Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαλύεται ξανά η Ισραηλινή βουλή - Εκλογές για 5η φορά σε 4 χρόνια - Αντεπίθεση Netanyahu

Διαλύεται ξανά η Ισραηλινή βουλή - Εκλογές για 5η φορά σε 4 χρόνια - Αντεπίθεση Netanyahu
Ο Πρωθυπουργός Bennett θα παραιτηθεί άμεσα και ο εταίρος του στο συνασπισμό και πρώην υπουργός Άμυνας, Giar Lapint, θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022, όταν θα διεξαχθούν νέες εκλογές.
Σχετικά Άρθρα

Σε τετράμηνη προεκλογική περίοδο εισέρχεται πλέον το Ισραήλ, καθώς η Κνεσέτ υπερψήφισε την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για την 1η Νοεμβρίου 2022.
Με ψήφους 92 υπερ φέρνει το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Naftali Bennett, που σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε μια από τις συντομότερες θητείες στην ιστορία του Ισραήλ.
Ο συνασπισμός, ο οποίος είδε 8 κόμματα από την αριστερά, το κέντρο και τη δεξιά ενωμένα έχοντας ως στόχο να κρατήσουν τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu εκτός εξουσίας, τις τελευταίες εβδομάδες μαστιζόταν από εσωτερικές έριδες και αρκετά μέλη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν καθιστώντας αδύνατη την ψήφιση νόμων.
Ο Bennett θα παραιτηθεί άμεσα και ο εταίρος του στο συνασπισμό και πρώην υπουργός Άμυνας, Giar Lapint, θα αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός και θα ηγηθεί μιας προσωρινής κυβέρνησης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όταν θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Εκλογές εν μέσω αστάθειας

Η διάλυση του κοινοβουλίου στο Ισραήλ, γνωστής και ως Κνεσέτ, έρχεται καθώς τα οικονομικά και περιφερειακά προβλήματα ασφάλειας συνεχίζουν να εντείνονται στην χώρα, προκαλώντας πολιτική αστάθεια.
Ανοίγει επίσης το δρόμο για τον πρώην πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ο οποίος δικάζεται επί του παρόντος για διαφθορά, να επιστρέψει στην εξουσία.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Likount βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, το δεξιό του μπλοκ εξακολουθεί να είναι απίθανο να λάβει τις 61 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Το πείραμα απέτυχε»

Μιλώντας για τον συνασπισμό, ο Netanyahu είπε στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία:
«Υποσχέθηκαν αλλαγή, μίλησαν για θεραπεία, πραγματοποίησαν ένα πείραμα - και το πείραμα απέτυχε» και συμπλήρωσε, «αυτό συμβαίνει όταν παίρνεις μια ψεύτικη δεξιά μαζί με μια ριζοσπαστική αριστερά και την ανακατεύεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα υπό το αραβικό κόμμα».

Bennett και Lapint δεν θα είναι υποψήφιοι

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι είναι «ώρα να κάνουμε λίγο πίσω» και «να δούμε τα πράγματα από έξω».
Επίσης δήλωσαν ότι «είχαν κάνει ότι μπορούσαν για να σώσουν αυτήν την κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι η κίνηση για τη διάλυση της Κνεσέτ «δεν ήταν μια εύκολη στιγμή, αλλά πήραμε τη σωστή απόφαση».

Προκήρυξη εκλογών πριν πάει ο Biden στο Ισραήλ

Η διάλυση του ισραηλινού κοινοβουλίου έρχεται λίγες εβδομάδες πριν ο Πρόεδρος Joe Biden επισκεφθεί τη χώρα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν το Ισραήλ παρά το γεγονός θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης