Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Γιατί οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους G7 για embargo στο χρυσό της Ρωσίας - Τι προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Αποκάλυψη: Γιατί οι ΗΠΑ  ασκούν πιέσεις στους G7 για embargo στο χρυσό της Ρωσίας -  Τι προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Η επιστροφή του «κανόνα του χρυσού» μέσω της αγοράς εμπορευμάτων και οι εξαγωγές στην Ασία

Σχετικά Άρθρα

Διαρκές Upd.Εχοντας πυροδοτήσει εκτόξευση στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ρεκόρ δαπανών για ενεργειακή προϊόντα σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας - οι οποίες απέτυχαν θεαματικά, επιτρέποντας στη Μόσχα να αποκομίσει κέρδη ρεκόρ από τις εξαγωγές ενέργειας αλλά και στην Κίνα και την Ινδία να αγοράσουν πετρέλαιο πολύ κάτω από τις τιμές spot - ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden στη Σύνοδο των G7 στη Γερμανία ανακοίνωσε την πρότασή του για embargo στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού ώστε να «επιβληθεί περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία».
Η απαγόρευση εισαγωγής θα ισχύει για τον χρυσό που φεύγει από τη Ρωσία για τις χώρες της G7 θα κωδικοποιηθεί νομοθετικά από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κόστος στον Putin για να του στερήσουν τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε ο Biden στο Twitter, την πρώτη ημέρα της συνάντησης της G7 στη Γερμανία.
Μια επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αργότερα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τη Κυριακή 27 Ιουνίου 2022.
Πrοηγουμένως, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ιαπωνία αποφάσισαν να επιβάλουν απαγόρευση στην εισαγωγή χρυσού από τη Ρωσία.

Στα 19 δισ. το ετήσιο  κόστος 

Την ίδια ώρα ο  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε ότι το embargo των κρατών της G7 στις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία θα στερήσει από τη χώρα περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022.
Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία που ανακοινώνουν επηρεάζει το δεύτερο πιο κερδοφόρο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας μετά τον ενεργειακό τομέα, στερώντας από την οικονομία περίπου 19 δισ.δολάρια.

Οι ενστάσεις της ΕΕ

Την ίδια ώρα, η ΕΕ διατυπώνει της ενστάσεις της: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Charles MIchel απο τη σύνοδ της 6-7, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε: «Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός.«Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς».

Συμβολικού χαρακτήρα...

«Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού χρυσού, μια σημαντική εξαγωγiκή δραστηριότητα η αξία της οποίας κυμαίνεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Ενώ οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές στον χρυσό από τον δεύτερο μεγαλύτερο εξορύκτη χρυσού στον κόσμο, η δέσμευση της G7 θα σηματοδοτήσει μια πλήρη αποβολή της Ρωσίας από τα δύο κορυφαία παγκόσμια κέντρα διαπραγμάτευσης του χρυσού παγκοσμίως, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, σε μία μια καθαρά συμβολική κλιμάκωση κατά μείζονα λόγο.

Οι υφιστάμενες κυρώσεις

«Αυτό που κάνει είναι να επισημοποιήσει αυτό που η αγορά του χρυσού το έχει ήδη κάνει ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Adrian Ash, επικεφαλής έρευνας στη χρηματιστηριακή BullionVault.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο η LBMA, ή London Bullion Market Association, αφαίρεσε τα ρωσικά διυλιστήρια χρυσού από τον κατάλογο των συναλλασσόμενων.
Ως αποτέλεσμα, οι διμερείς συνλλαγές σε χρυσό μεταξύ Ρωσίας και Λονδίνου έχουν καταστεί σχεδον μηδενικές από την εισβολή στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ένα εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον Biden στις 15 Απριλίου απαγορεύει ρητά τις Η.Π.Α. άτομα από τη συμμετοχή σε συναλλαγές που σχετίζονται με τον χρυσό στις οποίες εμπλέκεται η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το Εθνικό Ταμείο Περιουσίας της χώρας ή το υπουργείο Οικονομικών της.
Ενώ οι βιομηχανίες θεωρητικά μπορούσαν ακόμα να εισάγουν απευθείας ρωσικό χρυσό, τα περισσότερα απέχουν από τη δραστηριότητα αυτή.
Οι ελβετικές επιχειρήσεις, που κυριαρχούν στην αγορά, αρνήθηκαν ότι τα μέλη της αγόρασαν χρυσό από τη Ρωσία αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο χρυσός της Ρωσία είχε εισέλθει στη χώρα.

Οικονομική πίεση

Σϋμφωνα με πηγές κοντά στην κυβέρνηση Biden, αν και δεν φέρνει τόσα χρήματα όσο ενέργεια, ο χρυσός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τη ρωσική οικονομία. Ο περιορισμός των εξαγωγών στις οικονομίες της G7 θα προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική πίεση στη Ρωσία καθώς διεξάγει τον πόλεμο».

Οι αγοραστές από την Ασία και η αποδολαριοποίηση

Αυτό, φυσικά, είναι λάθος: οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού τα τελευταία χρόνια δεν ήταν οι χώρες της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία), πολλές από τις οποίες αφελώς έχουν πωλήσει όλα τα αποθέματα χρυσού.
Αντίθετα, όλες οι αγορές έγιναν από κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμενων χωρών (όπως η Ινδία και η Τουρκία, και φυσικά η Κίνα, η οποία ωστόσο έχει τη συνήθεια να αποκαλύπτει το πραγματικό της απόθεμα χρυσού κάθε δεκαετία περίπου) που προετοιμάζονται αθόρυβα να κάνουν ό,τι κάνει η Ρωσία αποδολαριοποιώντας την οικονομίας και αντ' αυτού κατανέμει ta assets της σε ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς αντισυμβαλλόμενο.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα και η αποτυχία της Ευρώπης

Όσο για τη Ρωσία, η κεντρική της τράπεζα υπήρξε επιθετικός αγοραστής χρυσού, όχι πωλητής, και αν μη τι άλλο, η απόφαση του Biden θα κάνει την αγορά χρυσού φθηνότερη για τους φίλους της Ρωσίας και πολύ πιο ακριβή για Ρώσοι εχθροί.
Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι είναι επίσης περιορισμένοι στο τι μπορούν να κάνουν λόγω της εξάρτησής τους από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευθεί να απεξαρτηθούν σταδιακά από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά πολύ απλά δεν μπορούν....
Και ειρωνία είναι ότι ενώ οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αγοράζουν περισσότερο χρυσό για να προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των νομισμάτων τους ενόψει του μαζικού τσουνάμι του τυπώματος από τις κεντρικές τραπεζες που αναμένεται όταν ξεκινήσει η επόμενη ύφεση, τώρα αυτοαποκλείονται οικειοθελώς από το να μπορέσουν να το κάνουν.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και αγορά μετάλλων

Όσον αφορά την «τιμωρία» της Ρωσίας στο διάγραμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ έναντι Ρωσίας: μαντέψτε ποιος έχει πλεόνασμα ρεκόρ και ποιος έχει έλλειμμα ρεκόρ.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ειδικά εάν ο Biden αποφασίσει να πλήξει και άλλες ρωσικές εξαγωγές μετάλλων.
Υπενθυμίζουμε ότι, σε αντίθεση με τον χρυσό, οι εξαγωγές άλλων μετάλλων από τη Ρωσία, όπως ο χαλκός, το νικέλιο και το παλλάδιο συνεχίστηκαν αδιάκοπα, καθώς η Ρωσία είναι απλώς αναντικατάστατη σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού και η βιομηχανία εμπορευμάτων πρέπει να διαχειρισθεί τη μακροχρόνιας σχέση με έναν σημαντικό προμηθευτή πρώτες ύλες του κόσμου.
Όσο για την τιμή του χρυσού, τι θα συμβεί όταν το δεύτερο μεγαλύτερο κράτος εξόρυξης χρυσού στον κόσμο και μια σημαντική πηγή προμήθειας αποκοπεί από τη δυτική αγορά. ακόμα κι αν εξακολουθεί να του επιτρέπεται να συναλλάσσεται ελεύθερα με τον "υπόλοιπο κόσμο" που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του πληθυσμού:
Πιθανότατα απλώς θα ενισχύσει τις πωλήσεις στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή, και οι όπου με χαρά θα αγοράζουν σε ανταγωνιστικές τιμές ρωσικό χρυσό;
Τι θα συμβεί;
Θα μάθουμε στα επόμενα εικοσιτετράωρα .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης