Διεθνή

ΗΠΑ – Οικονομικός πόλεμος: Απόφαση στη σύνοδο των G7 για embargo στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

ΗΠΑ – Οικονομικός πόλεμος: Απόφαση στη σύνοδο των G7 για embargo στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

Η ανακοίνωση θα γίνει στη σύνοδο που ξεκινά την Κυριακή 26 Ιουνίου στη Γερμανία

Σχετικά Άρθρα

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και οι άλλοι ηγέτες της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Κρατών (G7) θα συμφωνήσουν να ανακοινώσουν απαγόρευση νέων εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία, στο πλαίσιο ενός νέου κύματος κυρώσεων στη Ρωσία.
Οι ηγέτες θα ανακοινώσουν την κοινή δέσμευση στη σύνοδο κορυφής των G7 στη Γερμανία που ξεκινά την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters και του Bloomberg το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει απαγόρευση την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 για τις τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Οι νέοι προορισμοί

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν έχουν ήδη κλείσει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ στον χρυσό από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξόρυξης χρυσού στον κόσμο.
Αυτό ώθησε τη βιομηχανία χρυσού της Ρωσίας να αναζητήσει νέους προορισμούς πωλήσεων, όπως η εξαγωγή περισσότερων στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή, που δεν αποτελούν μέλη της ομάδας των G7.

Αποκοπή από Νέα Υόρκη και Λονδίνο

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη κίνηση θα σηματοδοτήσει μια πλήρη αποκοπή μεταξύ της Ρωσίας και των δύο κορυφαίων εμπορικών κέντρων του κόσμου, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.
Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τα πολύτιμα μέταλλα της Ρωσίας, με 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό πέρυσι.
Από την εισβολή στην Ουκρανία, συναλλαγές σε χρυσό μεταξύ Ρωσίας και Λονδίνου έχουν σχεδόν μηδενισθεί.
Η Ένωση Αγοράς χρυσού του Λονδίνου, η οποία θέτει τα πρότυπα για την αγορά του Λονδίνου, προσέθεσε τα ρωσικά ορυχεία χρυσού σε μια «μαύρη λίστα» όσον αφοροά τις εισαγωγές. 77a18e4a1f1d90a7e7c3a3239b09166f.webp

Τα ρωσικά αποθέματα των 140 δισ. δολ

Η Ρωσία διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο σε χρυσό.
Για την ακρίβεια, διαθέτει 2.300 τόνους χρυσού, συνολικής αξίας σχεδόν 140 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση του Business Insider.
Η Μόσχα συσσώρευσε τα τεράστια αποθέματα χρυσού τα τελευταία 15 χρόνια, ώστε αυτά να αποτελέσουν μία οικονομική εξασφάλιση για την χώρα.
Όμως οι κυρώσεις δεν επιτρέπουν στη Ρωσία να κεφαλαιοποιήσει τα αποθέματά της.
«Για αυτό το λόγο αγόρασαν τον χρυσό τους.
Προοριζόταν για μια κατάσταση σαν και αυτή», εξηγεί στο Bloomberg ο Fergal O’Connor, καθηγητής του Cork University Business School.
«Αλλά εάν κανείς δεν θέλει να μπει σε συναλλαγή μαζί σου, δεν έχει αξία».
Αυτό όμως για πόσο διάστημα θα εξακολουθήσει να συμβαίνει;
Όχι για πολύ και ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο αποκλεισμός

Από το Μάρτιο, η αγορά χρυσού του Λονδίνου απαγόρευσε όλες τις ράβδους που έρχονται από τη Ρωσία, ουσιαστικά αποκλείοντας τη χώρα από το διεθνές εμπόριο χρυσού.
Η αμερικανική Γερουσία ακολούθησε τότε την κίνηση αυτή με ένα νέο νομοσχέδιο που απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή με ρωσικό χρυσό.

Το οικονομικό «όπλο»

«Οι μεγάλες θέσεις της Ρωσίας σε χρυσό είναι ένα από τα λίγα assets που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Putin για να αποτρέψει την περαιτέρω κατάρρευση της οικονομίας της χώρας του», επισήμανε ο Γερουσιαστής Angus King.
«Επιβάλλοντας κυρώσεις σε αυτά τα αποθέματα, απομονώνουμε περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία και αυξάνουμε τη δυσκολία για την όλο και πιο ακριβή στρατιωτική επιχείρηση του Putin».

Η αξία του ρουβλιού

Ακόμα και χωρίς αγοραστές από το εξωτερικό, φαίνεται ότι η εγχώρια ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς οι Ρώσοι σπεύδουν να ανταλλάξουν τα ρούβλια με ράβδους χρυσού, για να προστατευτούν από την πτώση του νομίσματος.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Credit Suisse, Zoltan Pozsar, εάν το ρούβλι συνεχίσει να πέφτει, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της ώστε ουσιαστικά, να επιστρέψει στον κανόνα του χρυσού.

Ο ΦΠΑ

«Η ζήτηση του πληθυσμού για την αγορά ράβδων χρυσού αυξήθηκε, εξαιτίας κυρίως της κατάργησης του ΦΠΑ σε αυτές τις συναλλαγές», επισημαίνει η κεντρική τράπεζα.
Η Τράπεζα της Ρωσίας επανεκκίνησε τις αγορές χρυσού στην εσωτερική αγορά πολύτιμων μετάλλων στις 28 Φεβρουαρίου 2022, μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αναστολή της.
Ακολούθως αποφασίστηκε η κατάργηση του ΦΠΑ στις αγορές χρυσού από ιδιώτες, μετά την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς.
Το μέτρο αυτό έχει στόχο να αποφευχθούν οι αθρόες αγορές ξένων νομισμάτων από τον πληθυσμό, οι οποίες εξασθενούν ακόμη περισσότερο το εθνικό νόμισμα.

Ινδία και Κίνα θα καλύψουν το κενό;

Η Μόσχα ενδέχεται να στρέψει το βλέμμα της προς ανατολάς, συγκεκριμένα προς την Ινδία ή την Κίνα, σύμφωνα με το στέλεχος της CPM Group, Jeff Christian.
«Η Ρωσία μπορεί να πουλήσει χρυσό μέσω του Shanghai Gold Exchange, αν και οποιεσδήποτε συναλλαγές θα είναι περιορισμένες», σημειώνει.
Η πιθανότητα δευτερευουσών κυρώσεων εκ μέρους της Ουάσινγκτον, όμως, μπορεί να κλείσει το δίαυλο προς την Κίνα και την Ινδία.
Η Δύση στοχοποιεί τη ρωσική αγορά χρυσού και μέσω του London Bullion Market Association (LBMA) και του CME Group, τα οποία απαγόρευσαν την πρόσβαση στα ρωσικά χυτήρια, «κλειδώνοντας» την πρόσβαση του ρωσικού πολύτιμου μετάλλου στις αγορές του Λονδίνου και των ΗΠΑ.
Το LBMA έχει άρει την πρόσβαση χυτηρίων συγκεκριμένων χωρών στην αγορά στο παρελθόν.
Παρόμοια απόφαση ελήφθη πέρυσι για τα χυτήρια του Κιργιστάν, το οποίο στράφηκε προς τα ελβετικά χυτήρια για την παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου.
Τουλάχιστον ένα ελβετικό χυτήριο δε δέχθηκε την πρόταση, λόγω φόβων για κυρώσεις εκ μέρους του LBMA.

Ανάλογες περιπτώσεις

Παρόμοια στροφή σε χρυσό είχε κάνει και ο Moammar Qaddafi κατά τη διάρκεια της επανάστασης στη Λιβύη.
Σε παράλληλη αποφυγή των κυρώσεων προσπάθησε να στραφεί και το Ιράν μέσω της τουρκικής τράπεζας Halkbank το 2019, ενώ η Βενεζουέλα προσπαθεί να επανακτήσει την πρόσβαση στα αποθέματα χρυσού της που βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της BOE, αν και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Hugo Chavez έχει από τότε επαναπατρίσει το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού στη χώρα.
Gold Market Commentary | Seeking Alpha - Jnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης