Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Στοχευμένη επίθεση το ρωσικό πλήγμα στην περιφέρεια της Οδησσού

Zelensky: Στοχευμένη επίθεση το ρωσικό πλήγμα στην περιφέρεια της Οδησσού
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ουκρανική πόλη Mykolaiv

Το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, δεν ήταν ατύχημα, αλλά στοχευμένη επίθεση, όπως ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του.
O Zelensky mίλησε για τρομοκρατική ενέργεια και υπογράμμισε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε είναι σχεδιασμένος για να πλήττει αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά πλοία.
Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 3.000 πυραύλους στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, χωρίς να λογαριάζονται οι οβίδες του πυροβολικού ή άλλα όπλα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκροί 21 άνθρωποι που ζούσαν στο κτίριο και άλλοι 40 τραυματίστηκαν, ενώ «δυστυχώς, ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται».
«Ήταν μια απλή πολυκατοικία με περίπου 160 ανθρώπους, απλούς ανθρώπους, άμαχους, που ζούσαν μέσα», ανέφερε στο διάγγελμα και επέμεινε ότι στο κτίριο δεν ήταν αποθηκευμένα όπλα ή στρατιωτικός εξοπλισμός, «όπως μας λένε πάντα οι ρώσοι προπαγανδιστές και αξιωματούχοι για τέτοιες επιθέσεις».

Ισχυρές εκρήξεις στη Mykolaiv

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ουκρανική πόλη Mykolaiv, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της, ο Oleksandr Senkevich, μέσω της πλατφόρμας Telegram.
«Ακούγονται ισχυρές εκρήξεις στην πόλη! Μείνετε σε καταφύγια!», τόνισε ο κ. Oleksandr Senkevich.
Δεν διευκρίνισε τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Ωστόσο, λίγο προτού αρχίσουν, ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στην περιφέρεια.
Δώδεκα ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Mykolaiv «μέσα σε ένα βράδυ κι ένα πρωί», τόνισε ο Zelensky εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων.
«Αυτή η φρικαλεότητα υπογραμμίζει πόσο δίκιο είχαν οι εταίροι μας όταν αποφάσισαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία», πρόσθεσε και σημείωσε πως κανένα κράτος δεν πρέπει να αφήνεται μόνο «μπροστά σε τέτοιο κακό».
Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, κατηγόρησε τη Ρωσία πως διεξάγει πόλεμο εναντίον των αμάχων και κάλεσε μέσω Twitter τους εταίρους της χώρας «να μας δώσουν σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας το συντομότερο δυνατόν» για «να μας βοηθήσουν να σώσουμε ζωές και να βάλουμε τέλος στον πόλεμο αυτό».
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργού Άμυνας Igor Konashenkov δήλωσε πως διυλιστήριο στην πόλη Lysychansk, επίκεντρο σφοδρών εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες, έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Ωστόσο, η ουκρανική πλευρά το διέψευσε.
Η Lysychansk είναι το έσχατο οχυρό των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Luhansk , στη λεκάνη του Donbass, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης