Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagel (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω από την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων

Nagel (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω από την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να απαντήσουν με ένα πολύ λίγο-πολύ αργά», είπε ο Nagel σε ομιλία του.
Σχετικά Άρθρα

Αν δράσουμε πολύ αργά στη μάχη με τον πληθωρισμό, θα κινδυνεύσουμε να κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Joachim Nagel.
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να απαντήσουν με ένα πολύ λίγο-πολύ αργά», είπε ο Nagel σε ομιλία του.
«Εάν η νομισματική πολιτική βρεθεί πίσω από την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων, θα χρειαστούν ακόμη υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Αυτό θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο οικονομικό κόστος».
Η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 10 και πλέον χρόνια τον επόμενο μήνα κατά 25 μονάδες βάσης και να προχωρήσει σε μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Σεπτέμβριο. Αλλά δεν έχει κινηθεί τόσο γρήγορα όσο η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας στην τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι πλέον τετραπλάσιος του στόχου του 2%.
Ο Nagel είπε επίσης ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των γερμανικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων «είναι λιγότερο σταθερές από ό,τι, ας πούμε, πριν από ένα χρόνο». Αυτή η εξέλιξη είναι «ανησυχητική» γιατί αυξάνει τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να γίνει πιο επίμονος, πρόσθεσε.
Ενώ οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών από τους επαγγελματίες αναλυτές παραμένουν κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, «υπάρχουν αρχικά σημάδια για αναθεωρήσεις πάνω από τον στόχο και σύμφωνα με ορισμένες εμπειρικές προσεγγίσεις, ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες», είπε ο Nagel.
Ο πρόεδρος της Bundesbank κατέληξε:
«Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός δεν θα παγιωθεί μεσοπρόθεσμα».
«Πρέπει να δώσουμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σαφή και έγκαιρα μηνύματα ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Τέτοια σήματα συμβάλλουν στη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και βοηθούν στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης