Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το ευρώ σε χαμηλά 20ετίας - Θέμα χρόνου η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, δεμένα τα χέρια της ΕΚΤ

Καταρρέει το ευρώ σε χαμηλά 20ετίας - Θέμα χρόνου η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, δεμένα τα χέρια της ΕΚΤ

Η πτώση στο ευρώ έρχεται καθώς εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών υποχωρεί το ευρώ, καθώς υποχωρεί πάνω από 1,4% φτάνοντας τα 1,0281 δολάρια, το πιο αδύναμο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Αυτή η πτώση έρχεται καθώς εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο ρεκόρ του 8,6% τον Ιούνιο, ωθώντας την ΕΚΤ να ενημερώσει εκ των προτέρων τις αγορές για την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.
Ωστόσο, οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συσφίξει τη νομισματική πολιτική.
Ο οικονομικός δείκτης Sentix του Ιουλίου τη Δευτέρα έδειξε το ηθικό των επενδυτών στο μπλοκ κοινού νομίσματος των 19 χωρών βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, υποδεικνύοντας μια «αναπόφευκτη» ύφεση.

Δεμένα τα χέρια της ΕΚΤ

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει πιο αργά στην αύξηση των επιτοκίων καθώς η οικονομία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ύφεση.
Η διολίσθηση της Ευρώπης στην ύφεση επιταχύνεται, όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία για τους σύνθετους ΡΜΙ στην Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίοι υποχώρησαν και οι δύο τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman συνεχίζει να προβλέπει υποτονική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά και σημαντικούς κινδύνους εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν αυξηθούν μετά το τέλος της περιόδου συντήρησης του αγωγού στα μέσα Ιουλίου.
Πράγματι, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία εμποδίζουν την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο η Fed, παρά τον πληθωρισμό ρεκόρ.

Πλησιάζουμε στην απόλυτη ισοτιμία

Σύμφωνα με το μοντέλο τιμολόγησης δικαιωμάτων προαίρεσης του Bloomberg, υπάρχει πιθανότητα 60% το ευρωπαϊκό νόμισμα να φτάσει στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους, από 46% τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022.
«Η ισοτιμία είναι απλώς θέμα χρόνου τώρα», δήλωσε ο Neil Jones, επικεφαλής FX της Mizuho.
«Είναι δύσκολο να βρούμε πολλά θετικά να πούμε για το ευρώ», δήλωσε ο Dominic Bunning, επικεφαλής της FX Research στην HSBC.

«Με την ΕΚΤ να εμμένει στη γραμμή της ότι θα δούμε αύξηση μόνο 25 μ.β. τον Ιούλιο – σε μια εποχή που άλλοι συσφίγγουν πολύ πιο γρήγορα – και περιμένουν τον Σεπτέμβριο για να επιτύχει μια ταχύτερη σύσφιξη, υπάρχει επίσης μικρή υποστήριξη από τις υψηλότερες αποδόσεις».
Οι επενδυτές ήταν επίσης πιο προσεκτικοί με το ευρώ λόγω του κινδύνου του λεγόμενου κατακερματισμού, όταν τα οικονομικά ασθενέστερα έθνη βλέπουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σφίγγουν.
Η ΕΚΤ αναμένεται να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με ένα νέο εργαλείο για τη στήριξη του χρέους των πιο ευάλωτων χωρών στη συνεδρίαση πολιτικής της αργότερα αυτόν τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης