Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το γράφημα που δείχνει πώς η Κίνα μετατράπηκε στην πρώτη οικονομική υπερδύναμη

Το γράφημα που δείχνει πώς η Κίνα μετατράπηκε στην πρώτη οικονομική υπερδύναμη
Σύμφωνα με εκτιμήσεις προερχόμενες από το τελευταίο World Economic Outlook του ΔNT, η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη το 18,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα
Καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να παλεύει με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οφείλονται στις αυστηρές περιοριστικές πολιτικές μηδενικών κρουσμάτων για τον Covid-19 πτις οποίες εφαρμόζει η κινεζική ηγεσία, καθίσταται οδυνηρά προφανές πόσο ευάλωτη είναι η παγκόσμια οικονομία σε εθνικές και περιφερειακές αναταραχές, ειδικά αν αυτές συμβαίνουν στην Κίνα, που αποτελεί πλέον τον υπ αριθμόn 1 στον κόσμο προμηθευτή αγαθών.
Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο Felix Richter της Statista, τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα έχει γίνει ο παγκόσμιος βιομηχανικός κόμβος και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών, μετατρεπομένη έτσι από αναδυόμενη αγορά σε οικονομική υπερδύναμη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις προερχόμενες από το τελευταίο World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη το 18,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση την ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης (PPP).
Πριν 20 χρόνια αντιπροσώπευε μόλις το 8,1%, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να είναι ακομη τότε οι οικονομικές υπερδυνάμεις, μίλια μπροστά από την οικονομική παραγωγή της Κίνας.
27688.jpeg

Τα τελευταία 20 χρόνια όμως, οι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουν την οικονομική τους υπεροχή να αμφισβητείται, καθώς αναδύθηκαν νέες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες.
Συγκεκριμένα, το μερίδιο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε από 19,8% σε 15,8% στη 20ετία 2002-2022 ενώ το μερίδιο της ΕΕ μειώθηκε από 19,9% σε 14,8% την ίδια περίοδο.
Το χάσμα μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και ΕΕ πιθανότατα θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια, προς όφελος της Κίνας καθώς ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς, οι οικονομίες τους απειλούνται μάλιστα με εύφεση, ενώ η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με μονοψήφιους μεν αλλά αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης