Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζουν οι G7 - Αδύνατο, σχολιάζουν οι αναλυτές

Ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζουν οι G7 - Αδύνατο, σχολιάζουν οι αναλυτές
Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό
Οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επεξεργάζονται την ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να συμπιέσουν περαιτέρω την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία και να προστατεύσουν τους καταναλωτές εν μέσω αυξανόμενων τιμών ενέργειας.
Η επιδίωξη του G-7 για ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι χωρίς προκλήσεις, ωστόσο, με τους ενεργειακούς αναλυτές να είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρότασης.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής ενός ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Τον Μάιο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen εξήγησε την ιδέα στους Ευρωπαίους ομολόγους της, λέγοντας ότι θα λειτουργούσε ως δασμός ή ως ανώτατο όριο στο ρωσικό πετρέλαιο και θα βοηθήσει την Ευρώπη στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την επιβολή της πλήρους απαγόρευσης.
Η ΕΕ συμφώνησε στα τέλη Μαΐου να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022 — μετά από αρκετές εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 εθνών.
Η ΕΕ λάμβανε περίπου το 25% των εισαγωγών του πετρελαίου από τη Ρωσία και αντιπροσώπευε έναν από τους σημαντικότερους αγοραστές για το Κρεμλίνο.
Η διακοπή αυτών των αγορών πετρελαίου είναι μια προσπάθεια να βλάψει την οικονομία της Ρωσίας μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είναι δύσκολο να το κάνουν εν μία νυκτί δεδομένου ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρουσίασε την ιδέα ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου στους υπόλοιπους ηγέτες της G-7 το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου και οι ομόλογοί του συμφώνησαν να εξετάσουν πώς να το κάνουν.
Το G-7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είπε ότι η ιδέα ήταν πολύ φιλόδοξη και χρειαζόταν «πολλή δουλειά» πριν γίνει πραγματικότητα.

Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα ανώτατο όριο τιμής;

Οι ενεργειακοί αναλυτές αμφισβητούν πώς ακριβώς οι G-7 μπορεί να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποτύχει εάν δεν εμπλακούν βασικοί καταναλωτές και μπορεί να καταστεί ανεφάρμοστο.
«Είμαι ένας από αυτούς που ξύνουν το κεφάλι τους μπροστά σε αυτή την ιδέα», είπε ο Neil Atkinson, ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαίου.
«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν βάλετε όλους τους βασικούς παραγωγούς και κυρίως όλους τους βασικούς καταναλωτές να συνεργαστούν και στη συνέχεια να βρείτε κάποιον τρόπο για να επιβάλετε οποιοδήποτε σχέδιο», πρόσθεσε.
«Και η πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ρωσικού πετρελαίου, ή μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ρωσικού πετρελαίου, είναι η Κίνα και η Ινδία».
Η Κίνα και η Ινδία έχουν «ωφεληθεί πάρα πολύ» από τη μειωμένη τιμή στο ρωσικό αργό, είπε ο Atkinson.
Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με μεγάλη έκπτωση 30 δολαρίων ή περισσότερο σε σύγκριση με τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent στα 110 δολάρια το βαρέλι — και η Κίνα και η Ινδία το αγοράζουν.
Ο Atkinson τόνισε επίσης την έλλειψη ενότητας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Κίνα και η Ινδία απέφυγαν να καταδικάσουν ρητά το Κρεμλίνο.
«Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι δεν θα κάτσουν εκεί και δεν θα κάνουν τίποτα.
Μπορούν να παίξουν παιχνίδια με τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου…, οπότε νομίζω ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι πραγματικά εφαρμόσιμο», είπε ο Atkinson.
«Για μένα, ειλικρινά ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί», είπε η Amrita Sen, συνιδρυτής και διευθύντρια έρευνας στο Energy Aspects.
«Δεν το έχουν σκεφτεί καλά, δεν έχουν μιλήσει με την Ινδία και την Κίνα…
Πιστεύουν πραγματικά ότι θα συμφωνήσουν σε αυτό;
Και πιστεύουμε πραγματικά ότι η Ρωσία θα το δεχτεί αυτό και δεν θα ανταποδώσει;
Νομίζω ότι αυτό ακούγεται σαν μια πολύ, πολύ καλή θεωρητική ιδέα, αλλά απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη».
Η Sen είπε ότι η ιδέα ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην ίδια θέση με τους δυτικούς φορείς χάραξης πολιτικής, ιδιαίτερα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, είναι «η μεγαλύτερη παρανόηση αυτή τη στιγμή».
Για τον Claudio Galimberti, ανώτερο αντιπρόεδρο της εταιρείας ενεργειακών ερευνών Rystad, ο πιο άμεσος μηχανισμός για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο είναι μέσω της ασφάλισης.
«Το International Group of Protection & Indemnity Clubs στο Λονδίνο καλύπτει περίπου το 95% του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου πετρελαίου.
Οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής αφήνοντας τους αγοραστές να διατηρήσουν αυτήν την ασφάλιση, αρκεί να συμφωνήσουν να πληρώσουν όχι περισσότερο από ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο στα πλοία», ανέφερε ο Galimberti σε σημείωμα.
«Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ένα τέτοιο σχέδιο», πρόσθεσε.
Μεταξύ των πιο προφανών παραδειγμάτων, είπε ο Galimberti, ήταν το γεγονός ότι η Ρωσία θα μπορούσε απλώς να αποφασίσει να μην πουλάει στις τιμές που ορίζει το ανώτατο όριο, ιδιαίτερα εάν το σημείο αναφοράς είναι πολύ χαμηλό και κοντά στο κόστος παραγωγής.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin έχει ήδη δείξει την προθυμία του να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες» που αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του για πληρωμή φυσικού αερίου για ρούβλια.
Η Κίνα είναι το «επόμενο πιο πιθανό εμπόδιο», είπε ο Galimberti, καθώς το Πεκίνο μπορεί να αποφασίσει για γεωπολιτικούς λόγους «να προσφέρει υποστήριξη στη Ρωσία αποδεχόμενη κατώτερη ρωσική ασφάλιση και ως εκ τούτου να διευκολύνει ένα κενό για το ανώτατο όριο τιμών».
«Παρόλα αυτά, ένα ανώτατο όριο τιμής είναι σίγουρα ένα μέτρο που αξίζει να εξεταστεί σε αυτό το στάδιο, αν και ο χρόνος τελειώνει, καθώς η ΕΕ είναι αποφασισμένη να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Galimberti.

Πώς αντιδρά η Ρωσία;

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στην αγορά ενέργειας και να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak περιέγραψε την κίνηση των δυτικών ηγετών να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών ως «άλλη μια προσπάθεια παρέμβασης στους μηχανισμούς της αγοράς που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ανισορροπία… που θα οδηγούσε σε [μια] αύξηση της τιμής».
Ο Novak είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα αποκαταστήσει την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα πριν από τις κυρώσεις τους επόμενους μήνες, κυρίως επειδή μια σημαντική ποσότητα ρωσικού αργού είχε μεταφερθεί εκ νέου στις ασιατικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης