Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Σχέδιο εξόδου της χώρας από το χάος δρομολογεί το Προεδρικό Συμβούλιο

Λιβύη: Σχέδιο εξόδου της χώρας από το χάος δρομολογεί το Προεδρικό Συμβούλιο
Από την περασμένη εβδομάδα διαδηλώσεις σαρώνουν τη χώρα, με αφορμή την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τον πληθωρισμό που καλπάζει και τις ατελείωτες ουρές στα βενζινάδικα
Σχετικά Άρθρα

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης, όργανο που διαθέτει ορισμένες εκτελεστικές εξουσίες, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σ' ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές.
«Ανταποκρινόμενοι στις θεμιτές εκκλήσεις των Λίβυων και για να ικανοποιήσουμε το αίτημά τους για αλλαγή (…) το Προεδρικό Συμβούλιο (CP) συνέταξε ένα σχέδιο δράσης για να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, το Συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι «να διαφυλαχθεί η ενότητα της Λιβύης, να αποφευχθεί ο κίνδυνος πολέμου και διαίρεσης, να περιοριστούν οι ξένες παρεμβάσεις και να οδηγηθούμε σε μια εθνική διευθέτηση».
Ο Abdalla Alafi, ο «υπ’ αριθμόν 2» του CP, το οποίο έχει τρία μέλη, εκπροσώπους των τριών ιστορικών επαρχιών της Λιβής, θα συζητήσει με τις αντίπαλες πλευρές για να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Muammar Kadhafi, το 2011.
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2021, όμως αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
Το CP ανέλαβε πρωτοβουλία ύστερα από πιέσεις και παραινέσεις πολλών πολιτικών παραγόντων στη χώρα, ούτως ώστε να αναζητηθεί μια λύση στην κρίση και να προκηρυχθούν σύντομα εκλογές.
Από την περασμένη Παρασκευή οργανώνονται διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις με αφορμή την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τον πληθωρισμό που καλπάζει και τις ατελείωτες ουρές στα βενζινάδικα. Αν και η οργή των πολιτών στρέφεται εναντίον των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων και των δύο κοινοβουλίων –τα οποία πολλοί θεωρούν σύμβολα διχασμού– το Προεδρικό Συμβούλιο επίσης έχει επικριθεί και κατηγορηθεί για απραξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->