Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας - Ιταλίας: Υπεγράφησαν 9 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας - Ιταλίας: Υπεγράφησαν 9 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
Στο παρελθόν φαίνεται ότι ανήκουν οι βαριές κουβέντες που αντάλλασσαν Draghi - Erdogan

Εννέα διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς υπέγραψαν η Τουρκία και η Ιταλία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Erdogan μετά τη διεξαγωγή της τρίτης διακυβερνητικής συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών και τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi.
Στην ομιλία του στην ιταλική Γερουσία τον Μάιο, ο Draghi είχε αναφερθεί στο πρόγραμμά του να ταξιδέψει στην Τουρκία και στον σκοπό της επίσκεψής του, δηλώνοντας:
«Θα βρίσκομαι στην Άγκυρα για τη διμερή σύνοδο κορυφής με την Τουρκία στις αρχές Ιουλίου, την πρώτη τέτοια σύνοδο κορυφής, όπου θα συζητήσουμε για τις διαπραγματευτικές και διπλωματικές δυνατότητές μας στη σύγκρουση στην Ουκρανία και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας».
«Η συνάντηση είναι μέρος της συνολικής αναζωογόνησης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είναι ήδη πολύ έντονη σε διάφορα μέτωπα.
Ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών συνεχίζονται αδιάκοπα».
Η διακυβερνητική σύνοδος κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας είχε πραγματοποιηθεί δύο φορές στο παρελθόν, το 2008 και το 2012.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας συμμετέχουν στη σύνοδο που διεξάγεται για τρίτη φορά στην Άγκυρα


Στη διακυβερνητική συνάντηση, έγινε επίσης γνωστό ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να υπογράψουν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης σε πολλούς τομείς, από τη βιώσιμη ανάπτυξη έως την αναγνώριση των αδειών οδήγησης, και ότι η Ρώμη και η Άγκυρα στοχεύουν να συνεργαστούν σε διάφορα πεδία, από τις εξωτερικές σχέσεις και την άμυνα ως και τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Ιταλία, η Ρώμη εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για να ενθαρρύνει την υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής προσέγγισης προς την Τουρκία εντός της ΕΕ, και η σύνοδος κορυφής στην Άγκυρα είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση του διαλόγου με την Ευρώπη.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ιταλία χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας


Μάλιστα, οι σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βενετίας χρονολογούνται από το 1381.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας δημιουργήθηκαν το 1856.
Σήμερα, η Τουρκία και η Ιταλία είναι δύο περιφερειακές δυνάμεις που μοιράζονται κοινά συμφέροντα στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η Ιταλία είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.
Οι τρέχοντες τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την ενέργεια, την αμυντική βιομηχανία, τον τουρισμό, τις υποδομές, την αυτοκινητοβιομηχανία και την εμπορία χημικών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης