Τελευταία Νέα
Διεθνή

Chalk (ΔΝΤ): Αν η οικονομία των ΗΠΑ μπει σε ύφεση, θα είναι «σχετικά.. σύντομη» και μέτρια

Chalk (ΔΝΤ): Αν η οικονομία των ΗΠΑ μπει σε ύφεση, θα είναι «σχετικά.. σύντομη» και μέτρια
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ για το 2022: στο 2,9% αντί για 3,7% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο και θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν «για λίγο» μια ύφεση.
Σχετικά Άρθρα
Εάν η οικονομία των ΗΠΑ γνωρίσει ύφεση, θα είναι πιθανότατα «σχετικά σύντομη», με μόνο μέτρια αύξηση της ανεργίας και ίσως μοιάζει με την κάμψη της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δήλωσε χθες Παρασκευή 24 Ιουνίου αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Nigel Chalk, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος του ΔΝΤ για το Δυτικό Ημισφαίριο, δήλωσε ότι το βάθος οποιασδήποτε ύφεσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σοκ που θα ωθούσε την οικονομία των ΗΠΑ μακριά από την προβλεπόμενη από το ΔΝΤ πορεία για οριακή αποφυγή της ύφεσης, επισημαίνοντας ότι οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών θα παρείχαν ένα «μαξιλάρι».

«Υπάρχουν πολλές αποταμιεύσεις στο σύστημα που θα συνέβαλαν στη στήριξη της ζήτησης, ενώ ιστορικά υπάρχει στενότητα στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Chalk σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
«Δεδομένου, λοιπόν, ότι όλα αυτά θα συνέβαλαν στη στήριξη της οικονομίας, στην περίπτωση που αυτή δεχόταν πλήγμα από ένα αρνητικό σοκ, θα περνούσε σχετικά γρήγορα και θα ακολουθούσε μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη στη συνέχεια», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ για το 2022: στο 2,9% αντί για 3,7% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο και
θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν «για λίγο» μια ύφεση.

Στην ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, αντί για 3,7%, που ήταν η πρόβλεψή του τον Απρίλιο.
Για το 2023, το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,7% αντί για 2,3% και το 2024 κατά 0,8%.
Τον περασμένο Οκτώβριο, πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 και πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ για το 2022.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι στενός ο δρόμος για να αποφύγουμε την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Ταμείου, Kristalina Georgieva, επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλος ο βαθμός της αβεβαιότητας για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.
«Η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία και πλήττεται από σοβαρούς κραδασμούς λόγω της ρωσικής εισβολής και των lockdown στην Κίνα.

Περαιτέρω αρνητικοί κραδασμοί θα έκαναν αναπόφευκτα πιο δύσκολη την κατάσταση», πρόσθεσε η Georgieva.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι από τις συζητήσεις της με την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen και τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell «δεν έμεινε καμία αμφιβολία ότι έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον πληθωρισμό».
Σύμφωνα με τη Fed, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι τριπλάσιος από το 2%, τον στόχο που έχει θέσει η ομοσπονδιακή τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης