Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλείται ο Πύργος του Άιφελ - Είναι γεμάτος σκουριά, χρειάζεται άμεσα πλήρη επισκευή

Απειλείται ο Πύργος του Άιφελ - Είναι γεμάτος σκουριά, χρειάζεται άμεσα πλήρη επισκευή
Βάσει μελέτης, ο Πύργος του Άιφελ χρειάζεται πλήρη επισκευή
Τα σημάδια της φθοράς του πύργου του Άιφελ είναι πλέον τεράστια, καθώς είναι γεμάτος σκουριά.
Ο πύργος χρειάζεται απεγνωσμένα πλήρη επισκευή, όχι απλώς μια καλωπιστική ανακαίνιση.
Αυτό αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Marianne, το οποίο επικαλείται εμπιστευτικές εκθέσεις για την κατάσταση του μνημείου.
Βάσει μελέτης, ο Πύργος χρειάζεται πλήρη επισκευή – όμως αντ’ αυτού του γίνεται μόνο ένα… «φρεσκάρισμα», ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το 2024.
«Αν ο Gustave Eiffel επισκεπτόταν το μέρος, θα έπαθε καρδιακή προσβολή», είπε στο Marianne στέλεχος του πύργου.
Ο Πύργος του Άιφελ, με το παρατσούκλι "La dame de fer" ("Σιδηρά Κυρία"), κατασκευάστηκε από το 1887 έως το 1889 ως το επίκεντρο της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1889.
Ο μηχανικός Gustave Eiffel, του οποίου η εταιρεία σχεδίασε και κατασκεύασε τον πύργο, περίμενε ότι η δομή του πλέγματος από σφυρήλατο σίδερο θα διαρκούσε μόνο δύο δεκαετίες.
Περισσότερο από ένα αιώνα αργότερα, στέκεται στην ίδια θέση – όχι χάρη στον αρχικό σχεδιασμό του, όσο εξαιτίας της προσεκτικής του συντήρησης.

Οι ανάγκες συντήρησης

Το μνημείο, ύψους 324 μέτρων και βάρους 7.300 τόνων αποτελείται από σίδερο και είχε οικοδομηθεί για την παγκόσμια έκθεση του 1889.
Ο Eiffel είχε δηλώσει ότι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της σκουριάς θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διάρκεια ζωής της κατασκευής και είχε συστήσει το βάψιμό της κάθε επτά χρόνια.
«Η μπογιά είναι το απαραίτητο συστατικό για την προστασία μιας μεταλλικής κατασκευής και η σπουδή με την οποία συμβαίνει είναι μοναδική εγγύηση της αντοχής της στον χρόνο», είχε γράψει εκείνη την εποχή.
Στον Πύργο πρόκειται να γίνουν εργασίες ελαιοχρωματισμού αξίας 60 εκατ. ευρώ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Αυτή θα είναι η 20ή φορά που θα βαφτεί.

Τα δύο τρίτα του Πύργου υποτίθεται ότι θα απογυμνώνονταν και έπειτα θα εφαρμόζονταν δυο χέρια μπογιάς.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις των εργασιών εξαιτίας της πανδημίας και η παρουσία ανησυχητικών επιπέδων μολύβδου στην παλιά μπογιά, οδήγησε στην απόφαση του «φρεσκαρίσματος» μόλις του 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης