Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Τελειώνει ο χρόνος του Johnson – Οδυνηρές ήττες για Τόρις σε δημοτικές εκλογές

Μ. Βρετανία: Τελειώνει ο χρόνος του Johnson – Οδυνηρές ήττες για Τόρις σε δημοτικές εκλογές
Δεν παραιτείται ο Johnson το μήνυμα από τη Downing Street, αλλά παραιτούνται κορυφαία στελέχη των Τόρις
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μια ακόμα μεγάλη πολιτική ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson και το κόμμα του, οι Συντηρητικοί, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Wakefield στη βόρεια Αγγλία και στο  Tiverton – Honiton, στα νοτιοδυτικά της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη Μ. Βρετανία απέναντι στον Johnson και στο κυβερνών κόμμα.
Και ενώ ο Johnson απορρίπτει ως τρελή ιδέα κάθε σκέψη παραίτησης του, υποστηρίζοντας πως ακούει τους ψηφοφόρους αλλά συνεχίζει, κορυφαία στελέχη του κόμματος παραιτούνται αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη νέα μεγάλη πολιτική ήττα.
Συγκεκριμένα, στο Tiverton – Honiton, το οποίο ήταν «προπύργιο» των Συντηρητικών για πάνω από έναν αιώνα, νικητές αναδείχθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με μια διαφορά περίπου 24.000 ψήφων, ενώ στο Wakefield, πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν οι Εργατικοί με 5.000 ψήφους διαφορά.

Εργατικοί: Έχουν ξεμείνει από ενέργεια οι Τόρις

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Εργατικών, Keir Starmer υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο Wakefield δείχνει ότι η χώρα έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη της στους Συντηρητικούς, επισημαίνοντας πως αυτό δείχνει πως «το Συντηρητικό κόμμα έχει ξεμείνει από ενέργεια και ιδέες».
«Το Wakefield ψήφισε τους Εργατικούς επειδή έχουμε τις λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο βρετανικός λαός» είπε ο Starmer.

Φιλελεύθεροι: Γράψαμε πολιτική ιστορία…

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ed Davey υποστήριξε ότι «οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έγραψαν πολιτική ιστορία με αυτή την εκπληκτική νίκη».
«Είναι μια νίκη που σε ενδιάμεσες εκλογές δεν έχει δει ποτέ η χώρα μας.
Το αποτέλεσμα πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα αφύπνισης για τους βουλευτές των Συντηρητικών, το οποίο δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν.
Ο λαός του Tiverton – Honiton μίλησε για όλη την χώρα» είπε ο Davey.

Παραιτήσεων κορυφαίων Τόρις

Το αποτέλεσμα σε αυτές τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έρχεται να επιβεβαιώσει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη βρετανική κοινή γνώμη απέναντι στον πρωθυπουργό Boris Johnson, ενώ εκτιμάται πως θα αναζωπυρώσει την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς αρχίζει να αμφισβητείται έντονα η ικανότητα του Johnson να αναδεικνύεται νικητής στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Άλλωστε κατά την πρόσφατη πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει σε βάρος του οι Συντηρητικοί βουλευτές (κατόπιν και του σάλου που προκλήθηκε από την υπόθεση του partygate), ο Johsnon μπορεί να επιβίωσε, αλλά μέτρησε 148 βουλευτές από τους συνολικά 359, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του από την αρχηγία του κόμματος και συνεπώς και από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Και αν από τη Downing Street λίγο μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, έσπευσαν να αναφέρουν πως ο Boris Johnson απέρριπτε ως τελείως «τρελή» την ιδέα να υποβάλλει την παραίτηση του, ήδη άρχισαν οι παραιτήσεις άλλων στελεχών του κόμματος.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Oliver Dowden υπέβαλε την παραίτηση του με άμεση ισχύ, κίνηση που συνδύασε με τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα.
Όπως είπε, «οι υποστηρικτές του κόμματος είναι αναστατωμένοι από τα αποτελέσματα αυτά» και επειδή συμμερίζεται τα συναισθήματα τους, παραιτείται «επειδή κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως ο πολιτικός χρόνος του Johnson έχει ήδη τελειώσει και ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει να μετρά.

Johnson (Μ. Βρετανία) μετά τις εκλογικές ήττες: Ακούω τους ψηφοφόρους, συνεχίζω

Αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του δηλώνει ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Ερωτηθείς σχετικά με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ο Johnson είπε πως ακούει τους ψηφοφόρους και το μήνυμα τους αλλά θα συνεχίσει κανονικά με το πρόγραμμά του, στοχεύοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί με το υψηλό κόστος διαβίωσης.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε...
Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες του κόσμου μέχρι να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο» υποστήριξε ο Johnson.

Απάντηση στον Dowden

Πάντως, ήδη υπέβαλε την παραίτηση του ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος, Oliver Dowden, ο οποίος ανέφερε πως κάποιος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα.
Στον Dowden ο Johnson απάντησε με επιστολή του, αναφέροντας πως αν και κατανοεί την απογοήτευση του για το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνει πως «αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε με την ιστορική εντολή μόλις πριν από δύο χρόνια να είναι ενωμένη και να ανέβει επίπεδο. Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σε αυτό».
Πάντως, αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον Dowden λέγοντας πως δεν φταίει αυτός για τα αποτελέσματα σε μηνύματα που δείχνουν πως αναζωπυρώνεται η αμφισβήτηση στην ηγεσία του Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης