Τελευταία Νέα
Διεθνή

Panetta: Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα

tags :
Panetta: Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα
Περαιτέρω προσαρμογές στη στάση της νομισματικής μας πολιτικής θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των προοπτικών για τον πληθωρισμό και την οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία για να αυξήσει τα επιτόκια της, αλλά οποιαδήποτε αύξηση πέρα ​​από αυτό θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα καθώς οι προοπτικές είναι αβέβαιες, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta.
Η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία αυτόν τον μήνα ενόψει του πληθωρισμού-ρεκόρ και να αποκαλύψει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει το κόστος δανεισμού για τα πιο υπερχρεωμένα μέλη, όπως η Ιταλία.
Ο Panetta, διορισμένος από την Ιταλία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υποστήριξε το σχέδιο της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 21 Ιουλίου, αλλά δεν υποστήριξε τα σχέδια ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου μπορεί να είναι μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να είναι σταδιακή.
«Τερματίζουμε τις πολιτικές που προσπάθησαν να αποτρέψουν την αποπληθωριστική δυναμική, όπως οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων και τα αρνητικά επιτόκια», είπε ο Panetta.
«Αλλά πέρα ​​από αυτό, περαιτέρω προσαρμογές στη στάση της νομισματικής μας πολιτικής θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των προοπτικών για τον πληθωρισμό και την οικονομία».

Αυξάνεται ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ στο 8,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής, υψηλότερα ακόμη περισσότερο τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Ο Panetta δήλωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν αντανακλά την υπερβολική ζήτηση, καθώς η κατανάλωση και οι επενδύσεις παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδά τους, οι μισθοί αυξήθηκαν μέτρια και λιγότερο από τις τιμές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ροκάνισε την εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτροπή του κατακερματισμού - ή η διεύρυνση των spread μεταξύ του κόστους δανεισμού σε διάφορες χώρες - είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου πληθωρισμού της ΕΚΤ.
«Στις ευάλωτες χώρες, ο κατακερματισμός θα οδηγούσε σε εκροές κεφαλαίων και αύξηση των αποδόσεων, με αποτέλεσμα οι συνθήκες χρηματοδότησης να είναι πολύ αυστηρές», είπε ο Panetta.
«Οι λιγότερο ευάλωτες χώρες θα είχαν εισροές κεφαλαίων που θα συμπίεζαν τις αποδόσεις, με αποτέλεσμα συνθήκες χρηματοδότησης που θα ήταν πολύ χαλαρές και πληθωρισμός πολύ υψηλός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης