Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώρα μηδέν: Η Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες -«Φταίει αποκλειστικά η Αθήνα, θα απαντήσουμε» - Η έντονη διαμαρτυρία

Ώρα μηδέν: Η Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες -«Φταίει αποκλειστικά η Αθήνα, θα απαντήσουμε» - Η έντονη διαμαρτυρία
«Υποδεικνύεται ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η αντιρωσική πολιτική, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε», κατέληξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες ως «persona non grata» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με το TASS, με τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της ιστορίας.
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου» εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία κατά της χώρας μας για τη στάση της απέννατι στο ουκρανικό ζήτημα.
Μάλιστα το ΥΠΕΞ της Ρωσίας είπε ότι είχε επίσης διαμαρτυρηθεί για την ελληνική απόφαση να κηρύξει μια ομάδα Ρώσων διπλωματών «persona non grata».

Ολόκληρη η ανακοίνωση όπως την δημοσιεύει το ρωσικό ΜΜΕ:

«Στις 27 Ιουνίου, η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνα Νάσικα, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων. και στρατιωτικός εξοπλισμός στο καθεστώς του Κιέβου και η κήρυξη μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως persona non Grata», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματική υπηρεσία.
«Στον πρέσβη δόθηκε σημείωμα με ειδοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία έχουν κηρυχθεί persona non grata και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών», πρόσθεσαν στην πλατεία Smolenskaya. «Πληροφορίες δόθηκαν για άλλα βήματα που έγιναν από τη ρωσική πλευρά που σχετίζονται με τη λειτουργία των ξένων αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία».
Η ρωσική διπλωματική αποστολή τόνισε ότι «μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες των εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές».
 
"Όλη η ευθύνη για αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα.
Υποδεικνύεται ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η αντιρωσική πολιτική, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε", κατέληξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Απαντώντας το ελληνικό ΥΠΕΞ εκφράζει την λύπη του για την απόφαση της Μόσχας, τονίζοντας ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών».

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata. Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις. Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το BN: 

Η Ελλάδα «πάγωσε» τις διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία

Οι ελληνικές αρχές έχουν «παγώσει» τις επαφές με τη ρωσική πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Andrey Maslov στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, σε συνέχεια της απέλασης Ρώσων διπλωματών, καθώς η χώρα μας εναρμονίζεται με τις δυτικές κυρώσεις, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας στην Ελλάδα είναι έτοιμες να βοηθήσουν Ρώσους υπηκόους εάν χρειαστεί, αλλά αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία

«Οι ελληνικές αρχές σταμάτησαν οποιεσδήποτε επαφές τόσο με την Πρεσβεία όσο και με το Γενικό Προξενείο και το προξενικό προσωπικό επηρεάστηκε επίσης μετά τη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών στις 12 Απριλίου», τόνισε ο Andrey Maslov.
Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, μετά την απόφαση της Ελλάδας να στείλει όπλα στην Ουκρανία, με το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ δεν έχουν λείψει και οι απειλές από την πλυερά της Μόσχας, κυρίως δια στόματος της Maria Zakharova.

Απελάσεις διπλωματών

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Απριλίου, δώδεκα υπάλληλοι της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης κηρύχθηκαν personae non gratae.
Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόταν ότι «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις και της Σύμβασης της Βιέννης του 1963 για τις Προξενικές Σχέσεις».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova τόνισε σε σχόλιό της ότι η απέλαση των διπλωματών ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες θυσιάστηκαν στη «διατλαντική αλληλεγγύη».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης