολογίας για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
Απαντώντας στην έκθεση του Bloomberg, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian επέκρινε την Ουάσιγκτον για «τεχνολογική τρομοκρατία».
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αμερικανικής πρακτικής καταναγκαστικής διπλωματίας με κατάχρηση της κρατικής εξουσίας και ασκώντας τεχνολογική ηγεμονία.
Είναι κλασική τεχνολογική τρομοκρατία...
Αυτό θα υπενθυμίσει σε όλες τις χώρες τους κινδύνους της τεχνολογικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ και θα τις παρακινήσει να γίνουν ανεξάρτητες και αυτοδύναμες με ταχύτερους ρυθμούς», είπε ο Zhao.
Η Ουάσιγκτον πίεσε επίσης την Ιαπωνία να σταματήσει να στέλνει μηχανές ημιαγωγών στην Κίνα.

Οι Κινέζοι αγοράζουν μεταχειρισμένο εξοπλισμό τα τελευταία χρόνια

Εν τω μεταξύ, ο Amir Anvarzadeh της Asymmetric Advisors είπε: «Οι κινέζοι κατασκευαστές τσιπ συσσωρεύουν μεταχειρισμένο εξοπλισμό από την εποχή του Trump».
Ο Anvarzadeh είπε ότι η απαγόρευση των πιο προηγμένων μηχανών «προφανώς δεν αρκεί για να σταματήσει την πρόοδο της Κίνας στους ημιαγωγούς, ειδικά επειδή πολλά από τα τσιπ που χρησιμοποιούνται για αμυντικούς σκοπούς χρησιμοποιούν γεωμετρίες λιγότερο προηγμένες».
2022-07-06_09-10-01.png
Τι απαντά η Wall Street

Οι αναλυτές της Wall Street που απαντούν στην έκθεση του Bloomberg λένε ότι είναι απίθανη η πλήρης απαγόρευση που θα εμποδίζει την ASML να εξάγει εξοπλισμό ημιαγωγών, όπως συστήματα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης