Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριστικό τέλος στο veto της Βουλγαρίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οριστικό τέλος στο veto της Βουλγαρίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Σε επόμενο στάδιο, η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Petvov

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα 24 Ιουνίου υπέρ της άρσης του veto στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την έναρξη των συνομιλιών.
«Η απόφαση ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 21 αποχές», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.
Σε επόμενο στάδιο, η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Petvov ο οποίος είχε δηλώσει χθες πως θα ενεργήσει «γρήγορα».

Η αλλαγή... πλεύσης

Τη ψήφος του βουλγαρικού κοινοβουλίου επέτρεψε η μεταστροφή δύο αντιπολιτευόμενων βουλγαρικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων αυτό του πρώην πρωθυπουργού Borisov, σε ένα πλαίσιο μεσολάβησης της Γαλλίας, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το συμβιβασμό που βρίσκεται στο τραπέζι, τα Σκόπια οφείλουν κυρίως να δεσμευθούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα της χώρας ώστε να περιλάβουν τους Βουλγάρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και «να θέσουν σε εφαρμογή» μια συνθήκη φιλίας του 2017, που έχει στόχο να εξαλειφθούν οι ομιλίες μίσους.
Κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, ο Ivanov, πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Βουλγαρία, το οποίο είχε την πρωτοβουλία για την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, είχε καλέσει τα κόμματα «να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία» να επιλύσουν το ζήτημα πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας στις 30 Ιουνίου.
«Σε τελευταία ανάλυση, είναι προς το συμφέρον μας να προσφέρουμε μια προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης