Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκλείει ειρήνη στην Ουκρανία ο Johnson, αλλά ο Zelensky ζητά να τελειώσει ο πόλεμος πριν τον χειμώνα

Αποκλείει ειρήνη στην Ουκρανία ο Johnson, αλλά ο Zelensky ζητά να τελειώσει ο πόλεμος πριν τον χειμώνα
O Johnson υποστηρίζει πως αν ο Putin δεν χάσει στην Ουκρανία, θα επεκτείνει τον πόλεμο και σε άλλα κράτη
Σχετικά Άρθρα

(upd2 ) Την θέση πως δεν υπάρχει κανένα deal που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου της G7 που γίνεται στη Γερμανία, τη στιγμή πάντως που ο Zelensky στο μήνυμα του προς τους ηγέτες των 7 ισχυρότερων κρατών, επισήμανε ότι αυτό που θέλει είναι να τελειώσει ο πόλεμος πριν από την έλευση του χειμώνα, το αργότερο έως το τέλος του 2022.
Είναι προφανές πως αυτό που φοβίζει τόσο την Ουκρανία όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι «πώς θα βγει ο χειμώνας» ιδιαίτερα εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου, ενώ και η προέλαση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, τη στιγμή που εδραιώνεται και η κυριαρχία στο νότο, και συγκεκριμένα, σε Kherson και Zaporizhzia, προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία για νέες απώλειες εδαφών για το Κίεβο.

Επιμένει στο όχι ο Johnson

Παρόλο αυτά ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson εξακολουθεί να διαμηνύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει κανένα deal που ο πρόεδρος Zelensky να μπορεί πραγματικά να κάνει.
Συνεπώς υπό αυτές τις συνθήκες, η G7 και αυτοί που υποστηρίζουν την Ουκρανία σε όλο τον κόσμο, πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν τους Ουκρανούς να ξανακτίσουν την οικονομία τους, να εξάγουν το σιτάρι τους και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους» υποστήριξε ο Johnson, ο οποίος σχετικά με τις στρατιωτικές εξελίξεις στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
«Όμως η Ουκρανία έχει δείξει μια απίστευτη ικανότητα να απωθεί τους Ρώσους και να αλλάζει τις στρατιωτικές ισορροπίες» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Μ. Βρετανία διατυπώνει την θέση πως η Ουκρανία δεν πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, εάν πρώτα δεν καταφέρει το Κίεβο να βρίσκεται σε θέση ισχύος όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εκπληκτική η στήριξη

Επιπλέον, ο Johnson, ο οποίος έχει αποδειχθεί ο πιο φανατικός υποστηρικτής της Ουκρανίας, τονίζοντας πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Ουκρανία να υπαναχωρήσει στις πιέσεις της Ρωσίας, διότι αυτό θα ανοίξει την όρεξη του Ρώσου προέδρου, εξέφρασε την έκπληξη του για την ενότητα των κρατών –μελών της G7.
«Και αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν η εκπληκτική συνέπεια της αποφασιστικότητάς μας, η συνεχιζόμενη ενότητα της G7 – που πραγματικά έλαμψε στις συνομιλίες» υπογράμμισε ο Johnson, ο οποίος εξέφρασε την θέση πως αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί.
Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου στις 19 Ιουνίου 2022, ο Johnson υποστήριξε ότι η πρόσφατη ομιλία του Ρώσου Προέδρου Putin για την 350η επέτειο από τη γέννηση του Πέτρου του Μεγάλου έδειξε ότι ο Putin «δεν θα σταματήσει να διαμελίζει την Ουκρανία» εάν η Ρωσία επικρατήσει στον πόλεμο.
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο και υιοθέτησε τη θεωρία ότι η Ρωσία έχει το αιώνιο δικαίωμα να «πάρει πίσω» κάθε έδαφος που κατοικήθηκε ποτέ από «Σλάβους», ένα δόγμα που θα επέτρεπε την κατάκτηση τεράστιων εκτάσεων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Zelensky: Ο πόλεμος να τελειώσει πριν τον χειμώνα

Πάντως και παρά τα όσα είπε ο Johnson, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky φέρεται να υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη G7 ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει πριν την έλευση του χειμώνα.
Όπως είπε ο Zelensky, οι συνθήκες στο πεδίο των μαχών θα γίνουν πιο σκληρές για τα στρατεύματα του και κάλεσε τους ηγέτες των κρατών μελών της G7 να κάνουν ότι μπορούν έτσι ώστε ο πόλεμος να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να ζήτησε βοήθεια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την προμήθεια συστημάτων αντι - αεροπορικής άμυνας και για τη συνδρομή τους ως προς την εξαγωγή των σιτηρών, ενώ έθεσε και πάλι θέμα εγγυήσεων ασφαλείας για την χώρα του.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε επίσης από τα κράτη μέλη της G7 να εντείνουν τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης