Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liz Cheney (ΗΠΑ): Πιθανή η παραπομπή του Donald Trump σε ποινική δίκη

Liz Cheney (ΗΠΑ): Πιθανή η παραπομπή του Donald Trump σε ποινική δίκη
Δεν χρειάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να περιμένει την επίσημη εισήγηση από την Επιτροπή λέει η Liz Cheney
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump θα μπορούσε να παραπεμφθεί σε ποινική δίκη με πολλές κατηγορίες σχετικά με το ρόλο που είχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 διατύπωσε η Liz Cheney, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσο που ερευνά τα γεγονότα εκείνων των ημερών.
Σε δηλώσεις της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η Cheney υπογράμμισε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να περιμένει να υποβληθεί σχετική εισήγηση από την Επιτροπή.
Όπως είπε η Liz Cheney, το εάν θα προσαχθεί ο Trump ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης είναι μια απόφαση που θα λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο Trump θα μπορούσε να διωχθεί για περισσότερες από ποινικές κατηγορίες.
«Θα λάβουμε απόφαση ως επιτροπή για το εάν και κατά πόσον θα υποβληθεί εισήγηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Trump.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι υποχρεωμένο να περιμένει την επιτροπή για να αποφασίσει» υποστήριξε η Cheney.

Χωρίς προηγούμενο

Σημειώνεται πως ποτέ έως σήμερα, εν ενεργεία ή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει προσαχθεί σε ποινική δίκη.
Ερωτηθείσα τι θα σήμαινε για τη χώρα η κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να προσαγάγει σε δίκη πρώην πρόεδρο, η Cheney απάντησε «με ανησυχεί περισσότερο το τι θα σήμαινε εάν δεν λογοδοτούσαν άνθρωποι για αυτό που έγινε εδώ».
«Νομίζω εγείρεται πολύ πιο σοβαρή απειλή για το Σύνταγμα εάν ένας πρόεδρος μπορεί να επιδίδεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και (...) το κόμμα της πλειοψηφίας αποστρέφει το βλέμμα, ή εάν αποφασίσουμε ως χώρα (...) πως δεν θα παίρνουμε σοβαρά τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Σύνταγμα.
Αν το εξετάσετε απλά από την σκοπιά πως κάποιος ξέρει ότι ένας όχλος είναι οπλισμένος και τον στέλνει να επιτεθεί στο Καπιτώλιο και τον προκαλεί όταν ο ίδιος του ο αντιπρόεδρος απειλείται, όταν το Κογκρέσο απειλείται» τόνισε η Cheney.
Ερωτηθείσα για το εάν σκοπεύει να είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024 η Cheney δεν απάντησε.
Από την πλευρά του ούτε ο Donald Trump δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2024, αν και έχει αφήσει ανοιχτό αυτό το σενάριο.
Σημειώνεται πως ο Trump αρνείται κάθε ανάμειξη όσον αφορά την επίθεση στο Καπιτώλιο, αν και έχει διαβεβαιώσει πως εάν επανεκλεγεί στην προεδρία, θα δώσει χάρη σε όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης