Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παράθυρο» από ΗΠΑ για επαφή Biden με Erdogan: «Πολύ πιθανή» μια συνάντηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Παράθυρο» από ΗΠΑ για επαφή Biden με Erdogan: «Πολύ πιθανή» μια συνάντηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ενδεχόμενη συνάντηση του Biden με τον Erdogan παρουσιάζει και ελληνικό ενδιαφέρον

Σχετικά Άρθρα

«Παράθυρο» για συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Jοe Biden, με τον Τούρκο ομόλογο του, Recep Tayyip Erdogan, ανοίγουν οι ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, «είναι πολύ πιθανό» να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα υπό εξέταση ζητήματα θα επιλυθούν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ώστε η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».
Ο Sullivan δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στη νότια Γερμανία ότι ο Biden παρακολουθεί «πολύ στενά» μια έντονη διπλωματική κινητικότητα γύρω από το θέμα.

Συνάντηση με... ελληνικό ενδιαφέρον

Ενδεχόμενη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας θα παρουσιάσει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η Άγκυρα έχει εκφράσει την έντονη ενοχλησή της για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο αλλά και η έμμεση αναφορά του στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας παρουσιάζοντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον χάρτη «Γαλάζια Πατρίδα».
Κατά συνέπεια, μια φωτογραφία ένθερμου χαιρετισμού ή κάποιας συνάντησης θεωρείται πως θα βοηθούσε τον Τούρκο πρόεδρο στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής. Επί του παρόντος, πάντως, δεν έχει καθοριστεί διμερής συνάντηση Biden με Erdogan, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης