Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση ανατρέπει το δικαίωμα στην άμβλωση μετά από 50 χρόνια - Διάγγελμα Biden

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση ανατρέπει το δικαίωμα στην άμβλωση μετά από 50 χρόνια - Διάγγελμα Biden
Η αμφιλεγόμενη αλλά αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου δίνει στα μεμονωμένα κράτη την εξουσία να θεσπίζουν τους δικούς τους νόμους για τις αμβλώσεις χωρίς να ανησυχούν ότι θα έρθουν σε αντίθεση με τον «Roe», το οποίο επί σχεδόν μισό αιώνα επέτρεπε τις αμβλώσεις κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης
Σχετικά Άρθρα

Το Ανώτατο Δικαστήριο (SCOTUS) με μια απόφαση 6-3 πλειοψηφίας υπέρ των Συντηρητικών δικαστών ανέτρεψε την αποκαλούμενη απόφαση «Roe v. Wade» δηλαδή την απόφαση - ορόσημο που καθιέρωσε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ το 1973.
Η αμφιλεγόμενη αλλά αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου δίνει στα μεμονωμένα κράτη την εξουσία να θεσπίζουν τους δικούς τους νόμους για τις αμβλώσεις χωρίς να εμποδίζονται πλέον λόγω της απόφασης «Roe», η οποία επί σχεδόν μισό αιώνα επέτρεπε τις αμβλώσεις κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.
Σχεδόν οι μισές πολιτείες αναμένεται να θέσουν εκτός νόμου ή να περιορίσουν αισθητά τις αμβλώσεις ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. 
Άλλα κράτη σχεδιάζουν να διατηρήσουν πιο φιλελεύθερους κανόνες που διέπουν τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.
«Το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση. Η απόφαση Roe και Casey απορρίπτονται και η εξουσία ρύθμισης των αμβλώσεων επιστρέφεται στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του», αναφέρεται σε αναλυτικό πρόγραμμα της γνωμοδότησης.
Ο δικαστής Samuel Alito, όπως ήταν αναμενόμενο, έγραψε την άποψη της πλειοψηφίας που... εκτόπισε τον νόμο. 
Στην απόφαση αυτή συμμετείχαν και οι πέντε άλλοι συντηρητικοί στο ανώτατο δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου δικαστή John Roberts.

Έκτακτο διάγγελμα Biden 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Joe Biden θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους Αμερικανούς πολίτες έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Ο Πρόεδρος Biden θα κάνει δηλώσεις στις 12:30 μ.μ. ET σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ανατροπή του Οργανισμού Υγείας Γυναικών Dobbs εναντίον Jackson για την ανατροπή της Roe v. Wade» αναφέρει το σχετικό μήνυμα στο Twitter.

 


Η αντίδραση του Barack Obama

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, επέκρινε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι το δικαστήριο, «όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος απέναντι στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».

Pelozi: «Εξωφρενική και σπαρακτική» – Θα την κάνει θέμα των ενδιάμεσων εκλογών

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, N. Pelozi δήλωσε ότι η «σκληρή απόφαση» του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ανατρέπει την υπόθεση για τις αμβλώσεις, είναι «εξωφρενική και σπαρακτική».
«Σήμερα, το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Ανώτατο Δικαστήριο πέτυχε τον σκοτεινό και ακραίο στόχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να αφαιρέσει από τις γυναίκες το δικαίωμα να λαμβάνουν οι ίδιες αποφάσεις για την αναπαραγωγική τους υγεία. Εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ, του Μιτς Μακόνελ, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της υπερπλειοψηφίας τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Αμερικανίδες έχουν σήμερα λιγότερη ελευθερία από τις μητέρες τους», ανέφερε η Πελόζι σε δήλωσή της.
Η πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να «κατοχυρώσουν τη Roe v. Wade στο νόμο».
«Οι θεμελιώδεις αποφάσεις μιας γυναίκας για την υγεία της είναι δικές της, σε συνεννόηση με τον γιατρό της και τα αγαπημένα της πρόσωπα – και όχι για να υπαγορεύονται από ακροδεξιούς πολιτικούς», υπογράμμισε.
«Αυτή η σκληρή απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών είναι στην ψηφοφορία αυτού του Νοεμβρίου», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Η θέση της Νέας Υόρκης

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, απάντησε στην ανατροπή της απόφασης, με μία υπόσχεση:

«Η φαύλη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade είναι μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία αυτού του έθνους. Μην κάνετε κανένα λάθος: Ενώ άλλες πολιτείες αφαιρούν το θεμελιώδες δικαίωμα στην επιλογή, η Νέα Υόρκη θα είναι πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για όποιον επιθυμεί άμβλωση», έγραψε στο Twitter η Τζέημς.

Και προσέθεσε: «Θα εργαστώ ακούραστα για να διασφαλίσω ότι οι πιο ευάλωτοι και οι άνθρωποι από εχθρικές Πολιτείες θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη σωτήρια φροντίδα. Όλοι σε αυτό το έθνος αξίζουν το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το σώμα τους».


Καθημερινές διαδηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την αποκάλυψη των διαθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ για να εκφράσουν την οργή τους μπροστά στην έδρα του ύπατου δικαστικού θεσμού των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, που πλέον προστατεύεται από μεταλλικό φράκτη.
Ορισμένοι διαδηλωτές μετέφεραν τις διαμαρτυρίες τους και μπροστά στα σπίτια των συντηρητικών δικαστών.
Ο Joe Biden δεσμεύθηκε να εμπλακεί προσωπικά στην μάχη και κάλεσε τους Αμερικανούς «να επιλέξουν υποψήφιους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση» κατά τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ελπίζοντας σε διεύρυνση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, που θα κάνει δυνατή την θέσπιση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα προστατεύει την πρόσβαση στην άμβλωση.
Ωστόσο στις εκλογές θεωρείται πολύ πιθανόν ότι οι Δημοκρατικοί θα απολέσουν την ισχνή τους πλειοψηφία στο Κογκρέσο.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε μεν το φθινόπωρο νόμο που εγγυάται την πρόσβαση στην άμβλωση σε ολόκληρη την χώρα, αλλά το νομοσχέδιο καταψηφίσθηκε στην Γερουσία όπου οι Δημοκρατικοί δεν διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία.
Ο Roe v. Wade, 410 U.S. 113, ήταν μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών γενικά προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση.

Η απόφαση της 24ης Ιουνίου 2022:

Όλη_η_απόφαση.pdf

usa-abortion.jpg.webp

Η πλειοψηφία των Συντηρητικών και ο... Trump 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Trump «μεταμόρφωσε» το δικαστήριο διορίζοντας τρεις νέους δικαστές, δίνοντας στους συντηρητικούς πλειοψηφία 6-3.
Η σημερινή άποψη του δικαστηρίου, μπορεί μέσα σε δύο μήνες να απορρίψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, επιστρέφοντας στις πολιτείες την εξουσία να νομοθετούν για το θέμα αυτό.
Τουλάχιστον 12 από αυτές έχουν «νόμους ενεργοποίησης» που απαγορεύουν αυτομάτως όλες τις αμβλώσεις. Μετά από αυτές, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες.
αρχείο_λήψης_7.jpg

Οι προφορικές αγορεύσεις στην υπόθεση Dobbs κατά Jackson Women's Health Organisation, μια υπόθεση από το Μισισιπή που επέστρεψε την άμβλωση στο Ανώτατο Δικαστήριο, άρχισαν την 1η Δεκεμβρίου.
Από το 2021 έχουν τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον 70 περιορισμοί σε 14 πολιτείες. Ένας από αυτούς -μια σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση στις έξι εβδομάδες κύησης, πριν πολλές γυναίκες γνωρίζουν ότι είναι έγκυες- έγινε νόμος στο Τέξας.
Ο εν λόγω νόμος στην υπόθεση Dobbs, ο νόμος για την ηλικία κύησης, είναι ήπιος συγκριτικά: απαγορεύει την άμβλωση μετά την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αλλά δίνει στη συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου την ευκαιρία να αφανίσει το δικαίωμα στην άμβλωση που αναγνωρίστηκε πριν από σχεδόν 50 χρόνια.
Στην υπόθεση Roe, οι δικαστές προσπάθησαν να εξισορροπήσουν το δικαίωμα της γυναίκας στην ιδιωτική ζωή όσον αφορά την εγκυμοσύνη της με το συμφέρον της πολιτείας να προστατεύσει τη δυνητική ζωή.
Ο δικαστής Harry Blackmun και οι συνάδελφοί του έκριναν ότι οι πολιτείες μπορούν να απαγορεύσουν την άμβλωση στο σημείο "βιωσιμότητας" -το στάδιο κατά το οποίο ένα έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας, τότε περίπου 27 εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης, αλλά τώρα γύρω στις 23-24.
Το 1992, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση Planned Parenthood κατά Casey, μια άλλη υπόθεση αμβλώσεων, οι υπέρμαχοι της άμβλωσης προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα. Όμως το δικαστήριο εξέπληξε τους παρατηρητές εμμένοντας σε μεγάλο βαθμό στη Roe. Επέτρεψε ορισμένους περιορισμούς (όπως η 24ωρη περίοδος αναμονής πριν από την άμβλωση), αλλά κήρυξε αντισυνταγματικά τα "ουσιώδη εμπόδια" στη διαδικασία, όπως η απαίτηση από μια γυναίκα να ενημερώνει τον σύζυγό της πριν προβεί σε διακοπή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης